Lounais-Häme Forssa

Forssa aloittaa säästöjen etsimisen – Vesihelmen remonttia "pitkitetään niin pitkään kuin mahdollista"

Pärjäävä Forssa 2 käynnistymässä. Forssa joutuu tarkastelemaan palvelujaan ja pyrkimään kustannustehokkaampaan toimintaan.
Vesihelmen palvelupäällikkö Totti Munck kertoo, että Vesihelmi on seudun asukaslukuun suhteutettuna yksi Suomen viidestä vilkkaimmasta uimahallista. Kuva: Tapio Tuomela
Vesihelmen palvelupäällikkö Totti Munck kertoo, että Vesihelmi on seudun asukaslukuun suhteutettuna yksi Suomen viidestä vilkkaimmasta uimahallista. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan kaupungin vuoden 2020 talousarvio on tasapainossa. Jotta talous pysyy tällä vuosikymmenelläkin tasapainossa, Forssa tarvitsee Pärjäävä Forssa 2 -ohjelman. Sen muoto ja malli tarkentuvat lopputalven tai alkukevään aikana.

Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) myöntää, että säästöjen löytäminen ja niistä päättäminen tulee olemaan vaikeaa.

– Osa päättäjistä on valmiita lisäkuluihin, joita esimerkiksi yöpäivystyksen säilyminen Forssassa tuo. Se tietää entistä ankarampaa säästöjen etsimistä, Lepola sanoo.

Hänen mukaansa Forssassa ei ole vielä keskusteltu siitä, mitkä ovat Pärjäävä Forssa -kakkosen merkittävimmät kärjet. Lepola muistuttaa, että Forssa on saamassa hykyn sosiaalipalveluista vielä ison lisälaskun, mikä osaltaan kiristää tilannetta. Myös padon korjauksesta tulleet yllättävät lisäkulut kääntävän talouden mittareita punaiselle.

Laitoskeskeisyydestä kotipalveluihin

Hykyn osalta Lepola ottaisi nopeasti kiinni vanhuspalveluiden rakenteisiin ja perheiden hyvinvointiin. Hän suuntaisi palvelua laitoskeskeisyydestä kotipalveluihin, mutta se edellyttäisi lisäresurssien saamista kotihoitoon. Lastensuojelun kasvupaineita hän kuvailee kestämättömiksi. Seutukunnallisesti Lepola kannattaa yhteistyön tiivistämistä.

– Virkajärjestelyjä ja palveluverkkoa pitää päällekkäisyyksien karsimiseksi katsoa seudullisesti. Isoimmat rahat liikkuvat sosiaali- ja terveydenhuollossa, joten siellä on osattava tehdä oikeita ratkaisuja ja karsittava päällekkäisyyksiä, hän näkee.

Forssan kaupungin merkittävin toimiala on sivistystoimi. Lepola huomauttaa, että se ei ole ainoa vaihtoehto, josta säästöjä etsitään. Lepolan mukaan eläköityvien kaupungin työntekijöiden tilalle palkataan uusia jatkossakin harkitusti.

Vetovoimakohteisiin ei kajota

Ennaltaehkäiseviin palveluihin Lepola ei haluaisi kajota. Hän kysyy, mistä löytyy se päättäjien joukko, joka on valmis sulkemaan Forssan jäähallit tai Vesihelmen.

– Itse en siinä joukossa ole. Nämä palvelut jos mitkä ovat veto- ja pitovoiman sekä hyvinvoinnin vuoksi kuntalaisille tärkeitä.

Vesihelmen remontti on ollut pitkään esillä. Lepola näkee, ettei se ole kaupungin prioriteettilistalla ensimmäisenä.

– Riskit kasvavat joka vuosi, mutta tällä hetkellä tiedossani ei ole sieltä mitään hälyttävää ja Vesihelmi on käyttökelpoinen, hän perustelee.

Ryhmäkokoja kasvatetaan?

Sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen sanoo, että sivistystoimessa on valmistauduttu tekemään laskelmia ja esityksiä, joista poliitikot aikanaan päättävät. Pynnönen sanoo, että kaikki asiat on nostettava pöydälle.

– Vesihelmen remonttia varmaankin pitkitetään niin pitkään kuin mahdollista. Koulujen ja päiväkotien ryhmäkokoja pitää tarkastella, Pynnönen arvioi.

Hänen mielestään tilanne ei ole toivoton, kunhan asioita tehdään järkevästi ja maltilla ennakoiden.

– Päättäjiltä pitää löytyä halu toimia yhdessä, Pynnönen sanoo. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.3.2020

Uusimmat