Lounais-Häme Forssa

Forssa ei ole enää Muumi-lakanoiden välietappi – Finlayson sulkee logistiikkakeskuksen ja ulkoistaa toiminnot Postin tytäryhtiölle

Finlayson ulkoistaa logistiikkatoimintansa Postin tytäryhtiölle. Forssassa työ loppuu 11 työntekijältä.
Muumi-lakanat eivät kulje Forssan kautta enää kuluvan kevään jälkeen, kun Finlayson sulkee logistiikkakeskuksensa kutomon alueella. Kankaanpainannan yritys lopetti Forssassa jo kymmenen vuotta sitten. Kuva: Tapio Tuomela
Muumi-lakanat eivät kulje Forssan kautta enää kuluvan kevään jälkeen, kun Finlayson sulkee logistiikkakeskuksensa kutomon alueella. Kankaanpainannan yritys lopetti Forssassa jo kymmenen vuotta sitten. Kuva: Tapio Tuomela

Finlayson oy:n logistiikkakeskusta koskeneet yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet Forssassa. Yt-neuvottelujen tuloksena Finlayson ulkoistaa logistiikkatoimintonsa ja Forssassa toimiva logistiikkakeskus suljetaan.

Lopettamispäätöksen vuoksi logistiikkakeskuksessa työskentelevien 11 henkilön työsuhde päättyy. Näistä yksi henkilö jää eläkkeelle, muiden kymmenen henkilön työsuhde päättyy irtisanomiseen.

Finlaysonin osaomistajan ja hallituksen puheenjohtajan Risto Voutilaisen mukaan yt-neuvotteluja käytiin kuusi viikkoa ja ne päättyivät viime viikon torstaina. Voutilaisen mukaan neuvottelujen päätyttyä yhtiö järjesti Forssassa tiedotustilaisuuden, jossa henkilökuntaa tiedotettiin asiasta.

– Neuvottelupäätöksen mukaisesti Finlaysonin sisälogistiset toiminnot ulkoistetaan Postin tytäryhtiö Flexon hoidettaviksi. Toimintojen siirtäminen on tarkoitus toteuttaa viimeistään kesäkuun loppuun mennessä, Voutilainen selvittää.

Sisälogistiikkayhtiöt Flexo ja Transval yhdistyvät 1.4.2019. Flexon yhdistymisen jälkeen Suomen suurimmassa sisälogistiikkatalo Transvalissa työskentelee yli 4 600 logistiikka-alan ammattilaista. Transval on Postin omistama tytäryhtiö.

Voutilaisen mukaan ulkoistuksen yhteydessä Finlaysonilta ei siirry työntekijöitä Flexon palvelukseen. Logistiikkakeskuksen työntekijät eivät myöskään siirry suoraan Finlaysonille muihin tehtäviin.

– Meillä avautuu kuitenkin jatkuvasti uusia työtehtäviä ja luonnollisesti niitä tarjotaan ensisijaisesti yrityksen omille työntekijöille, joiden aiemmat työtehtävät ovat loppuneet tai ovat loppumassa. Se on paitsi velvollisuutemme niin samalla myös moraalinen vastuumme, Voutilainen muotoilee.

Koska Finlaysonille jää Forssaan tämän jälkeen vain pieni tehtaanmyymälä, mahdolliset avoimet työpaikat ovat todennäköisimmin muualla kuin Forssan seudulla.

Voutilaisen mukaan työnantaja pyrkii edistämään logistiikkakeskuksen työntekijöiden uudelleen kouluttautumista ja työllistymistä monin eri tavoin.

Voutilaisen mukaan sisälogistiikan ulkoistamisella pyritään saamaan merkittäviä kustannussäästöjä sekä tuotannollista ja toiminnallista hyötyä. Jo tällä hetkellä osa yrityksen logistiikasta hoidetaan ostopalveluna.

– Olemme tehneet merkittäviä tuotannon ja logistiikan prosessimuutoksia, joilla toimitusten käsittelyä on huomattavasti tehostettu. Kun aiemmin varastomme arvo oli 6–9 miljoonaa euroa, on se nyt 1,5 miljoonan euron tasolla, Voutilainen vertaa.

– Me emme ole logistiikan superammattilaisia, mutta haluamme olla alallamme kehityksen kärjessä. Siksi on järkevää siirtää tietyt toiminnot sellaisille tahoille, jotka tekevät sitä pääliiketoimintanaan.

Logistiikkakeskus on toiminut Forssassa vuokralaisena kiinteistökehitys- ja kiinteistösijoitusyhtiö Renorin omistamissa tiloissa Finlaysonin vanhan kutomon alueella. Voutilaisen mukaan tilat jäävät logistiikkakeskuksen lopettaessa toistaiseksi tyhjilleen. Logistiikkakeskuksen toiminnassa käytettyjen laitteiden ja tarvikkeiden kohtalo ja mahdollinen jatkokäyttö on vielä avoinna.

Logistiikkakeskuksen myötä pala forssalaista tekstiilialan perintöä siirtyy historiaan. Finlayson Oy:n kankaantuotanto loppui Forssassa syksyllä 2009, mikä päätti Forssa Yhtiön aloittaman kankaanpainannan 148-vuotisen historian Forssassa. Nyt Forssaan jää muistona perinteikkäästä tekstiiliyrityksestä vain muutaman työntekijän työllistävä Finlaysonin tehtaanmyymälä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic