Lounais-Häme

Finnderbylle luvassa jatkoa

Jo 44 kertaa ratsastettu Finnderby keräsi Ypäjän derbykentälle tänä vuonna vain viisi osallistujaa. On puhuttu jopa viimeisestä Finnderby-luokasta, mutta Hevosopisto oy:n toimitusjohtaja ja rehtori Pauliina Mansikkamäki vakuuttaa, että nimikkokilpailu saa jatkoa ensi vuonna.

-Olemme pohtineet, olivatko luokkavalinnat ja aikataulutukset kohdillaan. Nyt Finnderby ja Grand Prix -luokka olivat samana päivänä, eikä Finnderby sopinut kaikkien kalenteriin. GP:ssä oli hyvin osallistujia, kisa oli tiukka ja ratasuunnittelu onnistui. Keskustelemme ratsastajien ja valmentajien kanssa lomakauden jälkeen, miten saamme kokonaisuuden palvelemaan mahdollisimman hyvin kilpailijoita. Mahdollisesti ensi vuonna Finnderby ja gp-kilpailu järjestetään eri päivinä, Mansikkamäki kertoo.

 

Myös rataprofiili tulee todennäköisesti muuttumaan ensi vuodeksi. Harvinaisella nurmikentällä jatketaan, mutta pohdinnassa on noin kilometrin mittaisen radan lyhentäminen ja tehtävien muuttaminen. Esimerkiksi sunnuntain Finnderbyn voittaja Sari Lundén totesi radan olevan pitkän ja esteiden eri näköisiä kuin tavalliset hyppyesteet. Nämä yhdistettynä nurmialustaan saavat monet kilpailijat karttamaan Finnderbyä.

Finnderby-luokkaa ei olla ensimmäisenä lakkauttamassa, mutta Mansikkamäki ei kokonaan sulje pois sitäkään vaihtoehtoa. Ensin kuitenkin kokeillaan kilpailijoiden toiveita vastaavia muutoksia.

-Ratsastusurheilu elää murrosaikaa. Meidän pitää pohtia, onko aika kehittää rataa tämän päivän kilpailuvaatimusten tasolle. Nurmikenttä on kuitenkin elämyksellinen kokemus ja sitä pidetään tärkeänä osana kilpailua. Rata ei ole hevosille vaativa, mutta moni ratsastaja valitsee kilpailukalenterinsa tarkkaan myös sen mukaan, onko radalla loukkaantumisvaaraa, Mansikkamäki perustelee.

Loukkaantumisista puheen ollen derbyviikonloppuna nähtiin pari loukkaantumista. Derbykentällä kaatunut ratsastaja selvisi Mansikkamäen tietojen mukaan käden murtumalla ja haavoilla, joita tikattiin. Maastokentällä kaatumisesta selvittiin vähäisemmillä vammoilla.

 

Mansikkamäki on tapahtumaan järjestelyjen osalta kokonaisuutena tyytyväinen. Kisakoneista toimi hänen mukaansa kovan rutiinin omaavan henkilökunnan johdolla hyvin.

Toimitusjohtajalla ei ole vielä tarkkaa tietoa yleisömäärästä. Hän arvioi katsojaluvun olleen samalla tasolla kuin vuonna 2015. Viimevuotinen Nordic Baltic -kilpailu toi Ypäjälle enemmän yleisöä. Ensi vuonna Finnderby-tapahtuman ohjelmassa on kenttäratsastuksen PM-kilpailut, minkä Mansikkamäki uskoo tuovan Ypäjälle ulkomaalaisia osanottajia myös muihin luokkiin.

-Oli yllätys, että tänä vuonna ei tullut kisaajia Virosta tai Ruotsista. Meidän pitää pystyä herättämään ulkomaisten osallistujien kiinnostus järjestämällä riittävän monta kansainvälisen tason kilpailua samaan aikaan.

Kisaviikon taloudellisesta lopputuloksesta Mansikkamäellä ei vielä ole varmaa tietoa. Hänen arvionsa on, että tulos on ennusteen mukaisesti ”jonkun verran plussalla tai siinä haminoilla”.

 

Tiukan viikonlopun jälkeenkään Hevosopistolla ei paljon henkeä vedetä, sillä jo tiistaina käynnistyy kisaviikko, johon on tulossa ilahduttavasti toistatuhatta kilpailijaa. Kyse on enemmän harrastajille suunnatusta tapahtumasta, mutta järjestäjät se pitää kiireisinä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic