Lounais-Häme Forssan seutu

Forssa ja Tammela saattavat saada parin vuoden kuluttua yhteisen kirjastoauton

Kahden kunnan yhteinen kirjastoauto kulkisi kahdessa vuorossa ja monipuolistaisi kirjastoauton tarjoamia palveluja.
Tällä hetkellä Tammelassa ja Forssassa liikennöi oma kirjastoautonsa. Parin vuoden kuluttua kunnissa saattaa huristella yhteinen kirjastoauto kahdessa vuorossa. Kuva: Muu
Tällä hetkellä Tammelassa ja Forssassa liikennöi oma kirjastoautonsa. Parin vuoden kuluttua kunnissa saattaa huristella yhteinen kirjastoauto kahdessa vuorossa. Kuva: Muu

Forssa ja Tammela liikennöivät omilla kirjastoautoilla, mutta lähivuosina tilanne saattaa muuttua. Kirjastotoimenjohtaja Maarit Järveläinen Forssan kirjastosta kertoo, että aluehallintoviraston myöntämän hankeavustuksen avulla selvitetään, miten yhteistyötä seudun viiden kirjaston osalta voidaan tiivistää. Konkreettisena toimena tässä vaiheessa on selvittää, voidaanko Forssassa ja Tammelassa selvitä yhdellä kirjastoautolla.

– Emme ole lopettamassa kirjastoautopalvelua, vaan pyrimme turvaamaan palvelun myös haja-asutusalueilla riittävän hyvänä, jopa aiempaa parempana palveluna yhdellä autolla. Kirjastoautojen palveluntarvetta kartoitetaan ja muutakin yhteistyötä käydään läpi. Meillähän on jo valmiiksi yhteinen asiakasrajapinta. Moni ei tiedä, että toimimme viidessä erillisessä yksikössä, Järveläinen sanoo.

Hän muistuttaa, että kumpikin kirjastoauto alkaa olla tiensä päässä. Tammelan auto otettiin käyttöön vuonna 2005, Forssan vuotta myöhemmin. Yhteen autoon siirtymisen toivotaan olevan myös kustannustehokkaampaa.

Palvelun laatu turvataan sillä, että yhdellä autolla tehtäisiin jatkossa kahta vuoroa. Tämä tarkoittaa, että reitteihin ja aikatauluihin tulee muutoksia, mikäli yhteen autoon päädytään. Järveläisen mukaan Forssassa on uusittu vähemmän reittejä ja siellä on parempi mahdollisuus joustaa ja siirtää vuoroja.

– Mahdollinen uudistus tehdään asiakaslähtöisesti. Olemme jo lähestyneet kirjastoautojen vakioasiakkaita soittokierroksella ja kuulemme kesän aikana asiakkaiden toiveita, Järveläinen toteaa.

Rahoitusta mahdollista saada

Mitään päätöksiä yhteen kirjastoautoon siirtymisestä ei siis ole vielä tehty. Avin rahoittama hanke selvityksestä käynnistyi huhtikuun alussa. Järveläisen saamien ennakkotietojen mukaan opetusministeriö myöntää tänä vuonna kirjastonautohankkeisiin korvamerkittyä rahaa miljoona euroa. Rahoitusta pitää hakea elokuun aikana. Päätöstä rahoituksesta odotellaan loppuvuodesta ja sen saamisen edellytyksenä on, että auton tilaamisesta on kunnissa valmis päätös.

– Kokonaanhan ministeriö ei autoa rahoita, mutta avustuksen saaminen veisi asiaa parempaan suuntaan. Erikoisajoneuvo on kallis hankinta ja sen valmistaminen on vuoden prosessi. Käytännössä hankitaan uusi auto, sillä kirjastoautot ajetaan yleensä loppuun, vähän käytettyjä on huonosti saatavilla, Järveläinen kertoo.

Muutkin kuin kirjastopalvelut mahdollisia

Ensisijaisesti uudella autolla ja uusilla reiteillä olisi tarkoitus tarjota kirjastoille ominaisia, aiempaa monipuolisempia palveluja.

– Jos siihen rinnalle löytyy joku luonteva ja tarpeellinen palvelu, kirjastoväki ei toki vastusta sitä, Järveläinen sanoo.

Fyysisiä kirjastoja ei yhteistyön tiivistämisen yhteydessä olla lopettamassa. Kirjastoyhteistyön tiivistäminen on osa Forssan, Tammelan, Jokioisten, Humppilan ja Ypäjän sopivaa seutuyhteistyön kehittämistä. Yksityiskohdat tarkentuvat kuntien edustajista koostuvan seudullisen ohjausryhmän kokouksissa.

Aluehallintovirastot ovat myöntäneet kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kehittämiseen avustuksia yli 2 miljoonaa euroa 132 hankkeelle. Tammelan kunta saa Kirjastopalveluita seudullisesti -hankkeeseen avustusta 44 500 euroa. Humppilan kunta saa Kirjaston omatoimikäyttö ja harrastustila -hankkeeseen 15 000 euroa. Hankkeet ovat Louna-Kirjaston yhteisiä, mutta niitä hallinnoi yksittäinen kunta. FL

Uusi auto käyttöön vuonna 2022?

Tammelan nykyinen kirjastoauto otettiin käyttöön vuonna 2005, Forssan vuonna 2006.

Kaksi kirjastoautoa on tarkoitus korvata yhdellä, jolla ajetaan kahta vuoroa. Reitit ja aikataulut uudistuvat.

Rahoitusta hankintaan voi hakea kesällä 2020.

Päätös rahoituksesta pitäisi tulla loppuvuodesta.

Rahoituksen edellytyksenä on, että päätös auton tilauksesta tehdään vuonna 2021.

Forssan ja Tammelan yhteinen kirjastoauto voisi olla käytössä loppuvuodesta 2022, viimeistään vuonna 2023.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic