Lounais-Häme

Forssa on tuttu kaikille johtajakandidaateille

 

Forssan kaupunginjohtajan valintatyöryhmä valitsi viisi hakijaa haastatteluun. Ryhmä alkaa haastatella hakijoita ensi viikon loppupuolella ja sopivimmat lähetetään soveltuvuustesteihin.

Haastateltaviksi valittiin Jari Kesäniemi, Johanna Luukkonen, Jarmo Pynnönen, Taneli Saari ja Marja Tuohimaa.

Kosken kunnanjohtajan Jari Kesäniemen mukaan Forssa on mahdollisuuksien kaupunki.

– Forssan pitäisi profiloitua paremmin, Kesäniemi miettii.

Hän lisää, että jos kaupungissa halutaan muutoksia, niin työtä pitäisi tehdä porukalla, henkilöstö ja päättäjät mukaanlukien. Kaupunginjohtaja ei hänen mukaansa yksin pysty viemään asioita eteenpäin.

– Uskon edestä johtamiseen, mutta olen parhaimmillani yhdessä ihmisten kanssa. Kaupunginjohtajakin on vain yksi ihminen.

Salossa syntynyt ja muun muassa Somerolla asunut Kesäniemi on seurannut Forssan asioita jo pitkään. Hän on ollut mukana muun muassa Loimi-Hämeen Jätehuollon hallituksessa.

Vapaa-ajan Forssakin on tuttu.

– Käyn säännöllisesti Kehräämöllä jumppaamassa. Ja rouvan kanssa käymme Vispilässä syömässä. Sitä pitää vaimoni opiskelukaveri.

Kesäniemeä ei kauhistuta Forssan riitelevä maine. Hän toteaa, että politiikka tuppaa kärjistymään kunnassa kuin kunnassa, joten hän ei näe Forssaa erityisen riitelevänä.

Hänen mielestään pitkäaikaisten poliitikkojen vaihtaminen ei ratkaise mitään. Tärkeämpää on, että päättäjä ymmärtää kokonaisuuksia, sillä kunnallinen päättäminen on kompromissien tekemistä.

– Yhden asian ajaminen on huonoa politiikkaa.

Vuoden 2015 alusta Kangasniemen kunnanjohtajana toiminut Johanna Luukkonen on seurannut Forssan seudun tapahtumia vuosien ajan, muun muassa silloin, kun hän oli Salon kaupungilla töissä.

Hän uskoo, että Forssaan saadaan eloa teollisuuden ja vapaa-ajan harrastusten kehittämisen kautta.

– Sote-uudistuksen jälkeen elin- ja vetovoima tulee elinkeinon lisäksi vapaa-ajan puolelta.

Luukkosella on liikuntatausta. Hänen miehensäkin on ollut ammattivalmentajana lentopallossa.

– Poikani pelasi koripalloa, joten olemme käyneet useamman kerran Forssassa pelimatkoilla, Luukkonen kertoo ja naurahtaa, ettei hän kuitenkaan muuttaisi koripallokaupungin imagoa lentopallon suuntaan.

Luukkosella on myös vahva kuntatuntemus takanaan. Ennen Kangasniemelle muuttoa hän oli Hyvinkään kaupungin hankintapäällikkönä.

Forssan mahdollisella riitaisuudella ei ole Luukkoselle merkitystä. Hän uskoo avoimeen vuorovaikutukseen niin luottamusmiesten kuin henkilöstönkin kanssa.

– 20 vuoden johtajakokemuksen perusteella uskon, että keskustelemalla pääsee eteenpäin.

Luukkosen mielestä kunnallisessa päätöksenteossa taustatyö on tärkeää. Jos se on tehty hyvin, päätöksenteko helpottuu ja päätökseen voi sitoutua paremmin. Äänestämällä tehty päätös ei hänen mielestään kuitenkaan tarkoita, että päättäjillä olisi eripuraa.

– Jos kuntajohtaja haluaa päästä helpolla, niin uravalinta on väärä, Luukkonen summaa.

Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen uskoo, että Forssa saadaan kasvu-uralle.

– Perusta ja elementit ovat jo paikallaan, meidän täytyy vain olla yhtenäisempiä ja saada päättäjät mahdollisimman varhain mukaan asioiden valmisteluun.

Pynnönen haluaa yhtenäisyyttä myös koko seutukunnalle, jotta yhteisistä palveluista voitaisiin pitää kiinni. Hän haluaa taistella esimerkiksi ammattikorkean ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän säilyttämisen puolesta.

– Yhteistä tahtoa tarvitaan myös elinkeinopolitiikkaan. Forssan seudulle täytyy saada työpaikkoja.

Pynnösen mukaan se ei ole oleellista, kuinka moni muuttaa seudun kuntien sisällä, vaan se, kuinka paljon seutu saa muuttajia kauempaa.

– Ihmiset eivät vaihda asuinpaikkaa palveluiden takia vaan työpaikkojen perässä.

Se ei kuitenkaan hänen mielestään tarkoita, ettei esimerkiksi vapaa-ajanpalveluiden pitäisi olla kunnossa.

– Vaikka talous kiristyy, palveluiden pitää säilyä.

Kaupunginjohtajan paikka kiinnostaa sivistysjohtajaa, koska hän uskoo, että hänellä on paljon annettavaa. Hänellä on 16 vuoden kokemus kaupungin johtopaikalta, joten hän tuntee toimintaympäristön ja tietää haasteet.

– Johtoryhmätyöskentelyn kautta tiedän, missä Forssassa mennään.

Pynnönen haluaa, että Forssaan valitaan mahdollisimman hyvä kaupunginjohtaja, oli se sitten kuka tahansa.

– Pitää muistaa, ettei kaupungin johtaminen ole yhden ihmisen show.

Vantaalainen toimitusjohtaja Taneli Saari haluaa piristää forssalaista elinkeinopolitiikkaa.

– Forssan ratkaisuun ei ole yhtä helppoa keinoa. Ratkaisun pitää olla räätälöity juuri Forssalle.

Saaren mukaan kaupungin yrityksillä on mahdollisuuksia nousta aiempaa vahvemmin vientimarkkinoille.

– Palveluiden täytyy toimia, mutta jos elinkeinoelämän elinvoimaa ei saa lisättyä, kaupunki näivettyy.

Saarikin toteaa, ettei yksi mies voi kaikkea muuttaa. Hän luottaa kuitenkin kaupungin johdon ja päättäjien kokemukseen.

– Kuntapuolesta minulla ei ole kovin paljon elinkeinopolitiikan ulkopuolista kokemusta, mutta voin tuoda päätöksentekoon ja elinkeinopolitiikkaan uudenlaista näkemystä.

Saari sanoo olevansa uuden rakentaja. Hän on muun muassa tuonut Suomeen 78 ulkomaista yritystä.

Forssan riitelevä maine ei Saarta hämmennä. Hänen mukaansa päättäjien kiistely on tavanomaista joka puolella.

– Olen ollut kovissa kähinöissä elämäni aikana. Vanhoista kiistoista täytyy vain päästä eteenpäin.

Forssan seutu on tuttu Linikkalan lukiosta ylioppilaaksi päässeelle Saarelle. Perheellä on mökki Tammelassa ja suku asuu Forssassa.

– Olen ollut pitkään pois, mutta ongelmani on ollut sama kuin kaikilla paluumuuttajilla eli työpaikan saaminen.

Turkulainen Marja Tuohimaa valmistui viime keväänä kauppatieteiden maisteriksi. Hän teki gradunsa tietojohtamisesta ja siitä, miten olemassaolevaa tietoa voidaan hyödyntää.

– Maakuntauudistuksen jälkeen kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen jää kaupunkien ja kuntien tehtäväksi. Esimerkiksi tutkimaani tietojohtamisen mallia voi siinä hyödyntää.

Opintojen lisäksi Tuohimaalla on kymmenen vuoden kokemus kuntapuolelta. Hän oli reilut viisi vuotta Oripään kunnanjohtajana ja aiemmin talousjohdossa Mynämäellä ja Pöytyällä.

Hänellä on kokemusta myös muun muassa tietohallinnon tehtävistä ja nettipalveluiden kehittämisestä.

– Lähdin opiskelemaan, koska halusin varmistuksen sille, mitä haluan tehdä. Kuntajohtaminen on juuri sitä.

Tuohimaalla ei ole puoluepoliittista taustaa. Hän kokee olevansa ammattijohtaja.

– Olen optimistinen luonne, joten kaikki tilanteet voi kääntää parempaan suuntaan, Tuohimaa sanoo, kun häneltä kysyy, vaikuttaako Forssa riitaiselta.

Hän lisää, että erimielisyyksistä ei tarvitse välttämättä pyrkiä pois; kunnallispolitiikassa tavoitteena on tehdä päätöksiä ja toimia niiden mukaan.

Forssa on hänen mielestään sijainniltaan hyvä ja sopivan kokoinen kaupunki.

– Kaupungissa on innovatiivisia yrityksiä muun muassa kiertotalouden puolella. Haluan olla mukana kehittämässä yrityksiä. Sisälläni asuu pieni insinööri, Tuohimaa naurahtaa.

Vesihelmi on kolmen lapsen äidille tuttu paikka. Samoin tiiliset rakennukset, joki ja tapahtumat.

– Olen käynyt muun muassa Holjilla. FL

Forssa on kaikille ehdokkaille tuttu paikka

Kaupunginjohtajakandidaatit 
luottavat yhteistyön voimaan.

Ehdokkaat eivät pelkää Forssan 
riitelevää mainetta ja näkevät 
Forssan mahdollisuuksien 
kaupunkina.


 

PähkinänkuoressaKuka heistä on Forssan 
uusi kaupunginjohtaja?Jari 
Kesäniemi, 
48Kosken kunnanjohtaja.Syntynyt Salossa, aloitti koulunkäynnin Turussa.Perheeseen kuuluu opettajavaimo, kaksi lasta, 14-vuotias Maija ja 12-vuotias Kalle sekä tanskalais-ruotasalainen pihakoira Alpo.Asuu Kaarinassa.Valmistuttuaan yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereelta työskenteli muun muassa Tukholman suurlähetyksessä, yhdistyksissä ja säätiössä, sen jälkeen kuntapuolen töissä muun muassa Kosken sosiaalijohtajana ja Auran kunnanjohtajana ennen kuin aloitti Koskella vuonna 2011.Johanna Luukkonen, 49Kangasniemen kunnanjohtajaSyntynyt Riihimäellä, lapsuus Hyvinkäällä.Perheessä yrittäjämies, jolla ammattilentopallovalmentajatausta ja 25-vuotias poika, joka opiskelee lääkäriksi Oulussa.Asuu tällä hetkellä Kangasniemellä.Tutkinnot liikunta- ja varhaiskasvatusalalta, lisäksi opiskellut lakia. 20 vuoden johtajakokemus kunnasta ja pörssiyhtiöstä.Jarmo 
Pynnönen, 
54Forssan kaupungin sivistysjohtajaMuutti Porista Forssaan 16 vuotta sitten.Asuu 18-vuotiaan poikansa kanssa kaksin, kaksi vanhempaa lasta on jo omillaan.Koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri.Ennen Forssaa sivistystoimenjohtajana ja rehtorina Satakunnassa.Taneli 
Saari, 
49ePassi Payments oy:n toimitusjohtaja.Syntynyt Forssassa, kirjoitti ylioppilaaksi Linikkalan lukiosta vuonna 1986.Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta, 10- ja 14-vuotiaat.Asuu Vantaalla.Opiskeli oikeustiedettä Lapin yliopistossa, varatuomariksi valmistuttuaan vienti- ja ohjelmistoalan töissä muun muassa Moskovassa ja Pietarissa, hankki ulkomaisia yrityksiä työllistämään suomalaisia Invest in Finlad – asiantuntijaorganisaatiossa 6,5 vuotta.Marja 
Tuohimaa, 
47Syntynyt Porissa, asuu Turussa.Kolme lasta, 18-vuotias ja 14-vuotiaat kaksoset.Valmistui keväällä kauppatieteiden maisteriksi.Kymmenen vuoden kokemus kuntapuolen töistä, muun muassa Oripään kunnanjohtajana viisi vuotta. Työkokemusta myös taloushallinnon tehtävistä.
Haastattelut alkavat ensi viikolla., minkä jälkeen valitaan soveltuvuustesteihin jatkavat kaupunginjohtajaehdokkaat. Lopullisen valinnan tekee kaupunginvaltuusto.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti