Lounais-Häme Forssa

FAI elää siirtymävuosia - suurimmat korjaukset kuntayhtymän rakennuksiin on jo tehty

Investoinnit ovat vähissä.
Forssan ammatti-instituutti tähtää ensi vuoteen kuluvan vuoden pohjalta.

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä hyväksyi ensi vuoden talousarvion, joka on saatu puristettua nollatulokseen.

Rahoituksen tasona on käytetty kuluvan vuoden tasoa, kun opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituspäätös on luvassa vasta joulukuussa.

Talousarvion laadinnan pohjana on edelleen 1280 opiskelijavuotta. Peruskoulutukseen kohdennetaan 965 opiskelijavuotta, lisäkoulutukseen 262 ja laajennettuun oppisopimukseen 53 opiskelijatyövuotta.

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymässä, johon kuuluvat Forssan ammatti-instituutti ja Faktia Oy, on tehty vuosina 2008–2015 runsaasti kiinteistöinvestointeja. Kaikki kiinteistöt on nyt peruskorjattu eikä isommille saneerauksille ole onneksi lähivuosina tarvetta.

– Meidän investointimäärärahamme ovat todella pienet. Rahoitus ei anna siihen juuri enää mahdollisuuksia. On pientä viilausta ja korjausta siellä täällä ja joitakin laite- ja kalustohankintoja, sanoo kuntayhtymän johtaja, rehtori Maaria Silvius.

Ensi vuoden suurimmat investoinnit näyttävät olevan päärakennuksen auditorion peruskorjaus 80 000 eurolla ja kuormausnosturiauton hankinta 70 000 eurolla. Torninosturin investointiinkin on varauduttu.

Teknologialan koulutuksen kehittämisen strategiarahoituksesta 310 000 euroa käytetään koneisiin ja kalustoon sekä ohjelmistoihin ja tietojärjestelmiin, joita tarvitaan uudenlaisen oppimisympäristön rakentamiseen.

Ammatillisen koulutuksen rahoitus on muuttunut suuresti tästä vuodesta alkaen. Rahoitus maksetaan perusrahoituksen lisäksi myös suoritusten ja tulosten perusteella.

– Vuodet 2018 ja 2019 ovat ikään kuin siirtymävuosia. Vasta vuosi 2020 on ensimmäinen, jolloin vaikuttavuus- ja suoriterahoitukset alkavat enemmän näkyä, Silvius sanoo.

Opetus on uuden toimintamallin mukaan joustavaa ja yksilöllistä.

Suoritteista ei vielä ole valtakunnallista vertailutietoa, mutta opiskelijoiden palaute on Forssassa hyvää. Opintojen aloitusvaiheen tyytyväisyysasteeksi muodostui Forssassa 4,34:n keskiarvo asteikolla yhdestä viiteen. Aloitusvaiheen palautetta Forssassa antoi elo-lokakuussa 332 opiskelijaa eli 80 prosenttia tutkintokoulutuksen aloittaneista opiskelijoista.

Faktian toiminta on tasaista ja taloudellisesti kannattavaa, vaikka liikevoitto ei ole iso. Maaria Silvius toteaa, että yli miljoonan euron liikevaihto on hyvä tulos vapailta markkinoilta kerättynä.

Koulutuskuntayhtymä hyväksyi myös muutokset kuluvan vuoden talousarvioon. Tilikauden tulos on ennakoitua vähemmän miinuksella. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic