Lounais-Häme

Forssa palkintopallilla: Koruryhmän luovuus palkittiin

Kuvataidekoulun nuorten superpallomassasta tekemät korut toivat voiton Forssaan.
Lempi Lintukorven valmistama koru oli yksi Forssan kuvataidekoulun koruryhmälle voiton tuoneista luomuksista. Kuva: Lempi Lintukorpi
Lempi Lintukorven valmistama koru oli yksi Forssan kuvataidekoulun koruryhmälle voiton tuoneista luomuksista. Kuva: Lempi Lintukorpi

Forssan kuvataidekoulun 13–15-vuotiaista nuorista koostuva koruryhmä palkittiin kaikkein luovimmasta projektista Uudenmaan StarT-festareilla.

Anni Helin, Lempi Lintukorpi, Siida Moberg, Adelia Tamminen ja Emma Viherä kehittivät oman materiaalin korujen tekemiseksi. Useamman vuoden koossa ollut koruryhmä valmisti vesilasista ja etanolista superpallomassaa, jota käytettiin korujen raaka-aineena. Töissä käytetty vesilasi oli natrium-metallin ja silikaatin yhdistettä.

Oppia superpallomassan tekoon nuoret saivat kahdelta Helsingin yliopiston kemianlaitoksen vierailijalta. Nuorten tekemä massa käyttäytyi superpallon tavoin, mutta menetti kimmoisuutensa nopeasti.

Korujen tekemistä hidastutti korona. Kuvataidekoulun johtava opettaja Teija Lauronen ohjasi tekemistä ongelmatilanteissa videoyhteyden kautta.

– Kokeilut tehtiin yhdessä. Juuri kun olimme pääsemässä tekemisen alkuun, korona tuli. Materiaalit haettiin siis koululta ja korut valmistuivat kotona. Nuoret suunnittelivat itse, millaisia koruja tehdään ja miten massaa työstetään. Oli ilo seurata oppilaiden intoa ja oivaltamista, hän kiittelee.

Koruryhmän yhteinen videoesiintyminen korvattiin olosuhteiden pakosta opettajan tekovaiheista koostamalla videolla ja nuorten kommenteilla.

Menestys ei tullut yllätyksenä, sillä Forssan kuvataidekoulu kuuluu luma-kehittäjäkouluihin, joissa kiinnitetään huomiota lasten ja nuorten luonnontieteellis-matemaattisiin taitoihin.

Kehittäjäkoulujen verkostossa forssalaiset ovat ainoa taiteen perusopetusta tarjoava. Myös pienempien oppilaiden ryhmä osallistui StarT-festareille värikokeilutyöllään.

Teija Laurosen mukaan Forssan kuvataidekoulun suunnitelmissa on tehdä jatkossa pienimuotoista yhteistyötä lukion kemianopetuksen kanssa, mikäli korona ei vesitä aikeita. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic