EU:n puolustusprojekteja syntyy kuin sieniä sateella

Bryssel
19.11.2018, 20:28

Kotimaa

Suuret visiot EU:n puolustusyhteistyöstä liikkuvat jo EU-armeijassa, mutta työmyyrien pöydällä on paljon pienempiä projekteja.
EU-maiden ulko- ja puolustusministerit käsittelevät maanantaina listaa uusista puolustusalan projekteista, joita käynnistetään pysyvässä rakenteellisessa yhteistyössä.
Määrä on tuplaantumassa vain vuosi yhteistyön käynnistämisen jälkeen. Projekteja oli aiemmin 17, ja nyt tarkoituksena on käynnistää 17 lisää.
Suomi on päättänyt lähteä mukaan yhteen uuteen projektiin nykyisen kolmen lisäksi.
Lisäksi se ottaa tarkkailijan paikan neljässä projektissa, mikä tarkoittaa sitä, että Suomi kerää tietoa, mutta siltä ei odoteta vielä panostuksia.
Tällainen projekti on esimerkiksi Saksan vetämä hanke eurooppalaisen miehittämättömän ilma-aluksen kehittämiseksi ja toinen projekti niiden torjumiseksi.
Lähes kaikki EU-maat Maltaa, Tanskaa ja Britanniaa lukuun ottamatta päättivät pysyvän rakenteellisen yhteistyön käynnistämisestä viime vuoden joulukuussa.
Maat muodostavat pieniä tai suuria ryhmittymiä ja tekevät yhdessä jotain sellaista, mistä on niiden mielestä hyötyä. Suomen uusi projekti koskee ”miehittämättömien maajärjestelmien” eli lavettien kehittämistä Viron ja Latvian kanssa.
Maanantaina ministerit jatkavat keskustelua myös siitä, voivatko EU:n ulkopuoliset maat eli esimerkiksi Yhdysvallat ja Britannia osallistua yhteistyöhön. Kannat jakautuvat, eikä asia välttämättä vielä ratkea.
Suomi on avoin kolmansien maiden osallistumiselle jo sen takia, että muutoin yhteistyön tekeminen voisi siirtyä EU-rakenteen ulkopuolelle.

Joukko suomalaisia ministereitä Brysselissä

Eri kokouksiin Brysseliin suuntaa maanantaina useampi suomalaisministeri.
Ulkoministeri Timo Soini (sin.)on mukana ulko- ja puolustusministerien kokouksessa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) osallistuu ylimääräiseen euroryhmän kokoukseen ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) maatalousneuvostoon. Lisäksi Brysselissä järjestetään brexit-asioita käsittelevä yleisten asioiden neuvosto, johon osallistuu eurooppaministeri Sampo Terho (sin.).
Tiistaina puolustusministerien kokouksessa on Jussi Niinistö (sin.).

– – – – – –

Korjattu 19.11. klo 20.30: Britannian ja Maltan ohella myös Tanska jäi pois yhteistyöstä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic