Lounais-Häme Forssa

Kalliomäki, Kuusto, Ojalanmäki, Talsoila, Viksberg? - Viisi Forssan kaupunginosaa ehdolla Vuoden parhaaksi

Listalta löytyvät Kalliomäki, Kuusto, Ojalanmäki, Talsoila ja Viksberg.
Viksberg on yksi niistä Forssan kaupunginosista, jotka ovat ehdolla Suomen Vuoden kaupunginosaksi 2019. Kuva: Lassi Puhtimäki
Viksberg on yksi niistä Forssan kaupunginosista, jotka ovat ehdolla Suomen Vuoden kaupunginosaksi 2019. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomen paras kaupunginosa valitaan elokuussa 90 ehdokkaan joukosta. Forssasta Suomen Kotiseutuliiton listalle on päässyt peräti viisi kaupunginosaa: Kalliomäki, Kuusto, Ojalanmäki, Talsoila ja Viksberg.

Forssan kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä on otettu siitä, että forssalaiset kokevat kaupunginosansa tärkeiksi ja arvokkaiksi.

– Virkamiehenä ja henkilökohtaisestikin voin sanoa, että näin monen forssalaisen kaupunginosan nousu ehdokaslistalle osoittaa, että Forssa on oikea kaupunki, eikä mikään teiden risteys. Listalle nousi hyvin erilaisia kaupunginosia, kuten historiallinen Kalliomäki ja sitten myöhempään Forssan teollisuushistoriaan läheisesti liittyvä Viksberg, Heinilä kertoo.

Ehdotuksia tuli kaikkiaan 200. Suomen parhaaksi kaupunginosaksi esitetään 90:ää eri kaupunginosaa 29 kaupungista. Mukana on sellaisia kaupunginosia kuin Katajanokka ja Punavuori Helsingistä, Iittala ja Linnaniemi Hämeenlinnasta, Jalkaranta ja Villähde Lahdesta sekä Kupittaa ja Martti Turusta.

Ehdotukset Vuoden kaupunginosaksi saatiin enimmäkseen paikallisilta asukkailta. Ehdotusten perusteluista käy ilmi, että kotiseuturakkaus kukoistaa Suomessa. Asukkaat arvostavat kotikulmiaan kaikkialla ja haluavat tuoda alueen muiden tietoisuuteen.

Ehdotuksissa nousevat esille rakkaus lähiluontoon ja arvostus oman kaupunginosan palveluita kohtaan.

– Esimerkiksi Viksberg on tärkeä osa Forssan historiaa. Siellä on paljon kerrostaloja, mutta alueen keskellä oleva puisto tuo luonnon lähelle asukkaita.

 

Vuoden kaupunginosa julkistetaan vuosittain Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä, tänä vuonna 9. elokuuta Tuusulassa. Vuoden kaupunginosa on valittu vuodesta 2001 lähtien – viime vuosina palkinnon ovat saaneet muun muassa Espoon Kauklahti, Helsingin Vuosaari, Porin Reposaari ja Vantaan Hakunila.

Vuonna 2011 Vuoden kaupunginosa oli Häntälä Somerolta.

Valtakunnallisella tunnustuksella on suuri merkitys paikallisille asukkaille.

– Tunnustus oli tärkeä symbolinen virstanpylväs Vuosaaren maineen ja identiteetin kannalta. Se innosti asukkaita fanittamaan omaa kaupunginosaansa ja vahvisti hyvää vuosaarelaista yhteishenkeä. Meille kotiseututyön tekijöille palkinto on tärkeäksi kannustukseksi jatkoa varten, kertoo Vuosaari-Seuran entinen puheenjohtaja Hanna-Kaisa Siimes Kotiseutuliiton mukaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic