Lounais-Häme

Filigraaniviikko Nuutajärvellä

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön tuottama Lasiakatemia käynnistyi maanantaina. Viikon mittaiselle residenssijaksolle on valittu seitsemän nykymuotoilijaa ja -puhaltajaa. He perehtyvät filigraanitekniikkaan ”Franckin poikien” eli Kaj Franckin verstakossa aikoinaan työskennelleiden mestaripuhaltajien Eelis Kankaisen, Taisto Sundellin ja Matti Räsäsen sekä mestaripuhaltaja Jaakko Liikasen johdolla.

Filigraaniviikkoa varten yhteen kootut mestarit valottavat vaativan ja kiehtovan tekniikan salaisuuksia työskentelemällä nykytekijöiden kanssa Nuutajärvellä koko viikon (27.11.–2.12.) ajan.

Suomen Lasimuseon johtaja Kaisa Koivisto kertoi maanantaina luennollaan, kuinka venetsialainen filigraanilasitekniikkana on päätynyt Nuutajärvelle Ranskan kautta ja luonut oman elävän suomalaisen perinteen. Filigraanilasikeskustelussa olivat mukana mestareiden lisäksi myös muotoilija, lasitaiteilija Kerttu Nurminen ja vastikään Kiehtova kierre – filigraanilasi Suomessa julkaisun kirjoittaja Marja-Leena Salo.

Lasiakatemian filigraaniviikko on ensimmäinen vaihe koko suomalaista lasialaa palvelevaa New Finnis Glass -kehittämishanketta, jonka Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö on käynnistänyt alan toimintaedellytysten parantamiseksi. Projektia tukee Suomen Kulttuurirahasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö, ja se toteutetaan yhteistyössä Ammattiopisto Tavastia, lasialan koulutuksen ja Suomen Lasimuseon kanssa.

Lasiakatemia toimii tulevaisuudessa kansainvälisenä oppimisverstakkona sekä residenssi- ja osaamiskeskuksena. Se tarjoaa mahdollisuuden koti- ja ulkomaisille lasitaiteilijoille sekä lasista materiaalina inspiroituneille muiden alojen taitelijoille kehittää osaamistaan kokeilemalla ja testaamalla lasin ulottuvuuksia tiiviissä vuorovaikutuksessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti