Lounais-Häme

Euroopan parlamentissa tänään kolme isoa asiaa: Junckerin puhe, tekijänoikeudet ja huoli Unkarista

Strasbourg
12.09.2018, 03:37

Kotimaa

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker asettelee tänään askelmerkit komission viimeiseen vuoteen.
EU:n syksy pyörähtää perinteisesti käyntiin Euroopan parlamentissa Strasbourgissa, jossa Juncker pitää vuoden odotetuimman EU-puheen unionin tilasta. Odotettavissa on lista lupauksia siitä, mitä komissio aikoo saada aikaan vielä tämän vaalikauden aikana.
EU-vaalit käydään ensi vuoden toukokuun lopussa. Puhe on luxemburgilaisen Junckerin viimeinen, sillä hän ei pyri jatkokaudelle.
Parlamentin huomiosta kisaa päivän aikana kaksi muutakin isoa asiaa: Huoli Unkarista ja tekijänoikeudet.
Mepit äänestävät siitä, rikkooko Unkari EU:n perusarvoja niin selvästi, että maata vastaan pitäisi käynnistää kurinpitomenettely. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun parlamentti vaatii neuvostoa aktivoimaan artikla 7:n.
Viime kädessä Unkaria voi uhata äänioikeuden menettäminen, jos neuvosto aikanaan aktivoi artiklan.
Äänestyksestä on tulossa tiukka, sillä Unkarin kovistelu jakaa voimakkaasti parlamentin isointa ryhmää Euroopan kansanpuoluetta (EPP).
Unkarin valtapuolue Fidesz kuuluu EPP:hen.
Puolue on antanut mepeilleen vapaat kädet. Suomalaismepit kannattavat kurinpitomenettelyn käynnistämistä.

Tekijänoikeudet toistamiseen äänestyksessä

Euroopan parlamentti ottaa tänään kantaa myös kiisteltyyn tekijänoikeuksien uudistukseen. Tekijänoikeuksista on säädetty viimeksi vuosituhannen alussa, ja nyt lait on tarkoitus päivittää digiaikaan.
Iso kysymys on, velvoitetaanko Facebookin ja Googlen kaltaiset internetyhtiöt maksamaan mediayhtiöille tai esimerkiksi musiikintekijöille tekijänoikeuksista.
Parlamentti määrittelee tänään kantansa, jota se lähtee ajamaan neuvotteluissa jäsenmaita edustavan neuvoston ja komission kanssa. Mepit äänestivät uudistuksesta myös heinäkuussa, mutta kannan määrittelyyn otettiin tuolloin aikalisä. Uudistus on herättänyt voimakkaita tunteita, ja moni meppi toivoi vielä lisää harkinta-aikaa.
Jos parlamentti ei onnistu muodostamaan kantaansa tänäänkään, palaa asia todennäköisesti oikeudellisten asioiden valiokunnan valmisteltavaksi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti