Lounais-Häme

Ex-presidentin luksuskoti muistuttaa Ukrainan menneisyydestä - ja nykyisyydestäkin

Novi Petrivtsi
11.11.2018, 15:53

Ulkomaat

Viisihenkinen turistiryhmä kuljeksii ihastellen valtavan hirsirakennuksen pihamaalla Novi Petrivtsin kylässä, lähellä Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa. Pihaa ja piennarta riittää: suomalaisen Honkarakenteen suunnittelema päärakennus komeilee paraatipaikalla yli 140 hehtaarin laajuisella tontilla, josta löytyy niin golfrata, helikopterikenttä, suihkulähteitä kuin strutsejakin.
Porukka on matkustanut paikalle Israelista. Kaikilla on kuitenkin syvät juuret Ukrainassa, ja keskustelu soljuu venäjäksi.
Yksi syy vierailuun entisessä kotimaassa on juuri Mezhyhiryan alue, eli Honka-nimellä tunnettu hirsirakennus ja sen ympäristö. Ukrainalaisia kiinnostaa nähdä, miten syrjäytetty presidentti Viktor Janukovitsh eli aina siihen asti, kun tämä helmikuussa 2014 pakeni kansannousua Venäjälle.
Kaikki tiesivät Ukrainan päättäjien eläneen ylellisesti, mutta Berta ja Beni Rybinik yllättyivät silti Mezhyhiryan mittakaavasta.
– Olemme nähneet paljon tsaarien palatseja, ja tämä on niiden veroinen paikka, Beni Rybinik toteaa.

Kuin Ukrainan oma Versailles

Rybinikit kävivät Kiovassa vuonna 2013 juuri ennen kansannousun alkua. Silloin ilmapiiri tuntui jännittyneeltä.
– Tapahtumien seuraaminen televisiosta oli meille vaikeaa aikaa. Nyt tuntuu, että ihmiset Ukrainassa ovat paremmalla tuulella, Beni Rybinik sanoo.
Hän on tyytyväinen, että Honka ja sen ympäristö on säilytetty hyväkuntoisina.
– Nyt Ukrainalla on oma palatsi, vähän kuin Versailles. Se on hyvä puoli tässä tarinassa.
Mezhyhirya ei kuitenkaan ole auki yleisölle patsastelua varten. Honka toimii korruptiomuseona muistuttamassa siitä, millaista elämää presidentti eli kansalaisten kärsiessä köyhyydestä.
– Tämä paikka on todiste niistä rikoksista, joita on tehty, mutta joista ketään ei ole vielä tuomittu, sanoo Petro Olijnyk STT:lle museokierroksen päätyttyä Hongan mahtipontisessa eteisportaikossa.
Olijnyk oli ensimmäisten joukossa, kun aktivistit valtasivat tilukset Janukovitshin otettua hatkat. Nyt hän opastaa aamusta iltaan turisteja ympäri Hongan, jossa hän myös itse asuu – ei tosin ex-presidentin hulppeassa makuuhuoneessa vaan urheilukeskuksessa.
Vaikka Olijnykillä tulee helmikuussa täyteen viisi vuotta talon asukkaana, kodilta palatsi ei edelleenkään tunnu. Hänen itsensä mielestä näin pitääkin olla.
– Minun kotini on koko Ukraina, ja tämä on vain tilapäistä. Jos minua tarvitaan jossakin muualla enemmän kuin täällä, sitten menen sinne.

Poliittinen eliitti ei hämmästele

Töitä Ukrainassa edelleen riittää. Olijnykin mukaan Ukrainan nykyiset poliitikot ovat kysyneet Honka-kierroksen jälkeen, että mitä turistit talossa oikeastaan haluavat nähdä.
– He eivät pidä tätä kovin ihmeellisenä. Näin asuvat Ukrainassa tuomarit, syyttäjät ja kansanedustajat, Olijnyk sanoo.
Korruptio ei siis ole kitketty ongelma. Mezhyhiryaa johtava Denys Tarahkotelyk toivookin, että Hongan näkeminen auttaisi turisteja ymmärtämään, miksi vallankumous tapahtui ja miksi ukrainalaiset haluavat muutoksia.
Vaikka Ukrainassa on paljon vastaavia huviloita, Tarahkotelyk ei toivo niille Mezhyhiryan kohtaloa. Tiluksista huolehtimaan perustettu kansalaisjärjestö nimittäin rahoittaa itse itsensä ilman valtion apua, ja osa kansanedustajista valittaakin järjestön harjoittavan alueella laitonta liiketoimintaa.
Mikään erityisen rahakas bisnes Mezhyhirya ei järjestölle ole. Pääsymaksuilla ja Hongan maksullisilla kierroksilla ylläpidetään niin tiloja kuin eläimiäkin.
Lisäksi järjestö tekee yhteistyötä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa, pitää köyhille ja veteraanien lapsille maksuttomia leirejä ja on antanut esimerkiksi golfkentän ja purjehduspaikan ilmaiseksi käyttöön nuorten urheilutoimintaan. Rakennuksissa asuu pakolaisia Itä-Ukrainasta, ja eläinsuojissa hoidetaan muun muassa haavoittuneita joutsenia.

”Ukraina oli kuin säilykepurkissa”

Korjattavaa, hoidettavaa ja huollettavaa alueella on loputtomasti, eikä ydinjoukko voi pitää lainkaan lomia. Tarahkotelyk antaisi mielellään koko alueen valtion vastuulle. Toive ei ole toteutunut: virallisesti suurin osa Mezhyhiryasta on edelleen Tantalit-nimisen yrityksen omistuksessa, kuten oli myös Janukovitshin aikaan. Johtajan mukaan valtio ei osoita haluja ottaa aluetta hoidettavakseen.
Järjestön tavoitteena on saada alueesta valtion virallinen kansallispuisto ja luostari takaisin toimintaan.
– Haluaisimme, että valtion korruption vastaiset elimet toimisivat kunnolla ja kaikki menisi laillisesti, ei niin kuin vuonna 2014. En haluaisi koskaan elää sitä uudelleen enkä toivo samanlaista kokemusta muille.
Tarahkotelyk ei usko, että korruptiosta on mahdollista päästä sataprosenttisesti eroon. Hän kuitenkin haluaa Ukrainan kulkevan läntisen Euroopan suuntaan ja kertoo ihailevansa Suomea kaiken kuulemansa ja lukemansa perusteella.
– Ukrainan ongelma on se, että maa oli kuin säilykepurkissa koko Neuvostoliiton ajan, eikä täällä tapahtunut sellaisia muutoksia kuin Länsi-Euroopassa. Niin ei käynyt myöskään itsenäistymisen jälkeen, koska vallassa oleville oli mieluista, että asiat säilyivät ennallaan.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic