Lounais-Häme Forssa

Forssan Keilailuliitto ylitti maakuntarajat - somerolaiset ja loimaalaiset mukana, 50-vuotisjuhlat edessä

Forssan Keilailuliitto viettää lauantaina 50-vuotisjuhlia.
Nuoret ja lapsetkin käyvät antamassa Forssan keilahallissa pallolle kyytiä, mutta kilpailukynnys on korkealla. 11-vuotias Uuna Heino oli eilen heittämässä ensimmäistä kertaa, mutta 9-vuotias Atte Heino jo toista kertaa.

Forssan Keilailuliitto viettää lauantaina 50-vuotisjuhlia suurin piirtein yhtä suuren keilaajajoukon liittona kuin kymmenen vuotta sitten 40-vuotisjuhlien aikaan.

Tosiasiassa forssalaiskeilaajien määrä on kymmenessä vuodessa vähentynyt, mutta “kuntaliitoksilla” FKL:n jäsenmäärä on pysynyt lähes ennallaan. FKL sai pari vuotta sitten lisää jäseniä yli maakuntarajojen, kun somerolaiskeilaajat siirtyivät Salon liitosta Forssaan ja loimaalaiset tekivät saman siirron Turun liitosta.

Forssassa aktiivikeilaajien määrä on vähentynyt niin sanotusti luonnollisen poistuman seurauksena, sillä keilaajien keski-ikä on eläkeiässä eivätkä nuoret ole innostuneet lajista.

– Nuoret ja naiset puuttuvat. Nuoret käyvät kyllä heittämässä, mutta eivät innostu niin paljon, että liittyisivät seuraan ja ryhtyisivät kilpailemaan, toteavat FKL:n varapuheenjohtaja Pentti Rasila ja liiton hallituksen jäsen Matti Loukonen.

Forssan Keilailuliitto järjestää aloittelijoille keilakouluja ja viime vuonna Suomen Keilailuliitto lanseerasi ensilisenssijärjestelmän, jossa uusi keilaaja pääsee kokeilemaan kilpakeilailua muodollisella korvauksella. Forssan Keilailuliitto perusti tulokkaille oman seurankin FLS-Keilan, johon kuuluu parisenkymmentä kilpailevaa jäsentä. Nämäkin ovat suurimmaksi osaksi seniori-iässä, kun joukossa on vain pari nuorempaa tulokasta.

– Somerolla ja Loimaalla ensilisenssisysteemi on houkutellut nuoria paremmin kuin Forssassa. Somerolla ja Loimaalla on kaikkien heittäjienkin keski-ikä alempi kuin Forssassa, Loukonen pohtii.

Keilailijoidensa ikääntymisestä huolimatta Forssan Keilailuliitto on jäsenmäärällään komeasti Suomen yhdenneksitoista suurin liitto. Suomessa on noin 10 000 lisenssikeilaajaa. Määrä on pudonnut neljässä vuodessa parilla tuhannella.

 

Keilailu alkoi Forssassa jo 1850-luvun puolivälissä Wahrenin puistoon rakennetulla puisella käytävällä eli radalla, jossa oli sentään katto päällä.

Forssan ensimmäinen keilahalli valmistui vuoden 1968 alussa Kartanonkadun varteen samaan aikaan valmistuneen uimahallin kellariin. Forssan Keilailuliitto perustettiin pari kuukautta hallin avautumisen jälkeen 22.3.1968.

Nykyiselle paikalle entisen kehräämön tiloihin keilahalli siirtyi loppuvuodesta 1987.

Forssan keilahallin toiminnasta on vastannut jo vuodesta 2002 lähtien Bowling 4 You -yhtiö, joka pyörittää myös Porin ja Rauman halleja.

Kilpailutoiminnasta vastaavat Forssassa pääasiassa seurat sekä FKL.

Juhlivaa liittoa oli 50 vuotta sitten perustamassa kolme seuraa Pupina, Säkäset ja RoKe eli Rokkasen Keilaajat. Kaksi ensin mainittua toimivat edelleen liittoon nyt kuuluvien kymmenen seuran joukossa. Pupinan puheenjohtajana 50 vuotta sitten toiminut Bo Baarman jatkaa yhä seuran jäsenenä. FL

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020