Lounais-Häme

Florence-hurrikaani vaati ensimmäiset uhrit - nainen ja lapsi kuolivat, kun puu kaatui talon päälle Wilmingtonissa Pohjois-Carolinassa

Helsinki
14.09.2018, 22:29

Ulkomaat

Hurrikaanin runtelemassa Pohjois-Carolinan Wilmingtonin kaupungissa nainen ja hänen lapsensa ovat kuolleet puun kaaduttua talon päälle. Poliisin mukaan he ovat Florence-hurrikaanin ensimmäiset uhrit.
Perheen isä on poliisin mukaan kuljetettu sairaalaan saamaan hoitoa.
Florence iski Yhdysvaltojen itärannikolle tänään aamulla paikallista aikaa. Hurrikaani rantautui ensimmäisenä juuri Wilmingtonin lähellä sijaitsevalle rannikolle.
Hurrikaani on tuonut mukanaan kovia sateita ja tulvia. Noin 700 000 ihmisen sähköt ovat poikki.
Yhdysvaltojen liittovaltion pelastustoimesta vastaavan viraston Feman mukaan Florencen aiheuttamat tulvat muodostavat merkittävän uhan alueella seuraavien 24-36 tunnin ajan. Myös Yhdysvaltojen kansallinen ilmatieteen laitos on ennustanut, että Florence voi tuoda joillekin alueille Pohjois- ja Etelä-Carolinassa pahimmillaan puolesta metristä metriin vettä.
Rankkasateiden uskotaan tänään koettelevan pahimmin Pohjois-Carolinassa sisämaan Fayettevillen ja Clintonin alueita.
Florencen voima on laantunut aiemmista päivistä, ja se on nyt luokiteltu viisiportaisella asteikolla alimman eli ykkösluokan hurrikaaniksi. Myrskytuulten odotetaan puhaltavan noin 40 metriä sekunnissa.
Sääolosuhteet ovat kuitenkin otolliset tornadojen syntymiselle. Useat alueet Pohjois-Carolinassa ovat tarkkailussa tornadojen varalta.

Hurrikaani aiheuttanut evakuointeja

Tuulet ja sateet voimistuivat Yhdysvaltain itärannikolla jo ennen hurrikaanin rantautumista ja sadat ihmiset jäivät tulvien saartamiksi New Bernin kaupungissa. Paikallinen poliisi kertoi aamulla, että kaupungissa on toistaiseksi pelastettu 150-200 ihmistä, mutta pelastajia odottamassa on vielä ainakin 150 ihmistä.
Tuulten yltyessä viranomaiset ovat vedonneet asukkaisiin, jotta nämä hakeutuisivat turvaan hurrikaanin ennakoidulta reitiltä.
– Tämä myrsky aiheuttaa tuhoa. Tulossa on katastrofaalisia vaikutuksia, sanoi Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper.
Etelä- ja Pohjois-Carolinassa sekä Virginiassa pakollisen tai vapaaehtoisen evakuointimääräyksen on saanut yhteensä noin 1,7 miljoonaa ihmistä. Etelä-Carolinan Punainen Risti kertoi Twitterissä, että viime yönä yli 15 000 ihmistä majoittui evakuointikeskuksissa.
Myrskyn uhkaamilla alueilla asuu miljoonia ihmisiä.
Etelä- ja Pohjois-Carolinan lisäksi itärannikolla sijaitseviin Georgian, Marylandin ja Virginian osavaltioihin on julistettu hätätila.

Myrsky matkaa sisämaahan

Florence myllää Yhdysvalloissa pitkälle ensi viikkoon saakka. Hurrikaani kuitenkin heikkenee merkittävästi matkan varrella. Jo huomenna Etelä-Carolinaan edetessään hurrikaanituulien uskotaan laantuvan hieman. Tennesseessä ja Kentuckyssa tuulen ennustetaan puhaltavan alle 20 metrin sekuntinopeudella.
Osansa heikentyneestä hurrikaanista saavat ensi viikon puolivälissä todennäköisesti myös Yhdysvaltojen koillisrannikon osavaltiot kuten New York, Massachusetts ja New Hampshire. Myös Kanadan Quebecissa ja Ontariossa voidaan kokea ensi viikolla hurrikaanin rippeitä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti