Lounais-Häme

EU:n sisäisille puheluille hintakatto – Suomesta Eurooppaan soittaminen halpenee jopa kymmeniä senttejä

Euroopan parlamentin hyväksymä laki pakottaa suomalaiset teleoperaattorit muuttamaan ulkomaanpuheluiden hinnoittelua.
Toukokuusta eteenpäin EU-alueelle soittaminen saisi maksaa enintään 19 senttiä minuutilta. Summa ei sisällä arvonlisäveroa, joka lisätään lopulliseen puhelun hintaan.

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona lain, joka asettaa hintakaton EU-maasta toiseen soitettaville ulkomaanpuheluille.

EU:n sisäiset puhelut saisivat hintakaton jälkeen maksaa enintään 19 senttiä minuutilta. Tekstiviestien hintarajaksi puolestaan tulisi kuusi senttiä viestiltä. Suomessa hintoihin lisätään vielä 24 prosentin arvonlisävero.

Hintakaton on määrä tulla voimaan 15.5.2019. Se vaatii kuitenkin vielä jäsenmaiden hyväksynnän.

Myöhemmin nopeutetaan myös 5G-verkon ottamista käyttöön ja luodaan hätätilanteita varten käänteinen hätänumerojärjestelmä. Sillä pyritään varmistamaan, että asukkaita varoitetaan tekstiviestillä tai mobiilisovelluksella vakavista hätä- ja katastrofitilanteista.

 

Hinnat voivat laskea kymmeniä senttejä

Hintakattopakottaa suomalaiset teleoperaattorit muuttamaan ulkomaanpuheluidensa hinnoittelua.

– Luonnollisesti säädämme hintamme sellaisiksi, että ne jäävät sen alle. Joissain tapauksissa hinnat laskevat, sanoo DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

Ulkomaanpuheluiden hinnoissa on paljon eroa riippuen operaattorista, maasta johon soitetaan sekä siitä, soitetaanko lanka- vai matkapuhelinliittymään.

– Puhelut moniin Keski- ja Etelä-Euroopan maihin ovat yleensä tätä kalliimpia. Meillä on tietysti se iso poikkeus, että puhelut Pohjolaan ja Baltian maihin ovat samanhintaisia kuin Suomessa. Tämä ei ole meille niin iso muutos, kun olemme olleet jo etukenossa, sanoo Telian liiketoimintapäällikkö Petri Lindqvist.

Kaava on samansuuntainen myös muiden operaattorien asiakkaille. Hintakatto vaikuttaa vähiten lähimaihin soitettaviin puheluihin ja eniten, kun mennään kauemmas.

Operaattorista, liittymätyypistä ja maasta vaihdellen ulkomaanpuhelut joihinkin Etelä-Euroopan maihin maksavat jopa 70 senttiä minuutilta. Näiltä osin hinnanalennuksesta tulee merkittävä.

 

Hinnanlasku tuskin näkyy muissa tuotteissa

Muutoksesta tulee teleoperaattoreille kustannuksia.

– Kyllä se tietää meille katteen menetystä. Suunnitelmia paikata hinnanalennus muiden tuotteiden hinnoissa ei ole, Väisänen sanoo.

Myös Telian Lindqvist toteaa, että hinnankorotuksia muihin tuotteisiin ei hintakaton vuoksi ole suunnitteilla.

Kaiken kaikkiaan teleoperaattorit arvioivat hintakaton vaikutukset varsin pieniksi.

– Säännöllisesti ulkomaanpuheluita soittavat käyttävät jo nyt usein myös vaihtoehtoisia, dataliikennepohjaisia tapoja soittaa, kuten Skypeä ja Whatsappia, kertoo Elisan liittymäliiketoiminnan liiketoimintajohtaja Jan Virkki.

 

Edellinen hintarajoitus voimaan 2017

Edellisen kerran matkapuhelimen käytön hintaa EU:ssa säänneltiin vuonna 2017. Tuolloin sääntely koski matkapuhelimen käyttöä ulkomailla.

– Silloin linjattiin, että matkapuhelinta pitää pystyä käyttämään samalla tavalla ulkomailla kuin kotimaassa, Lindqvist sanoo.

Muutos poisti tuolloin roaming- eli verkkovierailumaksut EU-alueella. Sen seurauksena ulkomailla vierailevat ihmiset saattoivat soittaa ja lähettää viestejä sekä käyttää kohtuullisen määrän mobiilidataa ilman lisämaksua.

Roaming-maksujen poistoa ei pidä sekoittaa tänään käsiteltyyn uudistukseen, joka siis koski puheluita kotimaasta ulkomaille.

Matkapuhelimen käyttöön ulkomailla EU-parlamentin tämänpäiväisellä päätöksellä ei ole vaikutusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic