Lounais-Häme

Fiiliksellä ostetaan ja myydään

Valkoisen lasioven takana aukeaa runsas näkymä. Pinokaupalla koreja ja -purkkeja, työkaluja, leipää ja ruokatavaroita, lamppuja, televisionmallisia kelloja, kenkiä, saippuaa, jonkinlaisia kulkupelejä skootterin ja potkulaudan väliltä, ruohonleikkureita, mattoja… Keskelle hallia on koottu jopa huvimaja, jossa pihakalusteet ja grilli. FiilisMarketiin saapuessa ei voi koskaan olla aivan varma, mitä tulee vastaan.

Yrittäjä Mika Vienonen saapuu kättelemään hymy kasvoillaan. Juhlaan on aihetta kotona ja työssä. Yritys on tänä viikonloppuna 30-vuotias ja hänelle itselleen pyörähtää ensi viikolla juhannusaattona 50 vuotta täyteen.

Vienosen omaa syntymäpäivää vietetään kotipuutarhassa lähipiirin voimin, mutta vuonna 1987 perustetun yrityksen merkkipäivää juhlitaan tänään myymälässä.

-Kahvia ja kakkua on tarjolla, lupaa leppoisa mies.

Yrittäjäpariskunnalla pyyhkii muutenkin hyvin. Mika ja hänen vaimonsa Tytti palasivat yrittäjiksi nykyiseen liiketilaan vuonna 2014 ja yrityksen tulos on noussut koko ajan. Liikevaihto heti 2014 oli käynnistysvaiheessa 430000 euroa ja seuraavana vuonna se nousi jo 945000 euroon. Tulosta vuonna 2015 yritys teki kuitenkin vain 7000 euroa, koska toimintaa kuormittivat alkuinvestoinnit, kuten kalusto ja järjestelmät.

Viisi henkilöä työllistävä tavaratalo teki kuitenkin viime vuonna jo edelliseen vuoteen nähden moninkertaisen 41000 euron tuloksen 837000 euron liikevaihdolla. Liikevaihto laski, koska FiilisMarketin toiminnan kasvun myötä Vienoset lopettivat Kakkosen Realisoinnin ja sen myynti loppui.

-Nyt odotan tälle vuodelle noin viiden prosentin kasvua, Mika Vienonen toteaa.

-Se on sellainen mukava tavoite.

Odotukset tulevaisuudelle ovat muutenkin valoisat. Toiminta on alkuvuosien jälkeen normalisoitumassa ja yrittäjien toiveissa olisi hiukan lisää vapaa-aikaa. Tähän mennessä Mika Vienonen on tehnyt ympäripyöreitä työviikkoja. Myymälä on auki jokaisena viikonpäivänä, ja lähes joka päivä voi miehen myymälästä löytääkin.

Nyt toiminta on jo kuitenkin alkanut pyöriä lähes omalla painollaan, ja henkilökunta pelaa hyvin yhteen.

-Tarkoitus olisi vähän ottaa itsellekin aikaa, yrittäjä suunnittelee.

Hän harmittelee, että harrastukset ovat jääneet vähiin, kun kotona ei ehdi kuin pyörähtää. Siellä odottelee myös pari kissaa: yli kymmenvuotias Nisse on jo rauhallinen vanhaherra, mutta puolivuotias Viivi harrastaa kiipeilyä ja pudottelua. Se herättää miehessä huvittuneisuutta.

Haaveista kysyttäessä Vienonen miettii hetken. Keksii sitten.

-Olisi kiva hankkia asuntoauto ja sillä kierrellä vähän Suomea, hän virnistää.

Jos hän vain malttaa olla niin kauan pois tavaratalostaan. FL

Kakkukahvit FiilisMarketilla Humppilassa tänään klo 10–15.

Uusimmat

Fingerpori

comic