Lounais-Häme

Fingrid nosti Forssassa varavoimalaitoksen tehoa – laitos on nyt täydessä iskussa pahan päivän varalta

Fingridin Forssan varavoimalaitos on nyt viritetty täyteen tehoonsa.

Fingridin Forssan varavoimalaitoksesta saadaan nyt entistä suurempi hyöty irti. Fingrid on tehnyt kuluvan vuoden aikana Forssan varavoimalaitokselle tehonkorotuksen ja lisännyt laitokselle varadieselit.

Muutokset tehtiin siten, että käytön vuosikustannukset pysyvät tehon lisäyksestä huolimatta lähes entisellään.

– Kustannukset kohoavat oikeastaan vain käytetyn dieselin verran, sillä muutoksessa otettiin käyttöön koneissa jo ollut potentiaali, kertoo voimalaitospäällikkö Sampsa Holmberg.

Fingridin varavoimalaitokset turvaavat Suomen sähköjärjestelmän käyttövarmuutta yllättävissä häiriötilanteissa.

Olkiluodossa kärähti, Forssaa tarvittiin: Forssan megaluokan varavoimalaitos on sähkönsiirron viimeinen lukko

Kuluttajalle häiriötilanteet eivät yleensä näy. Forssan varavoimalaitosta tarvitaan muutaman kerran vuodessa. Suurin osa sen käyttötunneista tulee koeajoista.

– Nämä laitokset otetaan käyttöön poikkeustilanteessa. Esimerkiksi viime sunnuntaina Forssan laitos otettiin tunniksi käyttöön, kun Ruotsissa tuotanto tipahti, Holmberg kertoo.

Yhtiön omistamien 10 varavoimalaitoksen teho vastaa yhden voimalaitoksen tehoa. ne saadaan täydelle teholle alle 15 minuutissa.

 

Forssan varavoimalaitos on valmistunut 2012 ja se on Fingridin varavoimalaitoksista uusin ja suurin. Forssan laitoksessa on kaksi Ansaldo Energian toimittamaa kaasuturbiinia, ja laitoksen nimellisteho ennen muutoksia oli 318 MW.

Tänä vuonna Fingrid on hankkinut laitokselle kaksi dieselgeneraattoria sekä teki kaasuturbiineille säätömuutoksen, jolla kaasuturbiinin tehoa saatiin nostettua. Reservitehoa saatiin lisää 20 MW, joka vastaa yhden pienehkön voimalaitoksen tehoa.

Lisäksi uusien dieseleiden ansiosta varavoimalaitos kykenee itsenäiseen käynnistykseen ulkoisen sähkösyötön katkettua.

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö, joka vastaa siitä, että sähköt pysyvät päällä valtakunnassa. Tärkeä osa Fingridin toimintaa on huolehtia, että sähköä tuotetaan joka hetki sama määrä kuin sitä kulutetaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic