Lounais-Häme Forssa

Feeniks Basketista ensimmäinen lapsiystävällinen urheiluseura

Forssan kaupunki delegoi Unicefin tunnustustaan myös seuratoimintaan.
Feeniks Basketin mikropoikien apuvalmentaja Rasmus Raatikainen vauhdissa pelurien kanssa.

Viime vuonna toimintansa aloittaneesta lasten ja nuorten koripalloseurasta Feeniks Basketista tulee Forssan ja ehkä jopa Suomen ensimmäinen lapsiystävällinen urheiluseura.

Forssan kaupunki sai viime joulukuussa YK:n lastenjärjestön Unicefin tunnustuksen lapsiystävällisenä kuntana. Forssassa lähdettiin jo lähes kymmenen vuotta sitten tavoittelemaan Suomen lapsiystävällisin kaupunki 2017 -titteliä ja Unicefin juuri tuona vuonna myöntämä arvonimi täytti käytännössä tavoitteen.

Forssa ei tosin ole ensimmäinen Unicefin tunnustuksen saanut suomalaiskaupunki. Ensimmäisenä tittelin sai vuonna 2012 Hämeenlinna ja Forssasta tuli viime vuonna seitsemäs Unicefin tunnustuksen saanut kaupunki.

– Olemme vuosien aikana liittäneet käytännössä kaikki kaupungin toiminnot lapsiystävällisen teeman alle. Väitänkin että tuo teema on meillä Forssassa levinnyt laajemmalle kuin missään muussa kaupungissa. Jokainen kaupungin työntekijä tietää palvelulupauksemme lapsiystävällisyydestä, korostaa Forssan kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen.

– Huomasimme että edetäksemme vieläkin laajemmin lapsiystävälliseksi kaupungiksi, mukaan tarvitaan muitakin. Feeniks Basket on profiloitunut lasten ja nuorten seuraksi. Se oli perusteena sille, miksi se valikoitui urheiluseuroista ensimmäisenä yhteistyökumppaniksemme. Muut seurat voivat myöhemmin seurata mukana. On hienoa, että voimme lanseerata lapsiystävällisyyden teeman levinneen meillä myös seuratoimintaan.

– Kaupunki ei lähde sanelemaan Feeniks Basketille lapsiystävällisiä toimintamuotoja, vaan seura kehittää itse niitä parhaaksi katsomallaan tavalla, Kemppainen sanoo.

Feeniks Basketissa ryhdyttiinkin samantien toimeen, kun seuran toimijoille ja vanhemmille järjestetty hankkeen infotilaisuus jatkui heti ideointipalaverilla.

– Feeniks Basket otti haasteen vastaan ja päätti ryhtyä tähän hankkeeseen. Valmennusohjeita ei lähdetä muuttamaan, mutta tavoitteena on päästä konkreettiselle tasolle. En halua antaa vielä esimerkkejä konkreettisuudesta, sillä niitä ryhdyttiin tässä nyt pohtimaan. Keskitymme aikuisten velvollisuuksiin, mutta ehkä lapsillekin laaditaan omat säännöt. Aiomme kuunnella lapsia käymällä läpi kaikki joukkueet, kertoo hankkeen vetäjäksi Feeniks Basketissa ryhtynyt Riikka Lammintausta-Mäkelä.

Feeniks Basket saa Lasten Forssa -logon käyttöoikeuden, mutta Lammintausta-Mäkelä korostaa ettei seuralle lähdetty hakemaan mitään nimenomaista hyötyä.

– On kunnia-asia, että saamme olla tässä pilottiseurana. Uskon että tästä tulee hyvää, kommentoi Feeniks Basketin puheenjohtaja Kirsi Ylösmäki. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic