Lounais-Häme Forssa

Faissa palataan huojentuneina lähiopetukseen – Keväältä on kirittävää, mutta opiskelutahdista ei aseteta paineita

Flunssapöpöt pakottanevat osan opiskelijoista syyskaudella verkko-opetukseen.
Kauneudenhoitoalan opettaja Arja Sarin järjesteli tiistaina turvavälejä hoitopaikoille. Myös Forssan ammatti-instituutin muissa tiloissa huomioidaan parin metrin etäisyydet huonekalujen sijoittelussa. Muun muassa kosmetologiopiskelijat käyttävät kasvomaskeja hoidoissa, joissa kosketus on välttämätöntä. Kuva: Tapio Tuomela
Kauneudenhoitoalan opettaja Arja Sarin järjesteli tiistaina turvavälejä hoitopaikoille. Myös Forssan ammatti-instituutin muissa tiloissa huomioidaan parin metrin etäisyydet huonekalujen sijoittelussa. Muun muassa kosmetologiopiskelijat käyttävät kasvomaskeja hoidoissa, joissa kosketus on välttämätöntä. Kuva: Tapio Tuomela

Uudet perustutkinto-opiskelijat aloittavat lukuvuotensa keskiviikkona Forssan ammatti-instituutissa.

Rehtori Maaria Silvius kertoo henkilökunnan odottavan opiskelijoiden kohtaamista ilolla ja innolla. Oppilaitoksessa vallitsee huojentunut tunnelma, että opiskelu päästään aloittamaan lähiopetuksena.

– Sen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Olisi tosi vaativaa pystyttää verkkokoulutusta uusille opiskelijoille, joita emme vielä tunne.

Yli 330 uutta opiskelijaa

Tyytyväisyyttä koetaan myös siitä, että ammatillisella koulutuksella on vetovoimaa. Faissa aloittaa yli 330 uutta opiskelijaa, mikä on noin 60 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Silvius arvelee, ettei määrä jää syksyn osalta edes tähän, sillä jatkuvan haun kautta ammatilliseen koulutukseen voi hakeutua ympäri vuoden.

Peruskoulusta päässeiden lisäksi aloittavien joukossa on aikuisia, joista osa on saattanut koronakeväänä jäädä työttömäksi tai lomautetuksi tai muuten löytänyt uuden suunnan elämälleen.

Hakijamäärillä mitaten suosituimmat alat ovat edelleen rakentaminen, sähkö ja automaatio sekä logistiikka.

– Koulutus on hyvä sijoitus, on sitten hankkimassa uutta ammattia tai päivittämässä osaamistaan. Koulutus on se, mikä tässä yhteiskunnassa kantaa, Silvius sanoo.

Etäisyyttä ja käsihygieniaa

Jatkavat opiskelijat palaavat opintojen pariin porrastetusti pääosin ensi viikolla.

– On päivänselvää, että keväältä kirittävää on paljon, mutta opiskelijoita tuetaan niin paljon kuin tarvitaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa rehtorin mukaan sitä, että aikatauluissa on väljyyttä, jokaisen opiskelijan kanssa keskustellaan tilanteesta henkilökohtaisesti ja ohjaajia on käytettävissä tarpeen mukaan.

– Koronan takia opiskeluaikatauluun ei aseteta paineita.

Tartuntataudin leviämisen ehkäisemisen kannalta tärkeimmät toimet ovat etäisyydenotto ja käsihygienia.

Kosmetologikoulutuksessa tai muilla vastaavilla aloilla toisen ihmisen koskettamista ei kuitenkaan voi täysin välttää.

– Tämä on huomioitu myös ministeriön ohjeessa. Sitten vaan käytetään maskeja, visiirejä ja jatkuvaa desinfiointia.

Etäopetukseen on varauduttu

Oppilaitoksen tiloissa tai työpaikoilla järjestettävään opetukseen ei saa osallistua, jos on hengitystieinfektioon viittaavia oireita.

Lukukauden mittaan flussapöpöjä varmasti liikkuu, joten Silvius arvelee osan opiskelijoista joutuvan hetkellisesti verkko-opetukseen. Vastaavanlainen tilanne voi tulla eteen, jos koronalle altistuneen perheenjäsenen vuoksi myös opiskelijan on jäätävä karanteeniin.

Syksylle suunnitellun alumnijuhlan järjestämisestä tehdään Silviuksen mukaan päätös vasta, kun nähdään, miten koulutyö lähtee alkuun.

– Valmistuneille pidettiin verkkojuhla keväällä, ja se oli paikallaan. Nyt tilannetta seurataan. FL

Lue myös: Koronan haasteista selvittiin Faissa kunnialla – Mutta miten toinen aste selviää mahdollisesta toisesta aallosta? (FL 28.2.2020)

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic