Lounais-Häme Forssa

Forssa Hip Hop Fest myi loppuun: "Rapin kuuntelija voi etsiä syitä naisräpin vähyyteen itsestään"

Nuorison suosimalle festarille suunnitellaan jo jatkoa.
Cheekin löytö Lukas Leon osasi Forssa Hip Hop Festeillä ottaa yleisönsä. KUVA: Karu Media

Toista kertaa järjestetty Forssa Hip Hop Fest onnistui lauantaina myymään kaikki tapahtuman 400 lippua.

– Säästyimme jälleen kerran pahemmilta haavereilta, ei ollut häiriöitä, kertoo Nicolas Jokinen tapahtuman järjestäneestä Hyvä Pojat! -työryhmästä.

Viime vuoteen verrattuna viimeiset liput menivät kuitenkin verraten myöhään: vasta ennen viimeistä esiintyjää Kubea noin kello kahdelta yöllä.

– Veikkaan sen johtuvan siitä, että myimme Tiketistä 300 lippua ja sieltä tulee sen jälkeen sivuille ilmoitus, että tapahtuma on loppuunmyyty. Voi olla, että ihmiset luulivat niin, vaikka tiesimme, että sata on vielä ovella.

– Luultavasti ensi vuonna laitamme kaikki liput Tikettiin myyntiin. Jos ovelle jää lippuja, niitä jää, mutta niitä ei pidetä siellä enää.

Festarin pitopaikka, Forssan Työväentalo, ei luultavasti ensi vuonna vaihdu.

– Ehkä ensi kerralla on vähemmän esiintyjiä ja vähän lyhyempi ilta. Nyt se oli tosi pitkä, kun se kesti kellon ympäri käytännössä iltaviidestä puoli neljään aamulla.

Tapahtumassa julkistettiin myös yhdeksän forssalaisräppärin esittämä uusi kappale FHHF, johon on tulossa vielä musiikkivideo. Eniten yleisöä artisteista näytti saavan itähelsinkiläinen Cledos.

– Kyllä hän veti ylivoimaisesti eniten. Kaksikymppisiä tuli häntä todella paljon katsomaan.

Ensi vuoden artistilista on vielä auki.

– Seuraamme tällä hetkellä skenen tilannetta, Yhden artistin ensi vuoden festareille olemme jo valinneet. FL

Rapin miesvaltaisuudesta, vielä kerran

FHHP-festari muistutti siitä, että ennakkoluulot voi aina voittaa. Vaikka oma tyyli olisi se paras, ei muita tarvitse väheksyä. Jopa musiikin itsevarma uhoilu voi opettaa jotain.

Ennen juhlia mielenkiintoinen keskustelu Forssa Hip Hop Festin järjestäjien kanssa paljasti paitsi arkea festivaalin järjestäjän työstä, myös koko rap-skenestä. Piinaavat haastattelukysymykset rapin erittäin miesvaltaisesta artistikavalkadista saivat myös oivaltavia vastauksia siitä, miten miehilläkin taitaa pohjimmiltaan olla tarve muutokseen.

Keikan järjestäjän on tietysti vaikea ottaa esiintymään artistia, joka ei ole lähiaikoina julkaissut levyä tai noussut muulla tavalla suosioon. Jos ei vedä, ei kannata.

Silti vastaus herättää jälleen kysymyksen, miksi naisräppärit eivät todella ole saaneet samaa hypetystä kuin miehet? Vaikka naisten tekemä hip hop on yhä vähemmistössä, ei voi sanoa, että se olisi täysin uusi ja outo juttu vuonna 2018. MC Mariko, Mariska ja Sini Sabotage raivasivat Suomessa jo aikoja sitten alalle tuleville tilaa. Nykyään skenessä tunnetaan mm. MC Pyhä Lehmä, Tiia Karoliina, Mercedes Bentso, Rauhatäti ja Etta. Valinnanvaraa siis on.

Silti esimerkiksi hip hop -festari Blockfestille mahtui tänä vuonna vain kolme naisartistia – eikä yhtään naisräppäriä – 38 esiintyjän joukkoon. Aiemmat vuodet eivät anna festarista sen monipuolisempaa kuvaa. FHHP ei ole vielä saanut lavalleen ensimmäistäkään naisartistia. Odotuksia ensi vuodelle on.

Rapin kuuntelija tai tekijä voi etsiä syitä naisräpin vähyyteen ehkä itsestään. Parin vuoden takaisessa haastattelussa räppäri Rauhatäti kertoi, että naisia todella jännittää räpätä ensi kertaa miesten edessä. Aina löytyy joku joka sanoo, että tytöt eivät osaa räpätä. Tai osaa säveltää tai johtaa orkesteria. On todella vaikeaa toteuttaa täydellä itseluottamuksella onnistuneesti sitä mitä tekee, jos ei saa siihen myös ympäristön tukea.

Erilaisuuteen ennakkoluuloisesti suhtautuva voi kuitenkin parantaa omaa tyylituntemustaan – ja väitän, että myös elämänlaatuaan – tutustumalla vain rohkeasti uuteen. Kuten klassisen musiikin tekijä hip hopiin tai machoräppiä kuunteleva mies naisten tyyliin.

Voi olla, että rap-naisista ei Suomessa ole vielä noussut esiin niin karismaattista esiintyjää, että hän valloittaisi todella isosti ja kauan. Ehkä sellainen nousee hypetykseen jo lähivuosina.

Mutta siihen eivät vain naisten teot riitä. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

27.2.2020

Uusimmat