Lounais-Häme

Fidget spinnerit ovat 2010-luvun jojo

Älypuhelinten maailmassa ei uskoisi, että lelut pystyisivät villitsemään nuorisoa enää niin kuin esimerkiksi jojo 90-luvulla. Fidget spinnerit ovat kuitenkin nousseet pintaan juuri sosiaalisen median ansiosta.

-Olemme myyneet reilut 2000 spinneriä kesäkuun alusta tähän päivään mennessä ja kun ensimmäinen erä tuli meille, niin kaikki myytiin sen saman viikonlopun aikana loppuun, Tavaratalo Hurrikaanin verkkokauppavastaava Kalle Oja hehkutti.

 

Spinnerit ovat tavallisesti kolmehaaraisia muovikappaleita, joissa on kuulalaakeri keskellä.

Spinnerin keskiosasta pidetään kiinni yleensä etusormella sekä peukalolla ja lelua pyöräytetään joko saman käden keskisormella tai toisella kädellä. ”Hyrrä” pyörii laakerin avulla vaivattomasti satoja kierroksia yhden voimakkaan pyöräytyksen voimasta.

 

Spinneriä mainostetaan useassa verkkokaupassa leluna, mutta myös stressinlievittäjänä.

-Esimerkiksi kun olen räppäämässä, niin spinnerin pyörittely auttaa keskittymään, seitsemän erilaista spinneriä omistava 14-vuotias Mauricio Heikkilä kertoi.

Alun perin lelua markkinoitiinkin lähinnä ihmisille, joilla on keskittymisongelmia tai motorista levottomuutta. Kohderyhmä on kuitenkin laajentunut etenkin peruskouluikäisiin.

-Muksuthan näitä ostaa, joskus kokonainen luokallinen pamahtaa sisään ostamaan spinnereitä, Oja sanoi.

 

Yleensä buumit kuolevat yhtä nopeasti kuin ne ovat syntyneetkin, mutta spinnereiden suosiolle ei ainakaan vielä näy loppua.

-Trendi vain kasvaa, yhä useammalla on enemmän ja enemmän näitä, 13-vuotias Roni Rintala totesi.

Viimeisin trendi ennen spinnereitä oli Pokemon Go -mobiilipeli, joka on Heikkilän ja Rintalan mukaan kuopattu jo aikaa sitten.

-Pokemon Go on täysin kuollut, kuten myös hoverboardit (tasapainoskootterit), kaksikko huomautti.

 

Monessa koulussa spinnerit ovat jo yltäneet kiellettyjen esineiden listalle, mikä vain kertoo lelun suuresta suosiosta.

-Ostettiin nämä, koska kaveritkin ostivat. Jengi on jäänyt ihan koukkuun ja eikä tässä villityksessä ole kyllä mitään järkeä, Rintala ihmetteli.

Ojakaan ei pysty käsittämään todellisia syitä spinnereiden menestykselle.

-Homma räjähti käsiin enkä vieläkään ymmärrä tämän buumin logiikkaa, Oja naurahti. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic