EU:n ja Britannian tulevan suhteen raamit saatiin paperille - Gibraltarin asema ja kalastus yhä avoinna

Bryssel
22.11.2018, 15:53

Ulkomaat

Euroopan unionin ja Britannian neuvottelijat ovat päässeet sopuun tulevan suhteen julistuksesta, kertoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.
Paperi määrittelee Britannian ja EU:n tulevan suhteen periaatteita.
Herkkiin kysymyksiin Gibraltarista ja kalastusoikeuksista ei julistuksessa oteta vielä kantaa. Komissiosta kerrottiin torstaina, että jäsenmaat jatkavat kysymysten työstämistä.
Espanjan pääministeri Pedro Sanchez uhkasi alkuviikosta jättää erosopimuksen hyväksymättä, jos Gibraltarin asemaan ei saada lisää selvyyttä.
Julistusluonnos on nyt lähetetty jäsenmaihin arvioitavaksi. EU-maiden korkeat virkamiehet puivat tilannetta perjantaina.

26 sivua periaatteita ja toiveita

STT:n näkemässä tulevan suhteen julistuksen luonnoksessa on 26 sivua.
Taloudellisen suhteen pohjana on vapaakauppa-alue, jossa tavarat liikkuvat ilman tulleja ja kiintiöitä. Jotta kilpailu pysyisi reiluna, tarkkaillaan myös sitä, että tärkeimmät säännöt pysyvät yhtenäisinä.
Britannia saattaa pysyä mukana EU:n lääkeviraston, Helsingissä sijaitsevan kemikaaliviraston ja Euroopan lentoturvallisuusviraston toiminnassa.
Kalastusoikeuksista yritetään tehdä erillinen sopimus heinäkuun 2020 alkuun mennessä.
EU ja Britannia jatkavat myös likeistä turvallisuusyhteistyötä. Britannia voisi osallistua EU:n puolustusalan yhteistyöprojekteihin erillisestä kutsusta.
EU-johtajien on tarkoitus hyväksyä sekä tulevan suhteen julistus että erosopimus ylimääräisessä huippukokouksessa sunnuntaina. Erosopimukseen on kirjattu esimerkiksi Britannian taloudelliset vastuut ja kansalaisten asema.
EU-maiden puolesta neuvotteluita vetänyt Michel Barnier kertoi jo maanantaina, että EU-maat tukevat erosopimusta, mutta siirtymäajan pituudesta ja tulevasta suhteesta on jatkettu viikon aikana vielä keskusteluita.
Poliittinen yhteisymmärrys on tiettävästi nyt siitä, että vuoden 2020 lopussa päättyvää siirtymäaikaa voitaisiin pidentää vuodella tai kahdella. Päätös siirtymäajan mahdollisesta pidentämisestä tehdään viimeistään heinäkuun alussa 2020.
Linjaus on tärkeä pääministeri Theresa Maylle, koska hänen täytyy vakuuttaa kovimmat brexitin kannattajat siitä, ettei Britannia pysy brexit-limbossa loputtomasti.
– Tämä on oikea sopimus Britannialle. Se toteuttaa kansanäänestyksen tuloksen. Se palauttaa kontrollin rajoista, rahoista ja laeista, May sanoi torstaina Lontoossa.

May tapaa Junckerin jälleen lauantaina

Pääministeri May on mukana sunnuntain huippukokouksessa, mutta vain osittain.
Keskiviikkona komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin tavannut May on matkustamassa Brysseliin jo lauantaina. May ja Juncker tapaavat lauantaina alkuillasta. Vielä on epäselvää, mitä tapaamisesta on odotettavissa.
Suomesta huippukokoukseen osallistuu pääministeri Juha Sipilä (kesk.).
Britannia jättää EU:n 29. maaliskuuta, minkä jälkeen neuvottelut tulevasta suhteesta alkavat virallisesti. Nyt työstettävä paperi tulevasta suhteesta on poliittinen julistus.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic