Lounais-Häme

Ex-poliisiylijohtaja Mikko Paatero oikeudessa: Tietolähteisiin liittyviä ongelmia ei koskaan tullut tietooni

Helsinki
31.10.2018, 11:21

Kotimaa

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa, ettei hänen tietoonsa koskaan tullut poliisin tietolähteisiin liittyviä ongelmia. Tietolähteiden käyttöön liittyvässä valvonnassa oli Paateron mukaan riittävästi resursseja. Hän totesi, ettei kaikkea kuitenkaan pysty valvomaan.
– Minulle ei kukaan sanonut, että joku rikkoisi lakia. Siihen pitäisi silloin monen puuttua ja minäkin olisin puuttunut, Paatero sanoi.
Hän vakuutti, ettei itse käynyt myöskään keskusteluja lähteiden käytön laillisuusvalvontaan liittyvistä tulkintakysymyksistä.
Paatero myönsi, että poliisien tietojärjestelmissä oli ongelmia. Järjestelmät oli tarkoitus yhdistää, mutta tämä viivästyi koko ajan.

Ketkä tiesivät Aarnion yksikön puuhista?

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion johtama yksikkö tyhjensi tietolähteet rekisteristä viime vuosikymmenen loppupuolella, eikä laitoksella merkattu lähteitä rekisteriin vuosiin. Oikeudenkäynnissä on kyse siitä, ketkä poliisijohdossa tiesivät tilanteesta.
Paatero toimi poliisiylijohtajana vuosina 2008-2015 eläkkeelle jäämiseensä asti. Hänen mukaansa asiat tulivat hänen ratkaistavakseen yksiköiden päälliköiden kautta eikä muita kanavia käytännössä ollut.
Paatero sanoi oikeudessa, ettei hänelle tullut suoraan tietoa esimerkiksi Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnasta tehdystä tarkastuksesta syksyllä 2012.
Aamupäivällä Paaterolle esitti kysymyksiä hänen asianajajansa Jarkko Jaatela. Iltapäivällä häntä hiillostavat syyttäjät.

Sääntöviidakko suojana?

Yksi keskeisistä kysymyksistä oikeudenkäynnissä on se, voiko tietolähdetoimintaa koskevan sääntelyn perusteella asettaa ketään rikosvastuuseen. Tässä on kyse siitä, onko laissa asetuksissa ja määräyksissä ollut puutteita tai onko sääntely ollut keskenään ristiriitaista.
Syytteessä on yhteensä kahdeksan virkamiestä. Paateron ja Aarnion lisäksi syytteessä ovat kaksi Aarnion alaista, Helsingin ex-poliisikomentaja Jukka Riikonen, Helsingin poliisin hyllytetty päällikkö Lasse Aapio, keskusrikospoliisin hyllytetty päällikkö Robin Lardot sekä sisäministeriön poliisiosastolla ja Poliisihallituksen ylitarkastajana toiminut virkamies.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic