EU:n sisäisille puheluille tulossa hintakatto - puhelu saa maksaa korkeintaan 19 senttiä minuutilta

Helsinki
14.11.2018, 16:29

Kotimaa

Euroopan unionin sisäisille puheluille on tulossa hintakatto. EU-parlamentti hyväksyi esityksen ylivoimaisella ääntenenemmistöllä. Jäsenmaista koostuvan neuvoston pitää vielä hyväksyä hintakatto.
Parlamentin hyväksymä puheluiden hintakatto on 19 senttiä minuutilta. Tekstiviesti saa maksaa korkeintaan 6 senttiä. Hintakaton on määrä astua voimaan toukokuun puolivälissä.
Parlamentin mukaan uusien sääntöjen myötä kansalaiset saavat käyttöönsä nopeat yhteydet ja puheluista tulee turvallisempia ja edullisempia EU:n sisällä. Samalla teleoperaattoreille tarjotaan tarvittavaa ennustettavuutta investointien lisäämiseksi nopeisiin internet-yhteyksiin.
Verkkovierailu- eli roaming-maksuista luovuttiin EU:ssa viime vuonna. Verkkovierailumaksuista luopuminen merkitsee käytännössä sitä, että ulkomailta kotimaahan soitetuista puheluista peritään sama hinta kuin kotimaan sisällä soitetuista puheluista.

5g-verkkojen käyttöönottoa helpotettava

Parlamentti vaatii myös sitä, että jäsenmaiden on helpotettava 5g-verkkojen käyttöönottoa vuoteen 2020 mennessä tarjoamalla sopivia taajuuksia. Tavoitteena on, että jokaisessa EU-maassa on kahden vuoden kuluttua toiminnassa 5g-verkko ainakin yhdessä suuressa kaupungissa.
Lisäksi jäsenmaiden on luotava niin sanottu käänteinen hätänumerojärjestelmä. Käänteinen hätänumerojärjestelmä tarkoittaa sitä, että kansalaisia varoitetaan tekstiviestillä tai mobiilisovelluksella vakavista hätä- ja katastrofitilanteista.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic