Lounais-Häme

Forssa Games saa uuden tilaisuuden

Lounais-Hämeen Rastissa keksittiin vuonna 1994 markkinarako kansainväliselle sprinttikisalle.

Kun Jukolan viesti kerää vuodesta toiseen maailman suunnistusvaliot Suomeen, alkoi Rasti isännöidä muutamaa päivää ennen Jukolaa lyhyttä iltakilpailua, joka sai nimekseen Kännykkärastit.

Kilpailuformaatti toimi hyvin. Ensimmäisinä vuosina osanottajamäärä kasvoi kohti tuhatta, kunnes vuodesta 1999 lähtien tuhannen raja ylittyi kuutena vuotena peräkkäin. Osanottoennätys 1199 tehtiin vuonna 2003.

Myös ulkomaalaisten suunnistajien houkuttelu onnistui. Paras ulkomaalaisten osanotto kirjattiin vuonna 2003, kun vieraita saapui ulkomailta komeasti 202. Kännykkärasteilla/Forssa Gamesissa on kilpaillut vuosien aikana suunnistajia 39 maasta.

 

Forssa Gamesiksi muuttuneiden sprinttikisojen suosio alkoi hiipua, kun muutkin – Suunnistusliitto etunenässä – huomasivat Jukolan kisaviikon houkuttelevuuden. Forssa Games jäi isojen kisojen, kuten maailmancupien ja kotimaisen Huippuliigan osakilpailujen varjoon.

Kuusi vuotta sitten Lounais-Hämeen Rasti jätti Forssa Gamesin kokonaan väliin, mutta palautti sen kisakalenteriin seuraavana vuonna. Osanottajamäärät ovat pyörineet viime vuosina 500:n vaiheilla ja ulkomaalaisten määrä alle sadassa.

Tänä vuonna L-H Rasti saa uuden tilaisuuden nostaa Forssa Games vanhaan kukoistukseen. Jukolan kisaviikolla ei ole nyt kilpailevia tapahtumia, kun Forssa Games juostaan keskiviikkona kesäkuun 14. päivänä Tammelan Kuuslammilla.

Vetääkö Forssa Games vielä kansainvälisiä huippuja ja ylipäätään isoja massoja, se selviää vasta muutamaa päivää ennen kilpailua. Ilmoittautumisaika päättyy viikkoa ennen ja senkin jälkeen onnistuu vielä jälki-ilmoittautuminen.

– Kilpailijat ilmoittautuvat nykyään vasta viime hetkillä, joten osanottajia ei pysty vielä arvioimaan. Toivottavasti pääsemme taas 500 suunnistajan lukemiin, toteaa Forssa Gamesin kilpailunjohtaja Paavo Vesterinen.

Vesterinen ei ole järin optimistinen kokonaismäärän kasvusta.

– Nuorten sarjoissa näkyy selvänä ilmiönä kilpailijoiden vähentyminen. Veteraanit kilpailevat edelleen ahkerasti jopa niin, että 80-vuotiaiden sarjassa voi olla enemmän osanottajia kuin 18-vuotiaissa.

– Ulkomaalaisten huippujen tulo on sekin arvoitus. Sprinttikisa kävisi kyllä heille hyvästä harjoituksesta ennen Jukolaa, aprikoi Vesterinen ja pohtii myös sitä, tulisivatko ulkomaalaiset suunnistajat Suomeen ja Tammelaan jo keskiviikkona, kun Jukolan viesti kilpaillaan lauantaina Joensuun liepeillä Enossa.

 

Forssa Games sen sijaan kirmataan Teuron Kuuslammilla neitseellisessä suunnistusmaastossa, joka on kartoitettu varta vasten kesäkuun kisaa varten. Seuraavana tiistaina myös Forssan Lehden iltarastilaiset pääsevät suunnistamaan uudella kartalla.

Forssa Gamesin erikoisuudeksi Vesterinen mainitsee asvaltoidun parkkipaikan, jota voi pitää harvinaisuutena peltoparkkeihin tottuneelle suunnistusväelle. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic