Lounais-Häme

Fimea varoittaa hamstraamasta lääkkeitä

Suomalaiset ovat hamstranneet viikonloppuna varastoon sellaisen määrän lääkkeitä, että jotkin lääkevalmisteet saattavat Fimean mukaan olla tilapäisesti lopussa apteekkien varastoista. Kuva: Sara Aaltio

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kehottaa ihmisiä ostamaan vain sellaisia lääkkeitä, joille tällä hetkellä on tarvetta. Fimean mukaan maltti on tarpeen, jotta kriittiset lääkekuljetukset voidaan varmistaa ja tilanne ylipäätään palauttaa mahdollisimman pian normaaliksi.

Suomalaiset ovat hamstranneet viikonloppuna varastoon sellaisen määrän lääkkeitä, että jotkin lääkevalmisteet saattavat Fimean mukaan olla tilapäisesti lopussa apteekkien varastoista. Tämän seurauksena Fimea on ohjeistanut apteekkeja muun muassa luovuttamaan ostajille kerrallaan vain yhden pakkauksen itsehoitoon tarkoitettuja kipu- ja kuumelääkkeitä.

Eilen Suomen lääkejakelusta pääosin vastaava Orion ja Tamro kertoivat, että ne olivat vastaanottaneet ennätysmäärän lääketilauksia apteekeilta. Nousua oli 50 prosenttia normaalitasosta, mikä on historiallisen suurta. Erityisesti kyse oli kipu- ja kuumelääkkeistä.

Fimea korostaa, ettei kipu- ja kuumelääkkeiden saatavuus ole Suomessa kaikkiaan uhattuna. Lääketukkukaupoissa näistä valmisteista säilytetään yli kuuden kuukauden normaalikulutusta vastaavia varastoja.

Koronavirus lisäsi joustoja lääkkeiden toimitukseen

Kela tiedotti lauantaina, että apteekit voivat koronaviruksen vuoksi joustaa farmaseuttisen harkintansa mukaan jonkin verran lääkkeiden toimitusväleistä ja joustoajoista. Tarkoituksena on vähentää asiakaskäyntejä.

Poikkeusmenettelyä voi käyttää sellaisten lääkkeiden ostoihin, joiden käyttöerät loppuvat ennen kesäkuun alkua. Näiden osalta apteekit voivat siis toimittaa asiakkaalle lääkkeet tietyin ehdoin Kela-korvattuna tavallista aiemmin.

Uusimmat

Fingerpori

comic