Lounais-Häme Forssa

Finanssialan ongelmatilanteiden ratkojan jaostopäällikkö: Osuuspankin toiminnassa ilmeinen ristiriita

Finanssialan ongelmatilanteiden neuvojana toimivan FINEn jaostopäällikkö ihmettelee pankin ratkaisua velottaa asiakkaan saamasta toimeentulotuesta perintätoimiston saatavia.
Osuuspankin toiminta herättää ihmetystä FINEssä. Kuva: Seppo Pessinen
Osuuspankin toiminta herättää ihmetystä FINEssä. Kuva: Seppo Pessinen

Kerroimme 7. lokakuuta ilmestyneessä jutussa forssalaismiehestä, jonka saaman toimeentulotuen Lounaismaan Osuuspankki oli käyttänyt omiin ja perintätoimiston saataviin, jotka olivat seurausta hoitamatta jääneistä pankin palvelumaksuista siltä ajalta, kun mies istui vankilassa. Saatavia oli kertynyt yli 120 euroa, josta iso osa perintätoimiston kuluja.

 

Lue aiemmin tapahtuneesta: Pankki veloitti maksujaan ulosottokelvottomasta toimeentulotuesta Forssassa – Tilanne viranomaisille ennenkuulumaton

 

Luottolaitoslaki toteaa, että pankki ei saa kuitata sellaisia yksityishenkilön tilillä olevia tai tälle maksettavaksi osoitettuja varoja, joita ei lain mukaan saa ulosmitata. Toimeentulotuki ei sosiaalilainsäädännön mukaan ole ulosottokelpoista.

Finanssialan ongelmatilanteiden neuvojana ja riidanratkaisijana toimivan FINEn jaostopäällikkö Vesa Sainion mukaan asiassa ollaan vähän harmaalla alueella ja kyse on pitkälti tulkinnasta. Hänen mukaansa pankin toiminnassa on joka tapauksessa ilmeinen ristiriita.

– Sanoisin, että pankilla ei ole oikeutta kuitata ainakaan perintätoimiston saatavia. Ne eivät ole pankin omia kuluja eivätkä näin kuulu kuittauksen piiriin.

Sainion mukaan yleinen toimintaohje on, että perittäessä varoja asiakkaan tililtä, veloituksenperusteen on ilmettävä sopimuksesta ja määrän hinnastosta.

 

Forssan Lehti yritti lähes kolmen viikon ajan saada perusteita pankin toiminnalle Lounaismaan Osuuspankista ja kahden viikon ajan OP:n viestinnästä sekä asiakkaan ja pankin välisiä erimielisyyksiä selvittävältä asiakasasiamieheltä. Lopulta Lounaismaan Osuuspankin pankkilakimies Juha-Matti Toikka vastasi sähköpostilla lehden esittämään kysymykseen, meneekö pankin ja asiakkaan välinen tiliehtosopimus luottolaitoslain edelle. Toikka kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

– Mitä tulee saatavien kuittaamiseen, noudatamme laissa määriteltyjä rajoituksia. Pankin palvelumaksut, palkkiot sekä tilinylityksistä ja tilinylityksen perinnästä aiheutuneet kulut veloitetaan tiliehtojen mukaisesti asiakkaan tililtä. Tällaisissa veloituksissa ei ole kyse lain tarkoittamasta kuittauksesta, vaan sopimukseen perustuvasta maksujen veloituksesta. Ulosottokaaren rajoitukset eivät siis koske tiliehdoissa mainittuja veloituksia, Toikka toteaa.

Pankki ei enää vastannut tarkentavaan kysymykseen, missä kohdassa tilin yhteisiä ehtoja todetaan, etteivät ulosottokaaren rajoitukset koske tiliehdoissa mainittuja veloituksia.

– Ei helpota eikä selkiytä tilannetta pankin näkökulmasta, ettei se anna asiaan selkeää vastausta ja toimintaansa selkeitä perusteluita, FINEn jaostopäällikkö Vesa Sainio toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic