Lounais-Häme

FAI ponnistaa supistuksista kohti parempaa

Forssan ammatti-instituutti on menettänyt vuodesta 2013 alkaen valtion rahoituksestaan yli 20 prosenttia. Viimeiset leikkaukset tehtiin tänä vuonna. 
Leikkausten seuraukset ovat olleet rajut. Henkilöstöstä vähennettiin 20,3 henkilötyövuotta, yli 15 prosenttia. 6 irtisanottiin, loput 14 lähtivät erilaisten järjestelyjen kautta. Tämä ei ole voinut olla näkymättä opetuksessa.
– Osalla opettajista on ollut enemmän taakkaa ylituntien muodossa, mutta ne ovat olleet myös mieluisia lisäansioiden myötä. Järjestelyt on saatu tehtyä niin, ettei kenenkään rasitus ole käynyt kohtuuttomaksi, kertoo Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän johtaja Tuula Koivula.
FAI:n oppilaskunnan puheenjohtaja Sonja Pohjanoksa kokee, että osa opettajista on stressaantuneita ja kärttyisiä leikkausten myötä. Koivula näkee asian niin, ettei kyse ole pelkästään rahoituksen leikkauksista, vaan muistakin muutoksista.
– Reformin myötä on tullut valtavasti muutoksia, myös toiminnallisia. Kun ne ovat ajoittuneet samaan ajankohtaan henkilöstövähennysten kanssa, en ihmettele stressaantumista. Ylikuormitus koskee kaikkia työntekijöitä, myös johtoa.
Eivätkä uudistukset vielä lopu. Ensi vuoden alusta on tulossa muutoksia muun muassa rahoituslakiin ja lakiin ammatillisesta koulutuksesta, mutta yt-neuvotteluja ei Koivulan mukaan ole tällä hetkellä tiedossa.
– Isoja muutoksia on meneillään ja olemme tehneet kahden vuoden ajan töitä niihin valmistautumisessa. Tämä kuluva vuosi on tiukin, mutta uskon että ensi vuoden alussa tilanne on kannaltamme jo hyvä.
Työssäoppimisen seurannassa tapahtui FAI:lla suuria leikkauksia. Opettajien ja oppilaiden kohtaamiskerrat puolittuivat. Koivulan mukaan päätöksestä keskusteltiin luottamusmiesten kanssa. Piti leikata joko työssäoppimisesta tai lähiopiskelusta, ja yksimielisesti päädyttiin leikkaamaan työssäoppimisesta.
Samalla oppilaille maksettu ruokaraha puolittui. Koivula on tästä pahoillaan, koska se näkyy suoraan opiskelijoiden rahoissa.
– Vertailimme ruokarahakäytäntöä muihin oppilaitoksiin ja maksoimme aiemmin hieman muita enemmän. Olemme kyllä miettineet päätöksen jälkeen muita säästökohteita ja on mahdollista, että ruokarahan määrä palautetaan ennalleen, Koivula kertoo.
Valoa tulevaisuudessa Koivula näkee myös siinä, että torninosturikoulusta lukuun ottamatta jatkossa kaikki muu opetus tapahtuu Saksankadun kampuksella. Lähihoitajaopiskelijat palaavat Kehräämöltä Saksankadulle. Tämä antaa ison hyödyn sekä taloudellisesti että toiminnallisesti.
Vuoden 2016 alussa tapahtunut fuusio FAI:n ja Faktian kesken on Koivulan mukaan saatu hyvälle mallille. Viime vuoden tulos painui hieman miinukselle johtuen Tammelan yksikön ja Vanhan Värjärin opetusruokalan lopetuksen alaskirjauksista.
– Pysyimme talousarviossa nuo yllättävät menot pois lukien. Suuret rakennusinvestoinnit ja -saneeraukset on tehty, joten tulevaisuus näyttää ihan hyvältä, vaikka tiukkaa taloutta onkin pidettävä, Koivula summaa. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic