Lounais-Häme Forssa

Forssa antaa työtä ja rahaa Pilvenmäen kesän 2021 Kuninkuusraveille – Valmistelut käynnissä

Forssa on Pilvenmäen Kuninkuusravien yhteistyökumppani. Kaupunki antaa tapahtuman järjestelyihin tänä vuonna 40 000 euroa.
Forssan Pilvenmäellä kunnostetaan paikkoja. Tällä viikolla alkaa katsomon kehnoon kuntoon päässeen takapihan asvaltointi. Tähtäimessä on Kuninkuusravit 2021, mutta remontit hyödyttävät myös muita Pilvenmäen tapahtumia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan Pilvenmäellä kunnostetaan paikkoja. Tällä viikolla alkaa katsomon kehnoon kuntoon päässeen takapihan asvaltointi. Tähtäimessä on Kuninkuusravit 2021, mutta remontit hyödyttävät myös muita Pilvenmäen tapahtumia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssa tukee Forssan Seudun Hippos ry:tä, joka järjestää Pilvenmäellä vuonna 2021 Kuninkuusravit.

Yhdistys ja kaupunki sorvaavat suurtapahtumaan liittyvän yhteistyösopimuksen, kunhan kaupunginvaltuusto on näyttänyt ajatukselle vihreätä valoa.

Kunnanhallitus esittää, että valtuusto hyväksyy lisätalousarvioon 40 000 euron määrärahan tälle vuodelle.

– Tästä summasta mahdollisimman suuri osuus on tarkoitus antaa työpanoksena ravijärjestelyihin, kertoo kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi.

Hippos haki Forssalta avustusta yhteensä 120 000 euroa, joka olisi jaettu tasaerin kolmelle vuodelle, mutta kaupunki päättää kerrallaan vain yhdestä tukivuodesta. Vuosien 2020 ja 2021 summiin ja päätöksiin Forssa palaa vasta näiden vuosien talousarvioiden suunnittelussa.

Kaupunginhallitus pyytää myös valtuustolta valtuutuksen, jolla se voi hyväksyä summan maksamisen. Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa juhannuksen jälkeen maanantaina.

Kaupungin tuen antaminen on Kesäniemen mukaan perustelua. Vastikkeena Forssa saa esimerkiksi näkyvyyttä.

– Tapahtuma tuo Pilvenmäelle ja kaupunkiin niin suuren väkijoukon. Samaan eivät muut alueen tapahtumat yllä.

Edellisen kerran Kuninkuusravit ravattiin Forssassa vuonna 2006. Silloin tapahtuma keräsi Pilvenmäelle kahden päivän aikana vajaat 60 000 katsojaa. Valtaosa ravivieraista tuli tuolloin maakunnan ulkopuolelta.

 

Forssan Seudun Hippoksen toiminnanjohtaja Elina Hirvonen kertoo, että Pilvenmäki valmistautuu jo tasaista tahtia kohti vuotta 2021.

Isona taloudellisena apuna on ollut maa- ja metsätalousministeriön viime vuonna myöntämä 200 000 euron investointiavustus.

– Saimme sen pääkatsomon saneeraukseen ja töitä on jo tehty. Remontin tavoitteena on parantaa yleisöturvallisuutta, vähentää energian kulutusta ja parantaa viihtyvyyttä. Avustus sisältää piha-alueen asvaltointia, ja se työ aloitetaan tällä viikolla, Hirvonen kertoo.

Lue myös:  Vuoden 2021 kuninkuusravien järjestelyt ovat jo käynnissä Pilvenmäellä

 

Hippoksen edustajat esittelivät tapahtuman suunnitelmaa ja budjettia kaupunginhallituksen edustajille päätöksenteon eväiksi.

– Kuninkuusravien budjetti on yli kaksi miljoonaa. Teemme yhteistyötä Lahden ja Seinäjoen kuninkuusraviorganisaatioiden kanssa ja saamme sitä kautta tietoa meno- ja tulokehityksestä jo tässä valmisteluvaiheessa.

Suurimmat menot aiheuttavat kilpailujen tilapäisrakentamisesta, henkilökunnasta ja markkinoinnista.

Suurtapahtuman väkimäärä ja huomioarvo synnyttävät myös tuloja. Kuninkuusravien aluetaloudelliset vaikutusten Forssan Seudun Hippos arvioi olevan noin 11–15 miljoonaa euroa.

– Toivomme, että Forssa ja sen seutukunnan toimijat ottavat tästä tilaisuudesta ja väkimäärästä hyödyn.

Muistissa on vielä, miten Forssan Seudun Hippoksen kävi 2000-luvun alussa. Se ajautui taloudellisiin ongelmiin ja sen taloutta kuormitti lisäksi myös vuoden 2006 Kuninkuusravien investoinnit.

Kaupungin omistama Forssan Liike- ja Teollisuuskiinteistöt oy lunasti raviratakiinteistön ja maa-alueet, ja yhdistys pääsi yrityssaneeraukseen. Yhdistys sai taloutensa paremmalle tolalle ja lunasti Pilvenmäen takaisin itselleen 2015.

Miten nyt varmistetaan, että vastaavaa tilannetta ei synny uudelleen?

Hirvosen mukaan taloutta ja tapahtumaa on käyty perusteellisesti läpi pitkään ja mukana prosessissa on ollut myös saneerausohjelman valvoja.

– Mietimme pitkään jo sitä, että voimmeko edes hakea tapahtumaa Pilvenmäelle.

Kuninkuusraveja rakennetaan vuosien ajan, ja se rasittaa järjestäjien kassavirtaa.

– Ongelma on, että menoja syntyy pitkän aikaa ennen tapahtumaa ja tuloja saadaan vasta tapahtumapäivinä. Lipputulot kertyvät 70–80-prosenttisesti vasta portilla, joten nyt etsimme ratkaisuja siihen, että saisimme lippujen ennakkomyynnin vetämään ja sitä kautta rahaa kassaan jo ennen tapahtumaa.

Hirvonen lisää, että moni vuoden 2006 kuninkuusraveihin tehty investointi hyödyttää kesän 2021 suurtapahtumaa. FL

Kuninkuusravit

Forssan Seudun Hippos arvioi vuoden 2021 Kuninkuusravien yleisömääräksi noin 55 000.

Yleisön majoitusvuorokausimäärä on arvioitu noin 75 000:een ja tapahtumaa seuraamaan tulevien tiedotusvälineiden edustajien määrä noin 200:aan.

Seudun matkailutuloa Kuninkuusravien arvioidaan tuovan

15 Me

Oheistapahtumia on koko raveja edeltävän vuoden ajan.

Kuninkuusravien järjestäminen on suuri haaste Pilvenmäen raviradalle, Forssan kaupungille, Forssan seudulle ja koko Kanta-Hämeen maakunnalle. Tapahtuma täyttää ainakin Forssan seudun majoituspaikat.

Kuninkuusravien järjestämispaikka vaihtuu vuosittain. Maakuntaradat hakevat tapahtuman järjestämisoikeutta vuosia etukäteen ja sitoutuvat samalla mittaviin järjestelyihin.

Kuninkuusravit ovat yksi Suomen suosituimmista kesätapahtumista.

Vuoden 2019 Kuninkuusravit järjestetään Lahdessa ja vuoden 2020 Seinäjoella.

Forssan Pilvenmäellä on ravattu Kuninkuusravit vuosina 1968, 1988 ja 2006.

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic