Lounais-Häme Forssa

FoKoPon 208-senttinen sentteri Gilbert Talbot on jo Suomen mestari

Amerikkalainen sai toisella yrityksellään pelipaikan Forssasta.
Gilbert Talbot johtaa ylivoimaisesti A-divisioonan levypallotilastoa 15,6 levyrin keskiarvolla. Pistetilastossa hän on kahdeksantena.

FoKoPon amerikkalaissentteri Gilbert Talbot ehti voittaa koripallon Suomen mestaruuden jo ennen ensimmäistä peliään FoKoPossa.

Titteli lankesi katukoriksena tunnetun 3×3 -koriksen SM-finaaliturnauksessa Espoossa elokuun lopulla.

Talbot pelasi Suomessa jo vuosikausia palloilleen Arsene Towan kokoamassa neljän pelurin porukassa, joka voitti SM-tittelin ja pääsi mestarina edustamaan Suomea Euroopan 3×3 -turnaukseen Berliiniin. Saksassa Suomen mestarien tie katkesi kahdelle espanjalaisjoukkueelle kärsittyyn tappioon.

3×3 -koris kuuluu seuraavien kesäolympialaisten ohjelmaan Tokiossa vuonna 2020.

– Olen toki pelannut katukorista, mutta Berliinissä vasta tajusin miten isosta tapahtumasta nyt oli kyse. Mukana oli joukkueita kymmenistä eri maista, Talbot muistelee turnausta, jonka voitto meni lajin emämaahan USA:han.

Vanttera 208-senttinen ja lähes 120-kiloinen Talbot ajautui Forssaan yhdessä FoKoPon parhaan pistemiehen Isaac Williamsin kanssa. Kaksikko tuli elokuussa Suomeen miehistössä, jonka pelurit hakivat täältä pelipaikkaa harjoituspelien kiertueella. FoKoPon valmentaja Jouni Grönroos näki kaksikon harjoituksissa Helsingissä ja tarjosi testimahdollisuutta, joka myöhemmin tuotti molemmille pestit FoKoPoon.

Talbotille kiertue oli jo toinen, sillä hän oli samanlaisen työpaikkaa hakevan ryhmän kanssa Suomessa viime vuonnakin kauden alussa. Tuolloin Talbotin ryhmä pelasi harjoituspelin myös FoKoPoa vastaan.

Tuo kiertue päättyi Talbotilta ikävästi olkapäävammaan.

– Olkapää leikattiin ja parantelin sitä yli puoli vuotta. Viime kausi meni sen vuoksi ohi, sentteri kertoo.

Tämä kausi on sujunut Talbotilta hyvin, mutta FoKoPolta vaisummin. Talbot on dominoinut A-divisioonassa korinalustoja niin, että johtaa ylivoimaisesti levypallotilastoa yli 15 levyrin keskiarvollaan. Myös pistepörssissä vasenkätinen sentteri on kärjen tuntumassa kahdeksantena 18,4 pinnan keskiarvolla.

Lukemat ovat paljon korkeammat kuin mihin hän ylsi yliopistojoukkueissaan Lousianassa. Talbot aloitti yliopistouransa korkeimman tason Lousiana Techissä, mutta jäi pieneen rooliin ja vaihtoi alemman tason collegeen LSU Alexandriaan. Siellä peliminuutit ja tehotilastot moninkertaistuivat.

Forssassa Talbot on saanut pelata tutussa roolissaan korin alla, mutta sentterin havainnon mukaan monet muut juoksevat siellä sun täällä.

– Suurin ero on siinä, että USA:ssa pelaajilla on tarkempi rooli, kun taas täällä pyöritään melkein joka paikassa. Täällä myös moni kokeilee heittäjän roolia.

Talbot on omaan panokseensa pääosin tyytyväinen.

– En ole tottunut olemaan esillä ja otsikoissa, mutta täällä olen noussut ratkaisijan rooliin.

FoKoPo on voittanut syyskauden yhdeksästä pelistään vain kaksi. Joukkue joutuu joulutauolle todennäköisesti parin voiton päässä pudotuspeliviivasta.

– Meillä on rakennusvaiheessa oleva nuori joukkue, kun taas useilla vastustajilla on kokeneempia pelaajia. En uhoa meille voittokulkua, mutta yritämme peli peliltä parantaa panostamme. Sunnuntain peli kärkijoukkue Lahtea vastaan oli tappiosta huolimatta meiltä ihan hyvä, arvioi Talbot, joka tänään mittaa kykyjään Korisliigan kärkipelureita vastaan Suomen cupin ottelussa Salon Vilpasta vastaan.

Talbot ei ole suunnitellut tällä kaudella alkanutta ammattilaisuraansa pitkälle.

– Haluaisin jatkaa ammattilaisena, mutta nyt etenen vain päivän kerrallaan.

Talbot matkustaa ensi viikon tiistain syyskierroksen päätöspelin jälkeen parin viikon joululomalle kotiin Lousianaan lähellä New Orleansia sijaitsevaan Houman pikkukaupunkiin. Tuolla seudulla alligaattorit ja suokäärmeet ovat yhtä yleisiä kuin meillä lumi ja pakkanen.

Talbot ei ole vielä talvea kokenut, vaikka ihmettelee jo nyt kylmyyttä ja pimeyttä. Iso mies vakuuttaa kuitenkin pärjäävänsä, kunhan saa joululomalla tankatuksi annoksen aurinkoa. FL

Gilbert Talbot

24 v., 208 cm, 115 kg, sentteri.

Peliura: 2012-13 Lousiana Tech 2,3 p./1,5 levyp.

2013-14 Lousiana Tech 2,3/2,0

2014-15 ei pelannut

2015-16 LSU Alexandria 14,5/6,5

2016-17 LSU Alexandria 10,5/7,5

2017-18 ei pelannut

2018-19 FoKoPo 18,4/15,6

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic