Lounais-Häme

EU:lta vihreää valoa suden kannanhoidolliseen metsästykseen – Ehdot ovat kuitenkin tiukat

Kannanhoitosuunnitelma on ensimmäinen askel kohti metsästyksen mahdollista laajentamista.
Kuvituskuva. Kuva: Jouko Hanninen
Kuvituskuva. Kuva: Jouko Hanninen

Euroopan unioni on antanut ennakkoratkaisun suden kannanhoidolliseen metsästykseen. Ennakkoratkaisun mukaan suden kannanhoidollinen metsästys on luontodirektiivin puitteissa mahdollista, mutta se edellyttää tarkkoja perusteluja ja sitoutumista susikannan suotuisan tason suojeluun.

Ennakkoratkaisun mukaan suden kannanhoidollinen metsästys ei ole ristiriidassa EU:n luontodirektiivin kanssa, mikäli metsästykselle asetettu päämäärä on susikannan suotuisan suojelun tason turvaaminen.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että kannanhoidollisen metsästyksen toteutuminen Suomessa edellyttää riittävän elinvoimaista susikantaa maassamme. Tämä nostaa luotettavan ja tarkan susikannan arvioinnin entistäkin tärkeämpään asemaan, Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari kertoo.

Siitari pitää ennakkoratkaisua odotettuna mutta siihen liittyviä ehtoja odotettua tiukempina.

Ratkaisussa edellytetään tieteelliseen näyttöön pohjautuvia perusteluja kannanhoidollisen metsästyksen hyödyistä suojelutason turvaamisessa. Lisäksi edellytetään todistettavaa osoitusta siitä, että muut keinot eivät riitä.

– Perustelut vaativat eri tahojen yhteistyötä tieteellisen näytön hankkimiseksi, Siitari toteaa.

Ennen kuin suden kannanhoidollinen metsästys voi olla mahdollista, Suomeen tarvitaan uusi kannanhoitosuunnitelma.

Suunnitelma julkaistaan marraskuussa ja siinä haetaan mahdollisen kokeilun kautta pysyvää mallia suden kannanhoidolliseen metsästykseen. Mallin rakentelu jatkuu kannanhoitosuunnitelman valmistumisen jälkeen.

– Mallin laatiminen ei ole helppoa, reunaehdot on asetettu niin tiukoiksi, Siitari arvioi.

Siitarin mukaan kannanhoidollisen metsästyksen salliminen on lopulta myös susikannan hyväksi.

– Kokemukset karhun ja ilveksen kannanhoidollisesta metsästyksestä Suomessa ovat osoittaneet, että niiden kannat voivat hyvin ja näiden suurpetojen yleinen hyväksyntä on kasvanut, Siitari toteaa.

Kannanhoidollista sudenmetsästystä kokeiltiin Suomessa vuosina 2015 ja 2016. Tällä hetkellä suden saa kaataa vain poliisin myöntämällä turvallisuusperusteisella lopettamismääräyksellä tai Suomen riistakeskuksen vahinko- ja turvallisuusperusteisella poikkeusluvalla.

Euroopan unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisu koskee vuonna 2016 myönnettyjä poikkeuslupia, joiden käsittely palaa takaisin korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

KHO pyysi välipäätöksessään marraskuussa 2017 ennakkoratkaisua Euroopan unionin tuomioistuimelta. KHO ratkaisee ennakkoratkaisun pohjalta, olivatko vuoden 2016 poikkeusluvat luontodirektiivin mukaisia.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic