Lounais-Häme

Florence heikkenee, vettä sataa edelleen kaatamalla - "Näin rankasti sataa kerran tuhannessa vuodessa"

Yhdysvalloissa Florence-myrsky on heikkenemässä, mutta viranomaiset varoittavat myrskyn vanavedessään tuomien sateiden aiheuttavan erittäin pahoja tulvia. Myrskyn tiedetään tähän mennessä vaatineen ainakin neljä kuolonuhria. Heidän joukossaan ovat äiti ja vauva, joiden talon päälle kaatui puu. Mediatietojen mukaan myrsky olisi vaatinut myös viidennen kuolonuhrin.

– Florence heikkenee hitaasti sisämaassa Etelä-Carolinan itäosan yllä, mutta se aiheuttaa katastrofaalisia tulvia Pohjois- ja Etelä-Carolinassa, sanottiin Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen (NHC) tiedotteessa.

Liki 800 000 ihmistä Pohjois-Carolinassa on ilman sähköä myrskyn jäljiltä. Myrskysuojissa ympäri osavaltiota on liki 21 000 ihmistä.

– Tulevina viikkoina vesi joissamme nousee ja tulvat pahenevat, sanoi Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper. Hänen mukaansa vettä tulee näin rankasti ”kerran tuhannessa vuodessa”.

Hurrikaanikeskuksen mukaan vettä voi paikoin tulla jopa metrin verran. Tämän lisäksi joillekin alueille on annettu tornadovaroitus.

Florence saapui Carolinan rannikolle ykköskategorian myrskynä viisiportaisella asteikolla, minkä jälkeen se heikkeni hirmumyrskystä trooppiseksi myrskyksi.

Tuulet ovat heikentyneet niin, että tuulenvoimakkuus on enää enimmillään 110 kilometriä tunnissa.

Evakuointimääräyksiä on annettu Carolinojen lisäksi Virginiassa. Ne koskevat yhteensä noin 1,7 miljoonaa ihmistä. Miljoonia muitakin ihmisiä elää alueilla, joihin myrsky saattaa vielä iskeä.

Kahden joen risteyskohdassa sijaitsevassa New Bernin kaupungissa satoja ihmisiä on pelastettu kodeistaan, joihin he olivat jääneet tulvan vangiksi, kun vedenpinta nousi kolme metriä myrskyn vuoksi.

Presidentti Donald Trump suunnittelee matkustavansa alueelle ensi viikolla.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic