Lounais-Häme Forssa

FoKoPo nousi SM-sarjaan 40 vuotta sitten – Valmentaja ja tähtipelaaja muistelevat nousun varmistanutta ottelua ja tunnelmaa katsomossa

Forssan Koripoikien edustusjoukkue nousi ensimmäistä kertaa SM-sarjaan 27. maaliskuuta 1980. Nousujuhliin osallistui jopa hävinneen vastustajajoukkueen tähtipelaaja.
Kauko Passi kuului FoKoPon avainpelaajiin nousukeväänä 1980 ja myös myöhemmin aina kauteen 1987-88 asti, jolloin hän lopetti peliuransa. Vaihtopenkillä Passin suoritusta ihailevat Jussi Kataja (vas.) ja Matti Suonpää.

Lähes päivälleen 40 vuotta tehtiin forssalaisessa koripalloilussa historiaa. FoKoPon miesten edustusjoukkueen parasta menestystä juhlittiin kaudella 1993-94 SM-pronssimitalien muodossa, mutta varmasti jonkinlainen alkusysäys tuolle menestykselle tapahtui keväällä 1980 monen mitalijoukkueen pelaajan ollessa vielä juniori-iässä seuraamassa tarkoin esikuviensa otteita parketilla. Tarkalleen 27.3.1980 varmistui FoKoPon nousu ensimmäistä kertaa koripallon pääsarjaan. Seuraava kausi oli ensimmäinen, jolloin Forssassa pelattiin koripalloa pääsarjatasolla.

Lähellä nousua FoKoPo oli ollut jo muutaman kerran aiemminkin, mutta ratkaisupeleissä voitto ja nousu olivat kiertäneet forssalaisia. Forssan Lehden urheilutoimittajana jo tuolloin työskennellyt Pasi Rakkolainen kirjoitti, että FoKoPo alkoi saada Suomen hermoilevimman joukkueen mainetta, koska maltti ei ratkaisupeleissä riittänyt.

Suomen tyylikkäin kaukoheitto vei ratkaisupeliin

Eikä se alussa hyvältä näyttänyt nytkään, kun ratkaisupeleissä vastaan tuli pääsarjajoukkue Joensuun Kataja. Ensimmäinen osaottelu pelattiin Forssassa, mutta keltapaidat menettivät heti kotietunsa ja paras kolmesta -sarjassa Katajalla oli mahdollisuus varmistaa sarjapaikkansa kotihallissaan.

Joensuussa esiin astui kuitenkin koko siihenastisen uransa FoKoPossa pelannut seuran oma kasvatti, ja kuten Rakkolainen luonnehti, Suomen tyylikkäimmän ja ehkä tehokkaimmankin kaukoheiton omaava Jaakko Kataja.

Kataja pussitti kaimaseuraansa vastaan toisessa pelissä 38 pistettä ja oli merkittävässä roolissa siinä, että ratkaisu sarjalle haettiin kolmannessa pelissä Forssassa.

Tuo kolmas taisto pelattiin tiistai-iltana. FoKoPon valmennuskaksikkona toimivat 11 vuotta aiemmin perustetun seuran perustajiin lukeutuneet Pentti Gustafsson ja Jaakon veli Jussi Kataja. Vaikka kyseessä oli arki-ilta, tunnelma oli Gustafssonin mukaan aivan katossa.

– Halli oli aivan täynnä jo tuntia ennen pelin alkua. Pikkupojat roikkuivat puolapuissa, Gustafsson muistelee.

Pentti Gustafsson (vas.) toimi pitkään FoKoPossa eri tehtävissä, muun muassa puheenjohtaja ja vuoden 1980 nousijajoukkueen valmentajana. Vieressä istuu Kauko Hakala. Kuva: Karri Virta
Pentti Gustafsson (vas.) toimi pitkään FoKoPossa eri tehtävissä, muun muassa puheenjohtaja ja vuoden 1980 nousijajoukkueen valmentajana. Kuva: Karri Virta

Kotti pimensi Huffin

Kataja aloitti pelin vahvemmin ja johti pitkään. Joensuulaiset olivat pitkälti avausviisikkonsa varassa, kun FoKoPo kierrätti kentällä kahdeksaa pelaajaa. Forssan Lehden pitkäaikainen urheilutoimittaja Simo Viljanen kertoi jutussaan, kuinka ratkaisu alkoi hahmottua toisen jakson loppuminuuteilla, kypsyä kolmannella jaksolla varmistui neljännen jakson puolivälissä Katajan avainpelaajien väsyttyä ja ajauduttua virhevaikeuksiin.

Viljanen kuvaili myös peliä henkien taisteluksi, jossa FoKoPo oli joukkueena vahvempi, forssalaispelaajat yksilöinä ja FoKoPon valmentajat taktikkoina. Gustafsson ja Jussi Kataja jakoivat peluutuksen niin, että Kataja vastasi puolustuksesta ja Gustafsson hyökkäyksestä.

Yksi pelin käännekohdista Simo Viljasen mukaan oli, kun FoKoPo vaihtoi paikkapuolustuksen mies miestä vastaan -peliin. Vieraiden tähtipelaajan Leon Huffin vartijaksi asetettiin jo tuolloin terävistä kyynärpäistään tunnettu Markku Kotti, joka sai hyvää tukea Harri Lyytikäiseltä.

Huff heitti pelin alussa koreja 80 prosentin tarkkuudella, mutta Kotin ja Lyytikäisen vartioinnissa pisteitä syntyi ratkaisuvaiheissa vain harvakseltaan.

Ei yhtään seisomapaikkaakaan vapaana

Ratkaisupelissä FoKoPon tähtiä olivat loisteliaan pelin pelannut Kauko Passi ja jenkkivahvistus James Day, joka pelasi FoKoPossa vielä kauden 1983-84 ennen siirtymistään Panttereihin.

Myös Passi muistaa, että tunnelma Forssan Urheilutalolla tuona iltana oli pilvessä.

– Aika hulina oli. Sali oli aivan täysi, eikä edes seisomapaikkoja löytynyt, Passi kertoo.

Passi oli kokenut FoKoPon kanssa muutaman karvaan tappion nousupeleissä, mutta tuona keväänä porukka oli hänen mukaansa hitsautunut yhteen ja kaikki palaset natsasivat kohdilleen.

– Oma peli ja joukkueen peli kulki hyvin. Oli koko ajan hyvä tunne ja heitto kulki. Yhteistyömme Dayn kanssa toimi hyvin. Olin 1-2-paikkojen pelaaja, mutta tarvittaessa pelasin myös korin alla ja otin levypalloja. Day toi oman pelaajansa ulos, jolloin minä leikkasin sisälle.

Ratkaisevassa pelissä Passi teki 36, Day 38 pistettä.

Passi oli ollut nostamassa kasvattiseuransa Karkkilan Urheilijat kahdesti aiemmin pääsarjaan. FoKoPon nousua hän kuvaa silti omalta kannaltaan vahvimpana.

– Karkkilassa oli paljon maajoukkuepelaajia, mutta Forssassa olin keskeinen pelaaja ja tunsin joukkueen omakseni. Joukkueessa pelasi hyviä kavereitani, kuten Kotin Markku, Katajan Jaska, Laaksosen Reino, Lahden Timo ja Leppäniemen Tapani. Myöhemmin tulivat muun muassa Mahlamäen Jari ja Kulosen Kari. Vaikka meillä oli ikäeroa, tulin Kannin kanssa hyvin toimeen, kuten toki kaikki muutkin, Passi muistelee.

Forssan Lehti kertoi 28.3. 1980 numerossaan näyttävästi FoKoPon noususta pääsarjaan eli SM-sarjaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan Lehti kertoi 28.3. 1980 numerossaan näyttävästi FoKoPon noususta pääsarjaan eli SM-sarjaan.

Vastustajan tähtipelaaja mukana nousujuhlissa

Nousua pääsarjan juhlittiin perinteisin menoin paikallisessa ravintolassa Koskenniskassa. Pentti Gustafsson muistelee, että myös vastustajajoukkueen ykköspelaaja Leon Huff oli mukana pippaloissa.

– Johonkin aamun pikkutunneille ne juhlat kestivät. Huff kävi meillä kylässäkin joskus, kun hänen poikansa Shawn oli pieni. Vieläkin soitellaan Leksan kanssa, Gustafsson kertoo.

40 vuoden ympyrä sulkeutuu sillä tavalla hauskasti, että tällä hetkellä Markku Kotin ja Leon Huffin pojat Tuukka ja Shawn ovat seurakavereita Seagulssissa.

Seuraavalla kaudella FoKoPo voitti 26 pelistään vain 6, ja kohtalona oli putoaminen takaisin 1. divisioonaan. Sen jälkeen FoKoPosta tuli hissijoukkue, joka pelasi kaikkiaan 20 kautta pääsarjatasolla. Viimeiseksi kaudeksi ainakin toistaiseksi jäi kausi 2012-13. FL

Mestaruussarjaan noussut joukkue

Timo Karhu, 23, myyjä.

Kauko Passi, 25, myyntiteknikko.

Jaakko Kataja, 28, opiskelija.

Heikki Liinamo, 22, opiskelija.

Harri Lyytikäinen, 28, sähköasentaja.

Tapani Leppäniemi, 20, varusmies.

Pekka Meriluoto, 28, sähköasentaja.

Reino Laaksonen, 24, uimahallinvalvoja.

Timo Lahti, 19, varusmies.

Juha Sipilä, 24, instrumenttiteknikko.

Markku Kotti, 28, myyntiteknikko.

James Day, 25, opiskelija.

Valmentajat: Pentti Gustafsson ja Jussi Kataja.

Joukkueenjohtaja: Matti Suonpää.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic