Lounais-Häme Forssa

Faktian vanha päärakennus saatetaan purkaa – Rakennus olisi yhä käyttökunnossa

Faktian vanha päärakennus puretaan ensi vuonna, jos sille ei löydy ostajaa. Tyhjä rakennus tuottaa Faktialle kuluja useita kymmeniätuhansia eroja vuodessa.
Faktian toimitusjohtajaa Tanja Paassiltaa ja Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän tukipalvelupäällikköä Jouni Mäkelää harmittaa, jos kunnossa oleva vanha päärakennus joudutaan ensi vuonna purkamaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Faktian toimitusjohtajaa Tanja Paassiltaa ja Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän tukipalvelupäällikköä Jouni Mäkelää harmittaa, jos kunnossa oleva vanha päärakennus joudutaan ensi vuonna purkamaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Aulassa seisoo kasa pöytiä ja tuoleja, jotka on pinottu huolimattomasti päällekkäin. Huonekasvit ovat kuihtuneet ruukkuihinsa. Käytävän seinää koristavat Faktian kahden entisen toimitusjohtajan muotokuvat. Kukaan ei ole vaivautunut viemään öljyvärimaalauksia pois.

Faktian vanha päärakennus Viksbergissä Perkiöntien varrella on toiminut Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän varastona vuodesta 2015 asti. Sitä ennen rakennus palveli aikuisopiskelijoita 35 vuoden ajan.

Lue myös:  FAI elää siirtymävuosia – suurimmat korjaukset kuntayhtymän rakennuksiin on jo tehty

Nyt rakennus on purku-uhan alla.

Faktian toimitusjohtajan Tanja Paassillan mukaan purkaminen olisi harmillista siksi, että rakennus on yhä käyttökuntoinen.

Rakenteissa ei tiettävästi ole kosteusongelmia, ja pienellä pintaremontilla rakennuksesta saataisiin toimiva koulu- tai toimistotila ruokaloineen, auditorioineen ja saunoineen.

Jokunen vuosi sitten jo suunniteltiin, että rakennukseen aikoinaan tehty liikuntasali remontoitaisiin uudelleen käyttöön. Siitä saataisiin kaupunkiin täyskokoinen koripallokenttä. Kaupunki kuitenkin päätti vetäytyä suunnitelmasta taloussyistä.

– Valmiit suunnitelmat ovat kyllä jo olemassa. Annamme ne kaupanpäällisinä potentiaaliselle ostajalle, koulutuskuntayhtymän tukipalvelupäällikkö Jouni Mäkelä sanoo.

Faktia maksaa varastona toimivasta entisestä päärakennuksesta joka vuosi 27000 euroa kiinteistöveroa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Faktia maksaa varastona toimivasta entisestä päärakennuksesta joka vuosi 27000 euroa kiinteistöveroa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Faktia odottaa vielä tämän syksyn, ennen kuin se tekee purkupäätöksen.

Rakennusta on yritetty myydä monta vuotta, mutta potentiaalisia ostajia ei löydy.

Tyhjä rakennus syö tällä hetkellä Faktian varoja useita kymmeniätuhansia euroja vuosittain. Kiinteistövero on 27 000 euroa. Sen päälle tulevat lämmityskulut, jotka nousevat 4600 neliön rakennuksessa jokuseen kymppitonniin, vaikka lämpö pidetäänkin vain 10 asteessa. Lisäksi kiinteistöä ilmastoidaan pari tuntia päivittäin.

– Harkinnassa on, että lämmittäminen lopetettaisiin jo tänä talvena. Se olisi sitten lopullinen purkutuomio. Rakennusta ei voitaisi enää talven jälkeen käyttää, Mäkelä sanoo.

Lue myös:  Leather Heavenilla riittää lääniä uusissa tiloissaan – teki muuton jälkeen uuden aluevaltauksen

 

Purkaminenkaan ei ole ilmainen vaihtoehto. Se maksaa hieman vajaat 300 000 euroa. Lisäksi se vaatii virallisen kilpailutuksen.

– Mutta ei tarvita kovin montaa vuotta, kun purkukustannukset jo saadaan katettua, Mäkelä tuumaa.

Faktia on yrittänyt kääntää monia kiviä saadakseen rakennuksen myytyä. Rakennusta on yritetty markkinoida esimerkiksi toimistohotellina, mutta sellaisellekaan ei riitä kysyntää.

Mäkelän visiossa paras ratkaisu olisi se, että vanhaan kouluun saataisiin useita toimijoita. Liikuntasali ja saunatilat, toimistotilat ja vuonna 2006 uusittu auditorio voisivat kaikki palvella eri kohderyhmiä.

– Mutta kyllä tässä pitää kai purkamiseen varautua. FL

Faktian päärakennuksen aulassa on vanhoja pöytiä ja tuoleja. Rakennus on viime vuodet toiminut koulutuskuntayhtymän varastona.

Koulutus siirtyi yrityksiin, eikä isoja tiloja enää tarvita

Aloitti toimintansa ammatillisena kurssikeskuksena 1970-luvulla Saksankadulla.

Laajensi reippaasti toimintaansa 80-luvulla, ja rakennutti Viksbergiin päärakennuksen sekä kolme hallia.

Päärakennus sijaitsee kaupungin tontilla.

Vuonna 1991 kurssikeskus muutti nimensä aikuiskoulutuskeskukseksi.

1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa opiskelijoita oli satoja, henkilökuntaa toista sataa ja toimipisteitä useilla paikkakunnilla.

Vuonna 2010 vaihtoi nimensä Faktiaksi.

Vuonna 2015 alkoi tarjota koulutuksia Fain tiloissa Saksankadulla, yrityksissä sekä väliaikaisissa vuokratiloissa ympäri Suomen.

Sai myytyä Viksbergin hallit vuoden 2015 jälkeen, mutta päärakennusta ei ole saatu myytyä.

Liikevaihto on nykyisin noin 1,5 miljoonaa euroa.

Tarjoaa työttömille suunnattuja työvoimakoulutuksia, yritysten rekrytointikoulutuksia ja yrityskoulutuksia.

Tänä vuonna koulutettavia on ollut kaikkiaan lähes 1400.

Toiminnan pyörittäminen ei enää kaipaa suuria koulurakennuksia.

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic