Lounais-Häme

Forssa pinnisti plussalle

 

Forssan kaupungin viime vuoden tilinpäätös osoittaa 800000 euron ylijäämää. Tulos on kaupunginjohtaja Sami Sulkon mukaan selkeästi parempi kuin vielä syksyllä ounasteltiin. Tuolloin tilinpäätöksen ennustettiin painuvan jopa 1,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Alkuaan talousarvion alijäämäksi oli kaavailtu lähes 1,4 miljoonaa euroa.

Talousjohtaja Leena Järvenpää sanoo kaupungin toimialojen kyenneen säästämään toimintakatetasolla 1,2 miljoonaa euroa. Lisäksi viime vuoden verotuloennuste ylittyi 1,2 miljoonalla eurolla. Myös valtionosuudet ylittivät 300000 eurolla sen, mitä talousarviossa oli kaavailtu.

Kaupunki joutuu osallistumaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alijäämän kattamiseen tilinpidollisesti 0,8 miljoonan euron varauksella, mikä vähentää suoraan kaupungin taseeseen kertynyttä ylijäämää.

Nyt kaupungilla on laskennallisesti taseessaan 8,6 miljoonan euron ylijäämä. Summa on tilinpidollinen eikä sitä löydy siis löydy riihikuivana rahana kaupungin kassasta.

Menopuolella viime vuoden aikana kaupunki lisäsi rahoitusta 430000 eurolla Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymälle sosiaalipalveluiden menoihin. Kasvua oli erityisesti lastensuojelussa ja vanhuspalveluissa.

Talousarvio ylittyi myös työllisyydenhoidon palveluissa 262000 eurolla. Tähän vaikutti erityisesti kuntien työmarkkinaosuuksien muutos koskemaan yli 300 päivää työttömänä olleita aiemman 500 työttömyyspäivän sijaan.

Järvenpää kertoo, että työmarkkinatuen kuntamaksu kasvoi Forssassa muuhun maahan verraten maltilliset 31 prosenttia ylittäen kaikkiaan 1,2 miljoonaa euroa. Tuen piirissä oli viime vuonna keskimäärin 278 henkilöä kuussa.

-Korkea työttömyys, joka oli viime vuonna keskimäärin 15,3 prosenttia, ei voi olla näkymättä kaupungin taloudessa. Työttömyys myös ohentaa veropohjaa ja aiheuttaa kustannuksia sosiaalimenoihin, Järvenpää sanoo.

Perusopetuksessa talousarvio ylittyi lähes 590000 eurolla, mikä johtui erityisesti vaativan erityisen tuen palvelutarpeen kasvusta ja opetusryhmien ja avustajien lisäämisestä.

Järvenpää sanoo kaupungille olevan vaikeaa ottaa haltuun hyvinvointikuntayhtymän menojen kasvutarpeet, koska kaupungilla itsellään ei ole enää sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoita. Nyt johtaminen tapahtuu puhtaasi euroilla.

Järvenpää kiittelee kuitenkin hyviä neuvotteluyhteyksiä hyvinvointikuntayhtymän suuntaan, erityisesti virkamiestasolla. Nyt kaupungin omistajaohjaus palveluiden tuottajaan nähden pelaa tyydyttävästi.

Järvenpää hieman kauhistelee tilannetta, johon maakunta- ja sote-uudistus tilanteen vie.

-On vielä hyvin epäselvää, miten sosiaali- ja terveydenhuollon menojen leikkaus kuntien veroprosentin hinnasta toteutetaan palveluiden järjestämisvastuun muuttuessa, Järvenpää toteaa.

Lähiaikoina kaupungin talousjohto ja konserniohjauksen neuvottelukunta ja hyvinvointikuntayhtymän edustajat kokoontuvat konserniohjauksen neuvottelukuntana neuvottelemaan lisärahoituksesta omaishoidon tukeen.

Kaikkiaan noin 30 omaista odottaa nyt päätöstä omaishoidon tuesta rahoituksen ehtyessä hyvinvointikuntayhtymän tämän vuoden talousarviossa.

Tilinpäätöksessä näkyy myös kaupungin omistaman Forssan Vesihuoltoliikelaitoksen merkittävä 8,5 miljoonan euron kustannusarviolla rakennettavan puhdistamon saneeraus ja laajennus.

Viime vuonna kaupunki lainasi hankkeen rahoitukseen 6,5 miljoonaa, joka on siirretty vesihuoltoliikelaitoksen maksettavaksi.

Kaupungin lainamäärä on selvästi alle maan keskiarvojen. Vesihuoltoliikelaitoksen tulosta rasittaa se, että yhtiö joutuu hyvittämään HKScanille yli 1,6 miljoonaa euroa mittarivirheen takia liikaa perittyjä vesimaksuja. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti