Lounais-Häme Urjala

Finn Recycling etsii jätehiekalle teollisia käyttökohteita – Koetoiminnasta ei ole odotettavissa meluhäiriöitä

Finn Recycling odottaa koetoiminnasta potkua kansainvälistymiseen.
Finn Recyclingin tavoitteena on uusiokäsitellä ja toimittaa eteenpäin useita tuhansia tonneja valimohiekkaa. Jatkossa määrän odotetaan kasvavan. Kuva: Aki Vaani
Finn Recyclingin tavoitteena on uusiokäsitellä ja toimittaa eteenpäin useita tuhansia tonneja valimohiekkaa. Jatkossa määrän odotetaan kasvavan. Kuva: Aki Vaani

Urjalalainen Finn Recycling on käynnistämässä uudenlaista koetoimintaa Kolkanjoen teollisuusalueella.

Yritys on tehnyt viime vuosina kehitystyötä valimoteollisuudesta peräisin olevan hiekan kierrättämiseksi. Nykytilanteessa neitseellinen hiekka tuotetaan ulkomailla ja kuljetaan laivalla Suomeen, josta se toimitetaan rekalla asiakkaille. Valimoprosessin jälkeen hiekka läjitetään pääasiassa kaatopaikoille.

Nyt Finn Recyclingillä on käynnissä muun muassa Business Finlandin ja VTT:n kanssa yhteistyössä toteutettava projekti, jossa kehitetään ratkaisuja voimalaitos- ja valimoteollisuudelle. Koetoiminta liittyy kyseisen projektin käytännön pilotointikokeeseen.

Koetoiminnassa märkähiertolaitteella tutkitaan valimohiekan, voimalaitosten leijupetihiekan ja vesileikkaushiekan mekaanista elvytystä.

– Mahdollisuuksia on, että elvytetty hiekka kävisi jopa uudestaan valimolle, jolloin tulisi älyttömän pitkä kiertokulku. Jos hiekka ei käy valimolle, on löydettävissä muita teollisia käyttökohteita, hiekkaliiketoiminnan johtaja Jukka Nieminen kertoo.

 

Luitko tämän: Valimohiekan elvytys tuo sykettä Nuutajärven entiseen lasitehtaaseen – Pölyämätön hiekka voi pöllyttää markkinoita

 

Jätehiekat ovat Niemisen mukaan maailmanlaajuisesti iso ongelma.

– Valimoiden jätehiekkaa syntyy Euroopan tasolla miljoonia tonneja vuodessa. Koetamme saada nyt myös potkua kansainvälistymiseen.

Finn Recycling aloittaa koetoiminnan syyskuussa ja jatkaa sitä ensi keväänä. Onnistuessaan se voi Niemisen arvion mukaan synnyttää yhdestä kahteen uutta työpaikkaa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston pyytämässä lausunnossa Urjalan kunnalla ei ole huomautettavaa koetoiminnan aloittamiseen liittyen. Koetoiminta on asemakaavan mukaista, sillä tontilla on ympäristölupa jätteiden käsittely- ja kierrätystoiminnalle.

Koetoiminnan myötä äänitaso Metallitien toimipisteessä tulee Niemisen mukaan laskemaan, sillä yritys aikoo vähentää samassa suhteessa metallin käsittelyä.

– Märkä prosessi ei aiheuta myöskään pölyämistä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic