Lounais-Häme

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ottaa kantaa Pussy Riotin kohteluun ja Politkovskajan murhaan

Helsinki
17.07.2018, 01:17

Ulkomaat

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen on määrä julkistaa tänään ratkaisunsa, jotka koskevat venäläistä Pussy Riot -yhtyettä sekä vuonna 2006 surmatun toimittajan Anna Politkovskajan murhatutkintaa.
Punkyhtye Pussy Riotin kolme jäsentä on valittanut tuomiosta, jonka he saivat presidentti Vladimir Putinin vastaisesta protestista moskovalaisessa katedraalissa helmikuussa 2012. He saivat kahden vuoden vankeustuomion huliganismista. Yhden tuomio muutettiin myöhemmin ehdolliseksi, ja kaksi armahdettiin loppuvuonna 2013 uuden armahduslain perusteella.
Pussy Riotin jäsenten valitus koskee myös heidän kohteluaan pidätysaikana ja oikeudenkäynnissä. Naisten mukaan heitä muun muassa pidettiin nöyryyttävissä oloissa ja yhteydenpitoa asianajajiin vaikeutettiin.
Toimittaja Politkovskajan murhatutkinnasta ovat valittaneet hänen omaisensa. Heidän mukaansa Venäjän valtio ei tutkinut murhaa riittävän tehokkaasti, koska palkkamurhan tilaaja on jäänyt selvittämättä.
Politkovskajan murhajutussa on vuosina 2012 ja 2014 tuomittu vankeuteen yhteensä kuusi miestä. Kaksi heistä sai elinkautisen tuomion, toinen murhan järjestämisestä ja toinen sen toteuttamisesta.
Politkovskaja tunnettiin presidentti Putinin arvostelusta ja artikkeleistaan, jotka käsittelivät Tshetshenian sodan ihmisoikeusloukkauksia. Hänet ammuttiin kotitalonsa hississä Moskovassa lokakuussa 2006.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic