Lounais-Häme Forssa

Forssa kykeni vääntämään talousarviovalmistelussa ensi vuoden tasapainoon

Forssan kaupunki on löytänyt lääkkeet ensi vuoden talousarvion saamiseksi tasapainoon. Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi kiittää hallintokuntia hyvästä työstä.
Forssan kaupungin ensi vuoden talousarvion laadinnassa on selvinnyt, ettei palveluita jouduta taloudellisista syistä suuremmin leikkaamaan.

Forssan kaupungin ensi vuoden talousarvion laadinnassa on saavutettu merkittävä rajapyykki. Laadinnassa oleva talousarvioehdotus saadaan taloudeltaan tasapainoiseen 0-tulokseen. Loppukesästä ja alkusyksystä talousnäkymissä oli vielä miljoonien aukko ja alijäämä uhkasi.

Hallintokunnat ovat löytäneet erilaisia säästötoimia yhteensä 1,4 miljoonaa euroa. Forssan ensi vuoden sosiaali- ja terveydenhuollon sote-maksuiksi arvioidaan 62,2 miljoonaa euroa, jossa kasvua on 1,7 miljoonaa euroa eli 2,75 prosenttia.

Toimintakate, joka ilmoittaa paljonko käyttötalouden kuluista jää katettavaksi verorahoituksella eli verotuloilla ja valtionosuuksilla, kasvaa ensi vuonna 0,7 prosenttia eli kaikkiaan 700 000 euroa, yhteensä 98,7 miljoonaan euroon.

Hienoista helpotusta talouteen tuo vero- ja valtionosuusennusteiden tarkentuminen. Forssan verotulojen ennakoidaan kasvavan ensi vuonna 3,1 prosenttia tämän vuoden verotuloennusteisiin verrattaessa, mikä merkitsisi 1,1 prosentin kasvua tämän vuoden talousarvion lukemiin. Valtionosuuksien ennakoidaan pysyvän kuluvan vuoden tasolla.

Luvut tulevat mahdollisesti tarkentumaan vielä loppuvuoden aikana. Suurimpana syynä tähän ovat vuoteen 2017 kohdistuvat tavallista suuremmat ennakonpalautukset. Vielä kesällä verotulojen ennakoitiin kertyvän huomattavasti vähemmän.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi sanoo, että talouden sopeuttamista on jatkettava, vaikka ensi vuoden talousarvio saataisiinkin nyt kunnialla maaliin joulukuun valtuustossa.

Ensi vuoden talousarvioesitys ei sisällä henkilöstön lomautuksia tai irtisanomisia. Työntekijöiden siirtyessä eläkkeelle vakanssien täyttöä ja tehtävien yhdistämisiä harkitaan huolella.

Kesäniemi sanoo monitoimikeskuksen suunnittelun etenevän. Sen toteuttaminen tulee olemaan 2020-luvun tukijalka palvelurakenteen toiminnallisiin muutoksiin ja säästöihin käyttötaloudessa.

Kesäniemi pitää keskeisenä, että kaupungin palvelurakenne pidetään sopivan kokoisena palvelutarjontaan suhteutettuna.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) kiittää myös virkamiehiä, eri hallintokuntia terveydenhuollon kuntayhtymää myöden sekä lautakuntia taloustavoitteeseen pääsystä. Hän kertoo, että palvelurakenteeseen ei tarvitse tehdä mitään kipeitä leikkauksia, eivätkä muutokset näy kuntalaisten palveluissa.

Ensi vuonna sairaanhoitopiirin laskutuksen on arvioitu pienenevän 400 000 eurolla, jolloin sote-maksu myös pienenee. FL

Fingerpori

comic

Uusimmat