Lounais-Häme

Euroopan pörssit sulkeutuivat laskusuunnassa - Turkin liiran vaikutus näkyy

Ankara/Helsinki
13.08.2018, 19:33

Talous

Euroopan pörssit sulkeutuvat laskusuunnassa. Turkin liiran arvon heittely on huolestuttanut sijoittajia ja vaikuttanut markkinoihin, uutisoi Guardian.
Turkin valuutan kaoottinen tilanne vaikutti myös eteläeurooppalaisiin pankkeihin, jotka ovat tekemisissä Turkin talouden kanssa. Espanjalaisen BBVA-pankin arvo laski 3,2 prosenttia ja italialaisen Unicreditin 2,5 prosenttiyksikköä.
Turkin liiran arvon jatkuva heikkeneminen on herättänyt huolta siitä, että kriisi tarttuisi myös maailman talouteen. AFP:n mukaan liiran syöksy vaikutti jo viime viikoilla Yhdysvaltain ja Euroopan pörsseissä. Sijoittajat ovat kääntäneet katseensa niin kutsuttuihin turvasatamiin eli Yhdysvaltojen dollareihin, Sveitsin frangeihin ja Japanin jeniin.
Ennen Aasian pörssien avautumista liiran arvo kävi historiallisen alhaalla suhteessa dollariin. Yhdellä dollarilla sai 7,2 liiraa ja eurolla 8,1 liiraa. Maanantaiaamuna liiran arvo oli hieman noussut, dollarilla sai 6,8 liiraa.

Orpo: Turkkia pitää seurata tarkasti

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan euroalueen tulee seurata tarkasti Turkin kehitystä. Turkki on iso talous ja tärkeä Euroopan kumppani taloudellisessa mielessä, Orpo sanoi STT:lle kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa Joensuussa.
Orpo kuitenkin toteaa, että ei näe akuutteja pankkikriisin oireita tilanteessa.
Turkki ottaa tänään käyttöön taloussuunnitelman, jonka avulla on tarkoitus saada maan sakkaava talous kuntoon, kertoo muun muassa turkkilaismedia Hürriyet.
Talousministeri Berat Albayrakin mukaan kaikki turkkilaiset instituutiot ottavat tarpeelliset toimenpiteet käyttöön maanantain aikana ja jakavat tiedon markkinoiden kanssa.
Turkin keskuspankki ilmoitti jo ottavansa käyttöön kaikki vaadittavat toimet, jotta liiran vakaus saadaan palautettua. Niihin kuuluvat muun muassa ulkomaisten valuuttatalletuksien rajojen nostaminen ja liiran ”alennushinnat”, joita myönnetään pankeille. Muita tietoja odotetaan vielä.

https://www.theguardian.com/business/live/2018/aug/13/turkey-financial-crisis-contagion-fears-hit-markets-as-central-bank-takes-action-business-live
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/vahap-munyar/piyasalari-rahatlatacak-aksiyon-planlari-hazir-40926538

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti