Lounais-Häme

Farc-sissien kanssa tehtyyn sopimukseen muutoksia luvannut Duque nousee Kolumbian presidentiksi

Bogota
18.06.2018, 05:37

Ulkomaat

Konservatiivien Ivan Duque on vienyt voiton Kolumbian presidentinvaalien toisella kierroksella. Kun äänistä oli laskettu lähes 97 prosenttia, Duque oli saanut hieman yli 54 prosenttia äänistä. Hänen vastustajansa vasemmiston Gustavo Petro oli puolestaan saanut 41,7 prosenttia äänistä.
Äänestysprosentti vaalien toisella kierroksella oli 53 prosenttia, Washington Post kertoo.
Duque, 41, toisti voittansa jälkeen aikeensa tehdä muutoksia Farc-sissien kanssa tehtyyn rauhansopimukseen. Duque kommentoi asiaa kannattajilleen pitämässään puheessa, jossa hän sanoi tekevänsä sopimukseen ”korjauksia”.
Hän oli jo aiemmin sanonut tekevänsä muutoksia sopimukseen, jos hänet valitaan presidentiksi. Hän on sanonut haluavansa poistaa sopimuksesta muun muassa kohdan, joka sallii entisten taistelijoiden pääsyn kongressin jäseniksi.
Vaalit hävinnyt M-19-kapinallisryhmän jäsen ja entinen Bogotan pormestari Petro, 58, on puolestaan tukenut tehtyä sopimusta.

Farc kehottaa Duqueta pitämään järjen kädessä

Farc on tiedotteessa kehottanut Duqueta toimimaan järkevästi. Farc julkaisi tiedotteensa sen jälkeen, kun Duque oli voittanut vaalien toisen kierroksen.
Kolumbian hallituksen ja Farc-sissien välinen rauhansopimus saatiin aikaan vuonna 2016, ja se päätti yli 50 vuotta kestäneen konfliktin. Sopimuksesta Nobelin rauhanpalkinnon saanut Kolumbian nykyinen presidentti Juan Manuel Santos astuu syrjään elokuussa.
– Nämä ovat tärkeät vaalit, Santos kommentoi sunnuntaina käydessään itse vaaliuurnalla.
Äänestyspaikat sulkeutuivat Kolumbiassa Suomen aikaa sunnuntaina puoliltaöin. Vaalipäivä sujui rauhallisesti.

https://www.washingtonpost.com/world/the_americas/dc-colombian-squares-off-against-former-guerrilla-as-colombians-vote/2018/06/17/ab8c213e-6d89-11e8-b4d8-eaf78d4c544c_story.html?utm_term=.971a7c608037

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic