Lounais-Häme

Fanifiktiossa ei ole edes taivas rajana – jatkotarinoissa erilaisten pelien ja sarjojen ystävät pääsevät uppoutumaan mielimaailmaansa

Fanifiktio on jatkotarina maailmoista tai hahmoista, joihin erilaisten pelien ja sarjojen ystävät haluavat palata yhä uudestaan.
Arkistokuva Keskuskoululta. Eeli Rinne (vas.), Rasmus Orelma ja Elias Kallioniemi kuuntelivat Aura Nurmen vinkkejä fanifiktiosta.

Kirjoittamalla fanifiktiota nettiin voi yltää lukijamääriin, joista moni suomalainen kirjailija olisi ylpeä. Laaja huomio on taattu, jos kykenee kirjoittamaan sujuvasti ja koukuttavasti vaikkapa Star Wars tai Harry Potter -hahmoista.

– Fanifiktiossa ei edes taivas ole rajana, sanoo runoilija, sanataideohjaaja ja fanifiktion harrastaja Aura Nurmi.

Fanifiktiossa voi vaikka sekoittaa fanittamiaan sankareita aivan eri ympäristöihin ja maailmoihin.

Fanifiktio ei ole Nurmen mukaan nörttien puuhastelua vaan kehittävä kirjallinen harrastus.

– Se on erinomainen tapa pitää kirjoittamisvirettä yllä.

– Fanifiktio on yleisesti hyvin viihdyttävää ja erittäin hyvin kirjoitettua tekstiä. Ollenkaan helppoa se ei ole, jos haluaa olla hyvä.

Suomenkielinen fanifiktiosivusto on finfanfun.fi. Googlettamalla fanfiction löytää vaikka mitä sivustoja erilaisista aihepiireistä.

Ammattikirjoittajalle fanifiktio on leikkisä harrastus.

Aura Nurmi itse aloitti fanifiktion kirjoittamisen jo nuorena oikeastaan tietämättään. Hän vain ryhtyi kirjoittamaan jatkotarinoita ihailemistaan formulatähdistä, Mika Häkkisestä ja Kimi Räikkösestä.

– En halveksi mitään kirjoittamisen lajia.

– Fanifiktiossa saa olla mukana fanittamassaan maailmassa.

Esikoisrunokokoelmastaan Aura Nurmi sai 17 000 euron Kalevi Jäntin palkinnon, jolla kustansi pikkusiskonsa matkan Koreaan. Sisko kun on japanilaisen ja korealaisen popin suuri ihailija.

Fanifiktiota Aura Nurmi kirjoittaa nimimerkillä kuten oikeastaan kaikki alan harrastajat. Fanifiktiolla saavuttaa alan nettisivustoilla kovia lukijamääriä, mutta elannoksi siitä ei ole.

Fanifiktiokirjoitusten julkaisua itsellisinä teoksina rajoittavat tekijänoikeudet, sillä kirjoituksethan perustuvat yleensä toisten luomiin henkilöhahmoihin ja maailmoihin kuten peli-, televisio, elokuva- ja kirjasarjoihin.

Esimerkiksi J.R.R. Tolkienin perikunta on suhtautunut aggressiivisesti verkossa leviävään Taru sormusten herrasta -fanifiktioon.

Forssassa Keskuskoululla fanifiktioon tutustui tällä viikolla kolmisenkymmentä 7.–8.-luokkalaista. Niin tytöille kuin pojillekin maittoi sukellus fanifiktioon.

– Minun mielestäni tämä oli oikein mukavaa, Henna Räsänen arvioi.

Taika Repo nautti rennosta ilmapiiristä. Jenive Mansikkamäki uskoo, että voi tämän jälkeen lukeakin jotain fanifiktiota.

Kulttuuriyhdistys Kuvion sanataideohjaaja Maiju Viitanen piti fanifiktiotyöpajan kuluvalla viikolla myös Humppilan yläasteella ja Ypäjällä Kartanon koulussa. Jokioisilla Paanan koulussa oppilaat pääsevät perehtymään aiheeseen 26.–27.11.

Fanifiktiotyöpajat saivat alkunsa, kun paikallinen kulttuuriyhdistys Kuvio kuuli koulujen toiveen sanataidetyöpajoista. FL

Asiasanat

Fingerpori

comic

Näkoislehti

29.2.2020

Uusimmat