Lounais-Häme

EU:n vieraslajiluetteloon uusia lajeja – Muutamia lajeista voi löytyä myös Suomesta

Lupiini on yksi Suomen tunnetuimmista vieraslajeista. Se on listattu Suomen kansalliseen vieraslajiluetteloon. Kuva: Tiina Sandberg
Lupiini on yksi Suomen tunnetuimmista vieraslajeista. Se on listattu Suomen kansalliseen vieraslajiluetteloon. Kuva: Tiina Sandberg

Euroopan unionin luetteloa haitallisista vieraslajeista on täydennetty. Aiemmin 49 lajia sisältäneessä luettelossa on tehdyn lisäyksen jälkeen yhteensä 66 lajia, joiden maahantuonti, myynti, kasvatus, käyttö ja ympäristöön päästäminen on kiellettyä koko EU:ssa.

Uusina kasvilajeina luetteloon lisättiin siniakaasia, haisjumaltenpuu, oranssivarrasheinä, ilmapalloköynnös, rusopampaheinä, kapinnyppyheinä, brasilianvesiasteri, japaninhumala, kampakiipijäsaniainen, kiinanpensasapila, meksikonmeskite, poimukellussaniainen ja kiinantalipuu.

Eläinlajeista luetteloon lisättiin kaksi kalalajia eli aurinkoahven ja juovakorallimonni, yksi lintu eli pihamaina sekä laakamatoihin kuuluva uudenseelanninlattana.

 

EU:n vieraslajiluetteloon lisätyistä uusista eläinlajeista Suomessa tavataan luontoon levinneenä todennäköisesti vain aurinkoahventa.

Alun perin Pohjois-Amerikasta kotoisin olevia aurinkoahvenia on ainakin Lounais-Suomessa päästetty akvaarioista useampaan lampeen, joista muutamissa laji on myös tuottanut jälkeläisiä. Aggressiivisena pesän puolustajana ja voimakkaana kilpailijana aurinkoahven uhkaa levitessään alkuperäisiä kalalajejamme ja muuta vesieliöstöä.

Saaliiksi saatua aurinkoahventa ei saa päästää takaisin vesistöön. Mahdollisista havainnoista luonnossa tulee ilmoittaa joko Kansalliseen vieraslajiportaaliin tai Luonnonvarakeskuksen Kalahavainnot-palveluun.

 

Vieraslajiluettelon uusista kasvilajeista haisujumaltenpuuta voi löytyä Suomessa kasvitieteellisistä puutarhoista ja ilmapalloköynnöstä harvinaisena koristekasvina viljeltynä. Japaninhumalaa saattaa löytyä myynnistä joko siemeninä tai taimina.

Vesikasveista ainakin brasilianvesiasteria, intianvesitähdikkiä ja poimukellussaniaista voi löytyä myytävänä akvaariokasveiksi. Useimmat nyt kielletyt akvaariokasvit on mahdollista korvata haitattomilla muilla lajeilla

 

Luetteloon lisättyjä uusia lajeja koskevat kiellot ja rajoitukset tulevat voimaan vielä tämän kesän aikana. Lajien maahantuonti on sen jälkeen kiellettyä ja vanhat varastot pitää hävittää.

Vuoden 2016 alussa voimaan tullut kansallinen laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta koskee EU:n vieraslajiluettelossa mainittujen lajien lisäksi Suomen kansallisessa vieraslajiluettelossa mainittuja lajeja. FL

Lue lisää: Valtioneuvosto lisäsi yli 10 uutta vieraslajia Suomen kansalliseen vieraslajiluetteloon

Uusimmat

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic