Lounais-Häme

Fiksusti auringossa: varjo, vaate ja voide - iho muistaa palamisen

Auringonpaisteesta on lupa nauttia, mutta samalla pitää muistaa suojautua oikein. Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein.

-Ihosyövän vaara on todellinen myös Suomessa, muistuttaa Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Ihosyöpien määrä on lisääntynyt. Ihosyövistä vaarallisin on melanooma. Esimerkiksi melanoomien määrä on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. 820 miestä ja 695 naista sairastui melanoomaan vuonna 2015.

Ihosyöpä johtuu lähes aina auringon UV-säteilystä.

 

Lähes kaikki ihosyövät voidaan estää suojautumalla. Auringolta suojautumisessa keskeistä on muistaa varjo, vaatteet ja voide.

Varjoon kannattaa vetäytyä keskipäivällä. Ihoa suojataan kevyillä väljillä vaatteilla unohtamatta lierihattua ja aurinkolaseja. Alle puolivuotiaille ei suositella aurinkorasvaa eikä auringossa oleilua ollenkaan.

-0,5–2-vuotiaille suosittelemme lapsille kehitettyjä voiteita ja muille aurinkovoidetta vähintään 30 suojakertoimella. On hyvä myös tarkistaa, että voide suojaa sekä uva- että uvb-säteiltä, sanoo Laivisto.

Lasten ja nuorten suojauksesta huolehtiminen on vanhempien vastuulla

-Lapset ja nuoret eivät aina muista tai ymmärrä auringolta suojautumisen tärkeyttä. Vanhempien tehtävänä on huolehtia siitä, että suojautuminen on kunnossa.

Iho muistaa palamisen. Lapsen ihon suojamekanismit ovat vielä kehittymättömät ja iho on ohuempi kuin aikuisilla, siksi se reagoi UV-säteilyyn erityisen herkästi. Toistuva palaminen etenkin lapsena ja elinikäinen aurinkoaltistus lisäävät ihosyöpien riskiä aikuisena.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic