Lounais-Häme

Finanssivalvonta haluaa päästä käsiksi teletietoihin – pörssirötösten selvittäminen helpottuisi

Finanssivalvonta haluaa päästä käsiksi teletunnistetietoihin, jotta sisäpiirirötösten ja kurssimanipulointien selvittäminen helpottuisi.

Nykyistä paremmat valvonta- ja tutkintavaltuudet auttaisivat huomattavasti näytön ja ratkaisevien linkkien löytämisessä, perustelee Fivan markkinavalvoja Laila Hietalahti Lännen Median tämän päivän lehdissä.

Arvopaperimarkkinoilla väärinkäytösten todistaminen on tyypillisesti hyvin vaikeaa. Noin sadasta Fivan vuosittain syynäämästä epäilyttävästä tapauksesta vain muutama päätyy poliisitutkintaan. Tuomiot ovat erittäin harvinaisia.

Helsingin pörssi valvoo itse kaupankäyntiä reaaliaikaisesti ja raportoi Fivalle automaattivalvontansa havaitsemat, normaalista kaupankäynnistä poikkeavat tapahtumat. Fiva vastaa jälkikäteisestä valvonnasta.

– Yleinen hälytyksen syy on vaihtomäärien poikkeuksellinen kasvu esimerkiksi ennen jonkin tiedotteen julkaisemista. Toinen yleinen tapaus on kurssin selittämätön hintapiikki. Tutkimme jokaisen tapauksen, jossa on aihetta epäillä väärinkäytöstä, Hietalahti kertoo.

Arvopaperimarkkinoiden läpinäkyvyyttä on pyritty lisäämään askel askeleelta. Hietalahden mukaan Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (ESMA) ja finanssivalvojien kansainvälisen yhteistyöelimen (IOSCO) piirissä tietojenvaihto sujuu jo nyt ”todella hyvin”.

– Ulkomaiset kollegamme raportoivat meille myös suomalaisyhtiöitä koskevista epäilyttävistä tapahtumista ja huhuista.

EU:n uusi markkinoiden väärinkäyttöasetus astuu voimaan 3. heinäkuuta.

– Tiukennuksia ja aiempaa yksityiskohtaisempaa sääntelyä on tulossa muun muassa liikkeeseenlaskijaa koskevan sisäpiirintiedon sekä johtohenkilöiden liiketoimien julkistamiseen.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic