Lounais-Häme

Filmille tarttui forssalaisten koko kirjo

Forssan ammatti-instituutin valokuvauksen opettaja Petri Kujamäki ehti hirvitellä, miten audiovisuaalisen viestinnän opiskelijoiden kuvausprojekti tavallisista forssalaisista luontuu, ”kun forssalaiset eivät ole niitä kaikkein sosiaalisimpia”. Opiskelijanelikko onnistui kuitenkin kuvaamaan marketin tuulikaapissa näyttelyyn noin 120 paikallista ihmistä.
Moni ohikulkija toki kieltäytyi tai kiiruhti vain muuten ohi ilman katsekontaktia ohi, mutta olipa myöntyväisiäkin. Kuvia on vauvasta vaariin. Osa jaksoi jopa odottaa hetken oman polaroid-kuvansa valmistumista.
Forssan museon aulagallerian näyttelyssä on lisäksi mustavalkoisia muotokuvia tunnetuista Forssassa vaikuttavista henkilöistä. Näitä kehystettyjä henkilökuvia on 12 ihmisestä. Lisäksi näistä kahdeksalta on näyttelyssä esillä myös toisenlainen muotokuvaversio.
Tunnettujen henkilöiden joukossa on mm. uusi kaupunginjohtaja, paikallisia poliitikkoja, yrittäjiä ja kulttuurielämän kasvoja. Kuvaussessiot kestivät paristakymmenestä minuutista tuntiin. Osa ajasta kului kuvaamisen sijaan ajatustenvaihtoon.
FAI:n audiovisuaalisen viestinnän opiskelijat Moona Mäntyvaara, Elisa Juhala, Anton Satamo ja Taija Piikkilä kuvasivat studio-oloissa kukin kolme tunnettua henkilöä mustaa taustaa vasten. Opiskelijat tekivät ensin mahdollisista kuvattavista pitkän listan ja ottivat sitten henkilöihin yhteyttä. Kaikille aikataulu ei sopinut, mutta vastaajat olivat kuvaukselle kaikkiaan hyvin suopeita.
– Vastaanotto oli tosi positiivinen. Ihmiset olivat kiinnostuneita, kuvaa Taija Piikkilä. Kuvattavat olivat Elisa Juhalan mukaan yllättävän rentoja. Persoonakin tuntui tarttuvan filmille.
Näyttelyn kaikki teokset ovat kuvattu Mamiya RZ 6×7 -kameralla filmille ja polaroidille. Ensimmäiset kuvat taltioitiin lokakuussa ja viimeiset viime viikolla.
Kuvausprojekti oli Moona Mäntyvaaran mielestä ”opettava ja erilainen” ja Elisan mielestä varsin monivaiheinen:
– Siinä oppi paljon lisää valotuksesta ja studiokuvaamisesta.
Näyttelyn pystytys osoittautui Elisan mielestä varsin hitaaksi hienosäädöksi.
– Mutta kun taulut näkee riippumassa, on se sen arvoista.
– Avajaiset kyllä jänskättävät. Oikein odottaa, mitä kuvatut sanovat, Taija Piikkilä myöntää.
Kuvatut saavat tulla hakemaan polaroidinsa pois näyttelyn loppupuolella. FL

Vorssalaisia filmillä -valokuvanäyttely Forssan museon aulagalleriassa on esillä 21.3. – 23.4. Museo on auki ti-pe 10-16, la 10-14, su 12-16.

 

Palkinto paljosta vaivasta
Forssa
Audiovisuaalisen viestinnän nykyopiskelijoille filmi ja polaroid-kuvat ovat menneen ajan ilmestyksiä. FAI:n opiskelijat saivat oppia, että filmille kuvatessa pitää tarkkaan harkita, ennen kuin painaa laukaisinta. Digikuvauksessa voi räiskiä vaikka kuinka ja katsoa heti näytöltä, miten onnistui.
– Erilaista oli. Valokuvauksessa oli tietyt haasteensa. Mutta kun oli nähnyt paljon vaivaa, oli valmiin kuvan näkeminen palkitsevaa, arvioi Elisa Juhala.
FAI:n valokuvauksen opettaja Petri Kujamäki huomauttaa, että filmin etuna on myös, että kuvia ei ole siloiteltu liikaa.
– Rypyt ja mustapäät ovat nähtävillä.
Jokaisesta muotokuvattavasta opiskelijat ottivat 30 valokuvaa eli kolme rullaa. Näin oli kuvista varaa valita ja oli myös varaa vaikka epäonnistua. Muotokuvat on valinnan jälkeen tulostettu valokuvauspaperille.

Uusimmat

Fingerpori

comic