Lounais-Häme

Finanssivalvonta: Finanssisektorin kannattavuus entistä riippuvaisempi kiinteistömarkkinoiden kehityksestä

​Finanssivalvonnan johtajan Anneli Tuomisen mukaan heidän valvottaviensa osalta ei ole ilmennyt Danske Bankin kaltaisia tapauksia.

– Toisaalta tässä täytyy aina olla se varaus, että millään emme ole pystyneet kaikkea kattamaan. Selvitystemme perusteella tämän tyyppisiä tapauksia ei ole ilmennyt, Tuominen sanoi.

Tuomisen mukaan Finanssivalvonta tekee erittäin tiivistä yhteistyötä muiden valvojien kanssa.

Danske Bankin toimitusjohtaja Thomas Borgen ilmoitti keskiviikkona eroavansa tehtävästään. Borgenin ero liittyy Danske Bankin Viron-yksikön rahanpesuepäilyihin, yhtiö kertoi tiedotteessaan.

Danske Bank julkisti keskiviikkona selvityksen pankin Viron-yksikön epäillystä rahanpesusta. Selvitys koskee vuosia 2007-2015. Pankin mukaan se ei kykene esittämään tarkkaa arviota epäilyttävän rahaliikenteen kokonaismäärästä kyseisinä vuosina.

Danske Bank on myös Suomessa merkittävä toimija. Se on markkinaosuudeltaan Suomen pankkimarkkinoiden kolmonen Nordean ja OP:n jälkeen.”Pestyä rahaa on liikkunut järjestelmässä”Finanssivalvonnan Tuomisen mukaan aihepiiri on noussut nopeasti erittäin tärkeäksi.

– Pinnalle tulleissa tapauksissa ei ole kysymys vain teknisistä puutteista, vaan ihan oikeasti siitä, että pestyä rahaa on liikkunut järjestelmässä. Siihen on tietysti kaikilla valtioilla ja toimijoilla syytä suhtautua erittäin vakavasti, Tuominen kertoi Finanssivalvonnan tiedotustilaisuudessa Suomen finanssisektorin tilasta ja riskeistä.

Tuomisen mukaan Suomessakin rahanpesun estämisessä olisi voitu tehdä enemmän ja olla paremmin varustautuneita. Finanssivalvonta valvoo ja tarkastaa, että sen valvomat toimijat noudattavat rahanpesun estämisen sääntelyä.

​Tuominen näkee, että rahanpesun estämisen valvontaa on uudistettava EU:ssa. Hänen mukaansa sääntely ja valvonta ovat olleet epäyhtenäisiä.

– Tämä on diplomaattisesti sanottu.

Euroopan keskuspankilla ei ole rahanpesun estämisen valvontavaltuuksiaTarvetta eurooppalaiselle rahanpesun valvojalleTuominen kertoo, että rahanpesun valvonnan tehostamiseksi on suunnitteilla muun muassa Euroopan pankkiviranomaisen valtuuksien lisäämistä. Lisäksi tarvitaan enemmän yhteistyötä kansallisten rahanpesuvalvojien ja Euroopan keskuspankin välillä.

– Tarve eurooppalaisen rahanpesun ja terrorisminrahoittamisen estämisen valvontaan on ilmeinen. Tässä eurooppalaiset valvojat eivät ole onnistuneet.

Finanssivalvonnan mukaan onkin ilmeinen tarve perustaa eurooppalainen valvoja rahanpesun estämiseen.

– Se on varmaan tämä Euroopan pankkiviranomainen. Uskoisin poliittisen tahdon olevan sellainen, että saamme sen hyvinkin nopeasti, Tuominen sanoi.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic