Lounais-Häme Forssa/Tammela

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Forssassa ja Tammelassa – Arkeologisilta kaivauksilta saippuankeittoon sian suolirasvoista

Forssassa tapahtumana on yleisöpäivä arkeologisilla kaivauksilla Wiksbergin kartanolla Kuivakorventiellä.
Korteniemen perinnetilalla Tammelassa vietetään Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä 12. syyskuuta. Kuva: Tapio Tuomela
Korteniemen perinnetilalla Tammelassa vietetään Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä 12. syyskuuta. Kuva: Tapio Tuomela

Kulttuuriympäristöpäivät nostaa esille meidän kaikkien kulttuuriperintöä ja -ympäristöä tarjoamalla kiinnostavia tapahtumia ympäri Suomen. Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemaviikkoa vietetään tänä vuonna Suomessa 7.–13. syyskuuta. Teemaa vietetään myös Forssassa ja Tammelassa olevissa tapahtumissa.

Forssassa tapahtumana on yleisöpäivä arkeologisilla kaivauksilla Wiksbergin kartanolla Kuivakorventiellä. Tapahtuma pidetään 8. syyskuuta kello 12–17. Kaikille avoimen yleisöpäivän järjestää Forssan Mullankaivajat.

Forssan museon ja Forssan yhteislyseon yhteisellä arkeologian kurssilla kaivaudutaan pintaa syvemmälle Wiksbergin kartanon tarinaan. Mullankaivajat-hankkeen henkilökunta kertoo alueesta ja meneillään olevista tutkimuksista.

Mullankaivajat on Suomen kulttuurirahaston hanke, jonka tavoitteena on tarjota koululaisille ja lukiolaisille tilaisuus osallistua arkeologiseen tutkimukseen kotiseudullaan ja lisätä kiinnostusta tieteellisiin menetelmiin, oman lähialueen menneisyyteen ja historiaan yleensä.

Teema sopii perinnetilalle

Tammelassa sijaitsevalla Korteniemen perinnetilalla järjestetään oma tapahtumansa. Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tämän vuoden teemana on kasvun paikat, jonka todetaan sopivan hyvin perinnetilaan, sillä tilalla kasvaa maatiaisruista, perunoita ja monenlaista kasvimaan antia.

Tapahtuma pidetään 12. syyskuuta Korteniementie 270:ssä Liesjärvellä olevalla perinnetilalla. Tapahtumassa muokataan tilalla kasvanutta Martta-pellavaa kuiduksi. Pellavan muokkaukseen saavat kaikki halukkaat osallistua talkoomeiningillä kello 11–17.

Pihassa keitetään saippuaa sian suolirasvoista kello 11–15 ja kesantomaalla poltetaan kello 11–17 biohiiltä. Biohiilen todetaan sopivan erityisen hyvin kasvun paikat -teemaan. Biohiili sitoo vettä ja ravinteita kasvien käyttöön. Sillä voidaan myös hillitä kasvuhuonekaasupäästöjä.

Terveys- ja turvallisuussuositukset huomioidaan

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat Museovirasto, Opetushallitus, Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ja ympäristöministeriö.

Tapahtumien paikallisia järjestäjiä on kehotettu huomioimaan tarkoin kaikki voimassa olevat terveys- ja turvallisuussuositukset.

Lue myös: Lähes 600 arvokasta kohdetta – Kanta-Hämeen rakennettu kulttuuriympäristö kartoitettiin (FL 28.8.2019)

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic