Lounais-Häme

Forssa, Humppila, Jokioinen ja Ypäjä antavat syntymälahjaksi kirjan - lukuinto on hyvä tartuttaa jo heti vauvana

Seitsenvuotias Pihla Vaunuveräjä on jo kasvanut lukijaksi. Yhdessä perheen kanssa hän kasvattaa sisarestaan Annista myös lukevaa lasta. Isosisko lukee pikkusiskolle usein.

-Yhteinen lukuhetki on muuten aikuisellekin mukava tapa pysähtyä hetkeksi ja rauhoittua, äiti Päivi Vaunuveräjä tietää.

Jokailtaisen satuhetken lisäksi Vaunuveräjät hengähtävät usein päivälläkin yhdessä lukien.

-Luemme molemmille tytöille, vaikka Pihla osaa lukea itse. Kuunteleminen on myös mukavaa, Päivi Vaunuveräjä kertoo.

 

Hei vauva -katselukirja kuluu jo Annin omissakin käsissä. Sormi osoittaa kirjan sivuilta jännittävät asiat, ja suu tapailee äänteitä.

Anni sai kirjan viime vuonna vauvalahjaksi Forssalta. Kirjalahjalla Forssa kannustaa lapsiperheitä lukemaan, koska se tekee lapselle hyvää.

Myös tämän vuoden vauvat saavat oman kirjan lahjaksi. Idea jäi elämään viime vuoden Suomi 100 -juhlinnasta.

– Päätimme tavoitella lukemisen pariin myös aivan vastasyntyneitä forssalaisia, kun taannoin pohdimme uusia mediakasvatuskeinoja varhaiskasvatukseen, kertoo Marika Arvo Forssan kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosastolta.

Viime vuonna kirjan saivat kaikki Louna-kirjastojen alueen vauvat. Tänä vuonna syntyville kirjalahja on jaossa Forssan lisäksi myös Humppilassa, Jokioisilla ja Ypäjällä.

Kirjat jaetaan Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän neuvoloiden kautta.

 

Lastenneuvolan terveydenhoitaja Taina Kultanen kertoo, että vanhemmille jaetaan kirjan toimittamisen yhteydessä Lukukeskuksen tietoisku lapselle lukemisen tärkeydestä.

-Lukeminen vaikuttaa lapsen puheenkehitykseen, sanavaraston kehittymiseen, keskittymiseen ja lisäksi se on mukavaa yhdessä oloa vanhemman kanssa, Kultanen toteaa.

Valmiit Lue lapselle -materiaalit helpottavat neuvolan henkilökunnan työtä tiedonvälittäjinä. Neuvolasta jaettavassa lukumitassa kerrotaan lukemisen merkityksestä eri ikäkausina, ja sen voi kiinnittää esimerkiksi lastenhuoneen seinälle muistutuksesi. Mitasta voi tarkistaa myös sopivia kirjavinkkejä.

-On hienoa, että tarjolla on tutkimuksiin perustuvaa tietoa lukemisen tärkeydestä kaikenikäisille lapsille, Kultanen sanoo.

Sekä Kultanen että Arvo muistuttavat, että lukijuuden siemenet kylvetään kotona. Arvo painottaa, että vanhempien rooli lukutaidon tukemisessa on merkittävä, mutta kaikki eivät vielä ymmärrä lapselle lukemisen tärkeyttä.

-Jos kotona ei anneta esimerkkiä siitä, että tekstit ovat mielenkiintoisia ja lukeminen tärkeä taito, eivät ulkopuoliset tahot pysty korvaamaan tätä puutetta, kirjaston Arvo muistuttaa. FL

 

Lukemisesta on hyötyä lapselle
Säännöllinen ääneen lukeminen vaikuttaa ratkaisevasti lapsen taitojen, mielikuvituksen ja tunneälyn kehittymiseen.1. Lapsi, jolle luetaan on itsevarma ja reilu kaveri. Hän on oikeudenmukaisempi ja empaattisempi ja pärjää paremmin porukassa.2. Sanavarasto kasvaa. Tutkijat arvioivat, että säännöllisesti lukevien kotien lapset ovat jo kolmivuotiaina kuulleet 20 miljoonaa sanaa enemmän kuin perheet joissa ei lueta.3. Lapsi, jolle tarinat ja sanaleikit ovat tuttuja jo ennen koulunalkua, saavuttaa paremman koulumenestyksen kuin lapsi, joka on kasvanut ilman kirjoja.4. Lapsen menestykseen elämässä vaikuttaa tutkimuksen mukaan enemmän se kuinka paljon kotona luetaan kuin vanhempien sosio-ekonominen tausta.5. Perheissä, joissa luetaan paljon kirjoja, keskustellaan enemmän. 6. Lapsesta kasvaa aktiivisempi ja kunnianhimoisempi aikuinen.luelapselle.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic