Lounais-Häme Forssa

Forssa ei nosta veroja, mutta silti ensi vuodelle on tulossa reilusti ylijäämäinen talousarvio

Ensi vuosikymmenen haasteena sote-menojen hurja kasvu ja seutukunnan palvelujen turvaaminen.
Kauppakatua uudistetaan ensi vuoden aikana. Forssan kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä kertoo, että katu jää silti "Forssan kaivoisimmaksi kaduksi". Kuva: Lassi Puhtimäki
Kauppakatua uudistetaan ensi vuoden aikana. Forssan kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä kertoo, että katu jää silti "Forssan kaivoisimmaksi kaduksi". Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupunginhallitus väänsi maanantaina seitsemän tunnin ajan ensi vuoden talousarvioesityksestä, josta kaupunginvaltuusto tekee ensi maanantain kokouksessa päätöksen. Talousarviota esiteltiin tilaisuudessa, jossa paikalla oli osa valtuutetuista. Keskustelutilaisuuden henki oli, että esitykseen ollaan pääosin tyytyväisiä.

Tyytyväisyyttään toivat esiin esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) ja valtuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.). Penttilä sanoi ottavansa ilolla vastaan ja mielellään ilman korjauksia koko talousarvioesityksen.

– Valtuustossa ei ole ollut enää tapana avata toivomusten lipasta, Penttilä vihjasi valtuutetuille.

Lepola piti yli 700 000 euron tulosta ja 800 000 euroa ylijäämäistä talousarviota ilman veronkorotuksia hyvänä tilanteessa, jossa 53 kuntaa on nostamassa veroprosenttiaan ensi vuodelle.

Lepola näki tulevien vuosien suurena haasteena sote-uudistuksen, jonka on onnistuttava. Forssankin rahoista 64 prosenttia menee sote-menoihin ja määrä on vain kasvamassa. Konsulttiyhtiö FCG on arvioinut, että vuosina 2020-25 sote-menot kasvavat 10 miljoonalla. Luku ei sisällä palkankorotuksia.

– Meidän pitää miettiä, mitkä palvelut ovat hyvinvointikuntayhtymässä välttämättömiä ja mitä ei voida toteuttaa niin kalliilla kuin nyt. Eniten tekijöitä on oltava siellä, missä tarve on suurin, yhtymähallituksen puheenjohtaja Lepola viestitti.

 

Palvelut säilyvät

Seudun kuntien välinen yhteistyö nousi isoon rooliin niin Lepolan kuin kaupunginjohtaja Jari Kesäniemenkin puheissa. Lepolan mielestä raskaampia palveluja voidaan hakea kauempaakin kuin seudulta. Hän kiitteli seutukunnan päättäjien ja virkamiesten yhteishenkeä ja näki, että edessä olevista kipeistä päätöksistä on kannettava huolta isommalla joukolla.

Kesäniemi näkee, että seutukunnan kuntayhteistyö on saatava täysin uudelle tasolle ja pohdittava, miten pystymme parhaiten turvaamaan seudun asukkaiden palvelut.

– Forssan ensi vuoden talousarvion plussina voidaan todeta, että hyvät palvelut säilyvät ja uusi kaupunkistrategia näkyy talousarviossa ja arjessa, se ei ole vain sanoja paperilla. Lisäksi talousarvio on tasapainossa ja veroprosentit säilyvät ennallaan. Valtionosuudet kasvavat ja kaupunki investoi tulevaisuuden palveluihin. Lainamäärä kasvaa, mutta lyhennysten taso pysyy ennallaan, Kesäniemi luetteli.

”Kuntayhteistyö on kikkailua”

Toisenlaisiakin mielipiteitä seutuyhteistyöstä löytyy. Risto Aaltonen (vas.) näki, että kuntien välinen yhteistyö on kikkailua, kuntaliitos on ainoa oikea vaihtoehto.

– Olen esittänyt tätä yli kymmenen vuotta. Kun on yksi kunta, on vain yhden johtajat eikä tarvitse kikkailla yhteispalavereilla. Valtionkin suuntaan yksi kunta olisi näyttö paremmasta voimasta, Aaltonen näkee.

Kesäniemi asetteli vastauksensa varovaisesti.

– Pitää edetä pienin askelin lehmän hermoilla. Kuntaliitos toisi mahdollisuuksia, suoraviivaisuutta ja painoarvoa, hän myönsi ja sanoi samalla uskovansa 2020-luvun tuovan muutoksia.

Talousjohtaja Leena Järvenpää esitteli talouslukuja ja totesi, että ilman Pärjäävä Forssa -strategiaa kaupungin menot olisivat tänä vuonna 1,4 miljoonaa enemmän ja ensi vuonna 1,9 miljoonaa enemmän.

– Suurin säästö saadaan henkilöstökuluista, mutta säästöjen kirjo on laaja, Järvenpää totesi.

 

Kauppakatu kuntoon ja liikennevalot pois

Forssa investoi vuosina 2020-22 yhteensä noin 35,5 miljoonalla eurolla. Tästä monitoimikeskuksen osuus on 23 miljoonaa. Keskuskeittiö on yksi isoista investoinneista ja Kauppakadun, Oikokadun sekä Esko Aaltosen kadun remontti on toteutumassa ensi vuoden aikana.

Kadut kapenevat virallisesti kaksikaistaisiksi ja saavat toiseen reunaansa yhdistetyn kävely- ja pyörätien. Kauppakatu ja Esko Aaltosen katu saavat reunaansa pysäköintipaikat. Uudistettavat kadut saavat myös uuden katuvalaistuksen ja reunakiveykset. Katuja ei painorajoiteta. Forssan Lehden toimituksen edustalla sijaitseva risteys tulee säilymään ennallaan.

Tekninen johtaja Anttti Heinilä kertoo, että remontti on tarkoitus aloittaa sulan maan aikana. Aikataulu tarkentuu, kun urakka käydään läpi valitun urakoitsijan kanssa. Suunnitelmat on tarkoitus hyväksyä teknisessä lautakunnassa alkuvuoden aikana.

– Töiden tekemisessä pyritään välttämään elokuun ensimmäistä viikonloppua, mutta Heinämessuihin remontilla saattaa olla vaikutusta, Heinilä sanoo.

Kustannusarviota Heinilä ei tarkemmin avaa, mutta kertoo sen olevan useita satoja tuhansia euroa.

Liikennevaloistakin tilaisuudessa keskusteltiin. Mika Penttilä uhosi olevansa ehdolla valtuustoon niin kauan, kunnes Forssassa ei ole ainoitakaan liikennevaloja.

– Meillä on liikenneympyröiden osalta kaksi kalliiksi tulevaa kokonaisuutta, Puistolinnan risteys ja lyseon alueen kokonaisuus. Muista liikennevaloista voidaan luopua, Penttilä näki. FL

 

Lue myös: Kauppakadun ilme kohenee

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic