Lounais-Häme

Forssa kehittää elinvoimaansa: Asemakaavoitus elintärkeää

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi sanoo asemakaavoituksen olevan kunnille ja kaupungeille yhä tärkeämpi elinvoimapolitiikan osa. Kaupunki on lähdössä kartoittamaan tyhjillään olevaa tonttireserviä sekä rakennussuojelun tai muiden syiden takia huonoon kuntoon päässeiden kiinteistöjen tilaa ja alueiden kehittämistä.

-Ei voi olla niin, että suojelumerkinnällä asemakaavassa merkityt rakennukset ovat laudat ikkunoissa maailman tappiin. Kaupunkikuvallisesti tämä on kestämätön tilanne, Kesäniemi sanoo

Esimerkiksi hän nostaa Esko Aaltosen kadun ja Oikokadun väliseen sektoriin jäävän alueen. Alueella on useita puutaloja, jotka ovat olleet tyhjillään jo vuosikymmeniä ja ovat erittäin huonossa kunnossa. Suurella osalla rakennuksista on suojelumerkintä.

Alueen asemakaava on tuore, peräisin vuodelta 2015. Kaava mahdollistaa mm. asuinkerrostalojen rakentamisen Loimijoen ja Esko Aaltosen kadun väliselle alueelle. Museovirasto oli kaavatyössä vahvasti nykyisten puutalojen suojelemisen kannalla pitäen aluetta valtakunnallisesti merkittävänä. Ränsistyviä, tyhjiä rakennuksia löytyy keskustasta muitakin.

 

Ensi maanantaina Kesäniemi, tekninen johtaja Antti Heinilä sekä kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä tulevat pohtimaan kaavoituksen roolia Forssan elinvoimanrakentamisessa.

-Kaavoituksen pitäisi olla nykyistä enemmän kasvun mahdollistaja. Samalla pitäisi pitää mielessä myös rakennuslaki, Kesäniemi toteaa.

Kesäniemen mukaan Forssan keskusta on kaupunkikuvallisesti hieno ja kiinnostavan, jolle luonnetta antavat punatiiliset entiset teollisuusrakennukset, joille on löydetty uutta käyttöä. Se on ollut vuosikymmenien työn tulos.

Keskusta-alueen uuteen asemakaavaan Kesäniemi on tyytyväinen. Se mahdollistaa mm. linja-autoaseman ympäristön kehittämisen.

Kesäniemen mukaan sopivista rakennuspaikoista tehdään selvitys, koska tällä hetkellä keskustassa on tarjolla liian vähän kiinnostavia kerrostalotontteja. Selvitystyön tuloksena halutaan kaivaa esiin uusia mahdollisuuksia kaupunkikeskustan kehittämiseen.

Tähän kuvaan sopivat huonosti huonokuntoista talojen ikkunoihin naulatut laudat. Ne eivät viesti tulevaisuuteen suuntautuvasta kaupungista.

 

Viime keskiviikkona kaupungin kehitysyhtiö Forssan Yrityskehitys oy piti yhtiökokouksensa. Yrityskehityksen hallituksen puheenjohtaja Jaana Lähteenkorva (kok.) sanoo Yrityskehityksellä olevan keskeinen rooli seutukunnan elinvoiman kehittämisessä.

Lähteenkorva uskoo ensi vuoden alussa uutena toimitusjohtajana aloittavan Maria Jokisen tuovan toimintaan ennakkoluulottomuutta ja boksin ulkopuolelta ajattelua. Jokinen esittäytyi eilen Yrityskehityksessä järjestelyillä aamukahveilla seutukunnan yrittäjille. Lähteenkorva sanoo vastaanoton olleen jopa innostunut.

Myös kaavoituksessa Lähteenkorvan mukaan katse pitäisi olla enemmän tulevaisuudessa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti